https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-fertilizers-1170x600.jpg
 • 17 Feb 2021
 • |   0 opmerkingen

Voeding en meststoffen

In de natuur gaat dit zo goed als vanzelf. Planten en bomen in het bos laten takken en blad vallen, dit blad komt op de bodem van het bos terecht en verteert tot compost. Dieren laten uitwerpselen achter die ook meegenomen worden bij dat proces en regen met mineralen valt uit de lucht over de planten of stroomt diep door de verschillende bodemlagen heen. Het kleine stukje natuur in jouw beheer kan je daar een handje bij helpen.

Of je nu van het "hands-off beleid" bent of liever de volledige controle hebt over je planten, ingrijpen is nu eenmaal nodig in het stukje natuur dat jij beheert. Al is het maar heel soms, de planten hebben voeding nodig en groeien beter onder bepaalde omstandigheden. Je kunt je planten een handje helpen door de bodem te verrijken, voedzamer te maken, of door zieke en beschimmelde planten(delen) te verwijderen uit het mini ecosysteem dat jij beheert, je tuin of de pot op het (dak)terras. Zo zorg je voor gezonde en sterke planten die over het algemeen "gelukkiger" zijn en meer te oogsten zullen geven. Hieronder verschillende manieren om voor een voedzame bodem te zorgen!

Kweek je door middel van hydroponics? Dan voeg je voeding toe in het water dat door het systeem wordt gepompt. Het is een al langere tijd bestaande manier van kweken die tegenwoordig steeds meer in populariteit wint. Je kunt door middel van hydroponics kweken op waterbasis, zonder dat daar grond aan te pas komt.

Verse mest

Je kunt voor de planten natuurlijk verse mest gebruiken. Bijvoorbeeld koeienmest, paardenmest of kippenmest. Dit kan alleen niet zomaar in elke situatie, want kippenmest kan erg scherp zijn. Bij een te veel aan kippenmest kunnen planten verbranden als gevolg hiervan. Het blad wordt dan bruin en dit is niet meer te herstellen. Kippenmest bevat relatief veel minerale stikstof en dat werkt vooral op de korte termijn erg goed. Paardenmest bevat vaak veel zaden van onkruiden die door de paarden worden gegeten, dat is iets om rekening mee te houden. Paardenmest gebruik je het liefst gedroogd. De hoeveelheid zaden is bij koeienmest minder, omdat deze voornamelijk gras grazen. Gebruik alléén dierlijke mest van herbivoren en nooit van carnivoren. Uitwerpselen van katten of honden zijn niet geschikt voor gebruik als mestvoeding!

Meststoffen

Korrelvorm
Wanneer je in de winkel mestvoeding koopt, dan koop je vaak meststoffen in korrelvorm. Meststoffen in korrelvorm kun je veilig gebruiken wanneer instructies op de verpakking worden gevolgd. Meststoffen in korrelvorm kan je door de grond harken en geef je bij voorkeur vlak voor het gaat regenen of voor je water geeft aan de planten. Hierdoor kunnen de korrels direct in werking treden. Door de korrels licht in de bodem te harken verhoog je ook de werking. Het voordeel van meststoffen in korrelvorm is dat deze langzaam voedingsstoffen loslaten en dus veilig te gebruiken zijn met een laag of zelfs geen risico op verbranding.

Poedervorm
Sommige meststoffen en middelen voor het verrijken van de bodem, komen in de vorm van poeder. Denk bijvoorbeeld aan lavameel, dat is fijngemalen vulkanisch gesteente. Zoals je weet is de grond rondom vulkanen zeer vruchtbaar, dan weet je denk ik al direct waarom hier meel van wordt gemaakt voor door de grond van je planten.

Vloeibaar
Ook vloeibare mestvoeding is in winkels te krijgen. Met dit soort meststof mag je absoluut niet afwijken van de instructies op de verpakking. Vloeibare meststoffen laten namelijk niet langzaam voedingsstoffen los, deze werken in plaats daarvan direct. Vloeibare meststoffen worden vaak verdund en door het water in de gieter gemengd. Op de verpakking staat aangegeven hoevaak en hoeveel je ervan mag geven om het eventuele risico op verbranding te beperken. Vloeibare mestvoeding heeft als groot voordeel dat deze vaak iets sterker zijn en direct werken. Het nadeel is dat bij een te hoge dosering een risico op verbranding van de plant ontstaat.

Sporenelementen

Hieronder de elementen die planten in de basis nodig hebben, waarvoor deze elementen nodig zijn, waar deze elementen te vinden zijn en hoe je deze kunt toedienen. Sommige elementen hebben geen omschrijving. Het is in dit geval nog niet geheel duidelijk wat dit element bij de plant doet.

