Aardpeer

Helianthus tuberosus

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 25

Afbeeldingen:

keukenplanten aardpeer oogst

 

planten op schaduwrijke plek
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
winterhard
keukenplanten zaaikalender aardpeer

Variëteiten

Aardpeer wordt ook wel eens topinamboer genoemd. De aardpeer is familie van de zonnebloem en maakt lange stengels. De stengels kunnen soms tot wel 3 meter hoog worden.

Ontkiemen

Aardpeer zaai je niet uit zaad, je plant eigenlijk net als bij de aardappel een aardpeer in de grond en daar komen er dan uiteindelijk meer aan. Dit kan in de volle grond, maar beter is om ze in een grote bak te planten. Ze kunnen door de tuin gaan woekeren als je ze in de volle grond plant. In principe kan je een aardpeer het hele jaar door in de grond stoppen, deze komt dan vanzelf op wanneer het seizoen daar is. Nog beter is om de planttijd van de zaaikalender aan te houden, dan is de kans namelijk groot dat de stengels direct in het voorjaar boven komen piepen.

Verzorging

Basis
De planten blijven opvallend smal maar worden erg hoog, vergelijkbaar met zonnebloemen waar de aardpeer familie van is. Ze zijn door de lange groei ook erg geschikt als afscherming voor planten die beschutting nodig hebben. Aardperen kan je het hele jaar door ingraven, en ook weer uitgraven wanneer je ze nodig hebt. Bij voorkeur plant je aardperen in het voorjaar. Je hebt er vanaf dan bijna geen omkijken meer naar.

Aardperen groeien op vrijwel alle soorten grond en zijn Een beetje extra kalium kan geen kwaad. Zet de plant bij voorkeur in een grote kuip of bak en zeker niet in de volle grond. De knollen woekeren door de hele tuin, tenzij je een vak hebt afgegraven en daar worteldoek hebt ingelegd. Wanneer je eens besluit om één knolletje in de grond te stoppen, zal de plant daar niet meer vertrekken.

Bodem
Aardperen groeien op vrijwel alle soorten grond en zijn niet kieskeurig wat betreft de grondsoort. Op een doorlaatbare grond groeien de knollen het beste. Bovengronds lijkt de aardpeer goed op z'n plek te blijven, maar ondergronds groeien de wortels alle kanten op. Het is dus zeker verstandig om een stevig worteldoek, op de plek waar je aardperen plant, in te graven. De knollen woekeren anders in rap tempo door de hele tuin, en dan komen binnenkort de stengels overal op. Nog beter is om aardperen in een grote kuip te kweken. Op die manier kan de aardpeer niet gaan woekeren. Zorg dan in de kuip voor een goede waterhuishouding.

Voeding
Voor aardperen is een stikstof- en kaliumrijke mestvoeding belangrijk. Het beste is om hiervoor een organische meststof te gebruiken en de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Bij de meeste meststoffen dien je deze twee of drie maal per jaar toe te voegen; in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.

Oogsten

Als aardpeer eenmaal is geplant en gegroeid kun je het hele jaar door ervan oogsten, maar dat doe je pas als je het nodig hebt. Je kunt aardpeer enkele weken bewaren en je oogst ze door ze uit te graven, net als aardappelen.

Gebruiken

Aardpeer is moeilijk te schillen, de schil is namelijk niet glad zoals bij een aardappel.  Aardperen kan je door een ovenschotel doen, door de salade en bij veel van de zelfde gerechten als aardappel gebruiken. Je kunt ze door de aardappelpuree doen of aardperen stoven.

Bewaren

Aardperen zijn maximaal 2 weken te bewaren in een (plastic) zak in de koelkast. Buiten de zak en koeling zullen aardperen snel uitdrogen. Het beste is om ze direct na het uitgraven schoon te maken en te gebruiken, omdat vers natuurlijk altijd het lekkerste is.