8 tips voor de kweekkas in de winter!

Tijd om alles leeg te halen en te laten voor wat het is? Misschien niet, want je kunt nog van alles met die kweekkas gedurende de hele winter! Hieronder tips voor de kweekkas gedurende de herfst en winter, met onder andere wat je allemaal nog kunt zaaien en planten. Maar ook tips om het maximale uit de kweekkas te halen bij zeer lage temperaturen.

Lees deze 8 tips voor de kweekkas

Je kunt natuurlijk nog zo veel meer met een kweekkas, want je rekt het seizoen nog een beetje uit maar je zorgt ook voor hogere temperaturen als het buiten nog iets te koud is. Met deze tips haal je het maximale uit je kweekkas en zorg je dat je ook in de winter nog kunt genieten van de oogst.

1. Haal de kas vooraf leeg

Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt en wat je er allemaal neer kunt zetten. De kweekkas is vaak groter dan je denkt, en je kunt er ook meer mee dan je denkt. Als de kas helemaal leeg is kan je de grond klaarmaken om er het een en ander op te gaan verbouwen. Wortelresten van planten die er hebben gestaan, grote klonten aarde, maak alles weer lekker los en vul het eventueel aan met compost.

2. Pak de verwarmingskabel

Een verwarmingskabel is ideaal om nog een klein beetje warmte te geven tijdens koudere dagen. Houd er rekening mee dat zo'n kabel absoluut niet voldoende is om de hele kas op te warmen, daar kan je het niet voor gebruiken. Waar zo'n kabel wel erg goed voor is, dat is het weghouden van de vorst rondom de planten die er (straks) staan. Als het nou gaat vriezen, dan helpt een warmtekabel dichtbij rondom je planten. Je zorgt dat er geen ijs kan vormen en de planten niet zo snel beschadigen.

3. Kweek een lekkere kropsla

Misschien is een salade meer iets voor in de zomer, maar telt het voorjaar ook? Wie nu kropsla in de kweekkas zet, kan deze gedurende de winter laten overleven. Buiten wordt het straks mogelijk veel te koud, maar in de kweekkas doet kropsla het nog uitstekend. In de winter zal de krop niet zo snel groeien natuurlijk, maar wanneer het niet vriest groeit de krop alsnog. In het voorjaar, zo rond mei, oogst je dan een verse krop uit de kweekkas.

4. Houd de kweekkas dicht

En dat is belangrijk, want zo houd je de kou buiten. Als de zon even schijnt, zelfs in de winter, dan zal de kweekkas net iets warmer zijn dan de buitenlucht. Dat is geweldig voor de planten die je erin hebt staan voor de winterteelt in de kas. Houd er dus rekening mee dat het raampje zo veel mogelijk dicht is wanneer het ècht koud begint te worden, evenals de deur van de kas.

5. Kweek spinazie en veldsla

Spinazie is een plant die erg goed tegen lage temperaturen kan. Zo kan je deze al heel vroeg in het jaar buiten zaaien, maar dus ook gedurende de winter in een kweekkas. Omdat de plantjes zo klein zijn en snel groeien, kan je al snel genieten van de saladegroenten. Spinazie is bovendien erg lekker om mee te koken, maar je hebt er dan wel veel van nodig. Het krimpt als je het kookt.

6. Winterwortelen kweken

Met een redelijk goed geïsoleerde kweekkas is het mogelijk om wortelen te kweken in de winter. De worteltjes blijven misschien iets kleiner, maar je kunt ze heel vroeg in het voorjaar oogsten. Op het moment dat je ze in de kweekkas oogst kan je buiten pas beginnen met zaaien. Met een klein beetje inspanning is het dus mogelijk om het hele jaar door wortelen te eten uit eigen tuin.

7. Winterteelt koolsoorten

Veel koolgewassen zijn geschikt voor de winterteelt, en worden regelmatig in een kweekkas gedaan. Één van de grootste voordelen van kool kweken in de kas, of eigenlijk overal in de winter, is dat er geen rupsen meer van je planten zullen eten. Dit gebeurd bij koolsoorten namelijk maar al te vaak, alleen is de late herfst, de winter en het vroege voorjaar toch echt te koud voor ze. Laat dit dan precies het moment zijn waarop je koolsoorten gaat kweken!

8. Let heel goed op de tijd

Dit is eigenlijk meer een tip dan een, maar zeker niet het minst belangrijke van alles. Houd extra veel rekening met de tijd die je hebt en wanneer je zaait. Veel planten kan je namelijk hartje winter binnen voorzaaien en dan in de kas planten. Dat dit kan betekend niet dat ook altijd het verstandig is, want je hebt maar beperkt de tijd. Ten minste, als rond half mei gewoon weer tomaten en komkommers in de kas wilt zetten natuurlijk. Het zou zonde zijn als deze vol staat terwijl je andere planten een plekje moet gaan geven.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie
footer wave afbeelding