 • N / stikstof
  Stikstof is goed voor de aanmaak en verdere groei van stengels en bladeren aan de plant. Stikstof is verkrijgbaar in de vorm van stikstofrijke mestvoeding in winkels. Kies dan voor bloedmeel of hoornmeel, dit bevat een groot aandeel stikstof. Ook dierlijke mest (vooral kippenmest) is rijk aan stikstof en zal op de korte termijn goed werken.


 • P / fosfor
  Fosfor is goed voor de wortelvorming, versterken van de knoppen en voor een rijke bloei. Fosfor is verkrijgbaar in de vorm van fosfaatrijke mestvoeding in winkels. Kies in dit geval voor beendermeel, dit bevat een groot aandeel fosfor. Vooral jonge planten hebben veel behoefte aan fosfor omdat dan het grootste deel van de benodigde fosfor opnemen, ook alvast voor later!


 • K / kalium
  Kalium voor planten is goed voor de weerstand en voor de aanmaak en groei van vruchten. Kalium is verkrijgbaar in de vorm van kaliumrijke mestvoeding in winkels. Kies in dit geval voor vinassekali of gesteentemeel, bijvoorbeeld lavameel, wat rijk is aan kalium. Ook as van verbrand hout, bijvoorbeeld uit een houtkachel of openhaard, bevat een groot aandeel kalium.


 • C / koolstof
  Koolstof is een belangrijk element waaruit de plant in de basis is opgebouwd. Dit element is van nature in de lucht aanwezig en hoeft niet te worden toegediend. De wortels van de plant nemen koolstof op.


 • H / waterstof
  Waterstof is een belangrijk element waaruit de plant in de basis is opgebouwd. Dit geef je aan de plant in de vorm van water: kraanwater, regenwater of grondwater. De wortels van de plant nemen water(stof) op.


 • O / zuurstof
  Zuurstof is een belangrijk element waaruit de plant in de basis is opgebouwd. Dit element is van nature in de lucht aanwezig en hoeft niet te worden toegediend. De wortels van de plant nemen zuurstof op.


 • Mg / magnesium
  Magnesium is belangrijk voor de opname van zonlicht en zorgt voor verschillende chemische reacties in de plant. Magnesium is verkrijgbaar in de vorm van magnesiumpoeder. Ook bananenschillen en as van verbrand hout uit een openhaard of houtkachel zijn rijk aan magnesium en vaak ook aan mangaan.


 • Ca / calcium
  Calcium is belangrijk voor de opname van diverse voedingsstoffen door de plant. Je kunt het terugvinden in diverse soorten mestvoeding, bananenschillen, eierschalen, kalk voor planten en meer.


 • S / zwavel
  Zwavel werkt samen met stikstof aan de vorming van eiwitten in de plant, welke belangrijk zijn voor de algehele groei.


 • Fe / ijzer
  Ijzer is belangrijk voor de ademhaling van de plant, maar mag nooit te veel worden gegeven. Ijzer is van nature aanwezig in vrijwel alle soorten compost en ook vaak in as van hout, afkomstig uit een houtkachel of openhaard.


 • Mn / mangaan
  Mangaan is belangrijk voor de stofwisseling en celdeling van een plant. Mangaan is van nature aanwezig in vrijwel alle soorten compost en mestvoeding. Ook hiervan mag nooit te veel worden gegeven aangezien dit giftig kan zijn voor de plant. Mangaan is vaak in combinatie met magnesium te vinden in bananenschillen of houtas, afkomstig uit een houtkachel of openhaard.


 • Zn / zink
  Zink is -vooral bij jonge planten- nodig voor de aanmaak van groeihormonen en draagt dus bij aan de algehele groei van een plant.


 • B / borium
  Borium is belangrijk voor het transporteren van voedingsstoffen door de hele plant. Borium dient preventief aanwezig te zijn. Wanneer een tekort eenmaal wordt gesignaleerd is het telaat voor herstel. Een tekort aan borium is vaak het gevolg van een eerder (langdurig) tekort aan andere voedingsstoffen. Borium is van nature aanwezig in vrijwel alle soorten compost en mestvoeding.


 • Mo / molybdeen
  Molybdeen is belangrijk voor het verwerken van stikstof door de plant. Molybdeen is van nature aanwezig in vrijwel alle soorten compost en mestvoeding. De opname van molybdeen door de plant kan worden verbeterd met het strooien van kalk.


 • Cu / koper
  Koper is een belangrijk sporenelement voor planten omdat dit zorgt voor de versteviging van celwanden. Dit zorgt voor sterke (niet slap hangende) planten.


 • Si / silicium
  Silicium is -net als kalium- belangrijk voor de weerstand van de plant tegen ziekten en schimmels, maar het maakt de plant over het algemeen ook steviger. Heermoes door de compost kan bijdragen aan het verhogen van het silicium gehalte in de plant.


 • Co / kobalt


 • Na / natrium


 • Cl / chloor


 • I / iodium


 • Al / aluminium