Aardappel

Solanum tuberosum

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten pootaardappel uitlopers keukenplanten pootaardappel komt boven keukenplanten pootaardappel grote planten keukenplanten pootaardappel bijna oogstklaar

 

schaduwrijke
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender aardappelen

Variëteiten

De aardappel is er in veel verschillende soorten. Grote aardappelen maar ook kleine krieltjes, puntige en ronde, met een rode of paarse schil en zelfs de zoete aardappel. De zoete aardappel is echter géén familie van de gewone aardappel. De zoete aardappel heet in het Latijns "Ipomoea batatas" en de gewone aardappel "Solanum tuberosum". De gewone aardappel is een lid van de nachtschadefamilie. Verder zijn er aardappelen die, afhankelijk van het ras en de eigenschappen van dat ras, beter geschikt zijn voor het maken van friet. Of juist beter geschikt zijn om te koken, of beter geschikt om te bakken. Het ras kan bijvoorbeeld extra kruimig zijn, of juist niet. Dat kan een rol spelen bij de keuze om een ras wel of niet te nemen.

Ontkiemen

Aardappelen zaai je niet vanaf zaadjes. Jonge knollen (pootaardappelen) worden gebruikt om meer aardappelen te krijgen. De pootaardappel maakt wortels waar uiteindelijk nieuwe aardappelen aan zullen groeien. Bij vroege aardappelen is het belangrijk om deze voor te kiemen. Daarmee wordt bedoeld dat je de aardappel uitlopers laat maken. Op een warme, lichte en (licht)vochtige plaats in huis zullen aardappelen snel uitlopers maken, worteltjes en sprietjes met een gemengd groene en donkere kleur. Dat worden straks de wortel en het blad van de plant. Als de uitlopers eenmaal groeien kan je de aardappelen in de grond stoppen, bij voorkeur in rijtjes op heuveltjes. Plant de aardappel ongeveer 10 centimeter onder de grond.

Verzorging

Basis
Wanneer de aardappel in de grond zit zal het snel gaan: er komt een stengel met blad boven de grond en de wortels ontwikkelen zich. Wanneer de aardappel erg ondiep is ingegraven (minder dan 10 centimeter) worden deze vaak aangeaard. Wanneer de (blad)stengel boven de grond wel erg lang wordt, gaat daar een laag aarde overheen tot de punt van de stengel net boven de grond uitsteekt.

Bodem
Aardappelen groeien op vrijwel iedere grondsoort, maar bij voorkeur een licht zure grondsoort. Zo lang de bodem licht vochtig blijft, dus niet uitdroogt maar ook niet doorweekt raakt, zal de aardappel het goed doen. Ook op kleigrond kan een aardappel groeien, al worden ze dan mogelijk iets kleiner en is de opbrengst kleiner. Zorg voor een humusrijke en doorlaatbare bodem waar de wortels van de plant makkelijk door kunnen wroeten.

Voeding
Aardappelen hebben liever niet te veel stikstof (maar uiteraard wel wat). Vooral in het begin van de groei wil je dat de plant voldoende blad en steel aanmaakt. Zonder voldoende blad heb je maar erg weinig aardappelen, maar daarna wil je toch liever dat de energie naar de aanmaak van knollen gaat. De grote behoefte aan kalium maakt vinassekali of een andere kaliumrijke mestvoeding zeker niet overbodig. Kalium versterkt de aardappelplant en beschermt deze tegen ziektes, zoals bijvoorbeeld de aardappelziekte. Dat brengt ons bij het volgende:

Gevaren
De aardappel is vatbaar voor de aardappelziekte. Vroege rassen hebben daar vaker last van dan late rassen. Je kunt de ziekte voorkomen door niet te vaak op de zelfde grond aardappelen te telen. Het toepassen van wisselteelt in de moestuin helpt daarbij, kweek na de aardappel niet nog een keer aardappel op het stuk grond. Kies in plaats daarvan een ander gewas.

Oogsten

Aardappel is een knol onder de grond die je oogst, of eigenlijk meerdere knollen welke aan één plant groeien. Om geen aardappelen te missen bij het oogsten kun je de aardappel beter oogsten door deze diep uit te graven.

keukenplanten aardappelen oogsten

Aardappel oogst

Gebruiken

Je kunt aardappelen koken, in schijfjes snijden en vervolgens deze schijfjes bakken, je kunt er patat van maken of aardappelpuree. Aardappelen worden vaak in diverse stamppotten verwerkt en de aardappel is een bekende basis voor wodka.

Bewaren

Je kunt ongeschilde aardappelen bewaren in de keuken, op een droge en donkere plek in een kast bijvoorbeeld. Aardappelen zijn op deze manier nog 2-3 weken te gebruiken. Leuk om te weten is dat -als je ze vroeg in het seizoen een tijdje laat liggen- de aardappelen weer opnieuw gaan uitlopen. Je kunt de uitgelopen aardappelen poten.

Pootaardappel Bildtstar 250g

Pootaardappel Bildtstar 250g

Late aardappel. Dit is een overwegend laat aardappelras van een onderscheid..

€ 1,80 Excl. BTW:€ 1,49

Pootaardappel Frieslander 250g

Pootaardappel Frieslander 250g

Zeer vroege aardappel. Dit is een zeer vroeg aardappelras dat in een korte ..

€ 2,25 Excl. BTW:€ 1,86