https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-pruning-1170x600.jpg
  • 04 Mar 2021
  • |   0 opmerkingen

Alles over snoeien

Het snoeien van struiken en bomen in de moestuin is belangrijk, maar niet alleen om de boom of struik in vorm te houden. Je kunt door te snoeien namelijk zorgen dat vruchten beter rijpen en de boom of struik een hogere opbrengst geeft. Snoeien is nodig als je wilt dat de plant gezond blijft, maar dan doe je dit liever wel op het juiste moment.

Bij bomen en struiken die vruchten dragen snoei je altijd nadat de laatste vruchten zijn geoogst. Snoeien doe je nooit in het voorjaar of in de zomer! Dat is omdat je anders knoppen van nieuwe scheuten, bloemknoppen of vruchten weg knipt en dat is natuurlijk zonde. Snoeien doe je ook niet in de winter omdat de open wonden de plant vatbaarder maken voor ziektes en schimmels. In de winter groeien deze minder snel of helemaal niet dicht. Snoei je in het najaar? Dan zit je altijd goed. De laatste oogst is van de plant af en het is nog geen winter, de open wonden kunnen dan dus nog dicht groeien en je knipt geen knoppen of vruchten weg.

Waarom snoeien?

Wanneer een plant veel wortels heeft verloren moet dit altijd worden gecompenseerd door te snoeien. Je snoeit dan voldoende takken weg, ongeacht of hier vruchten en knoppen aan zitten of niet. Hiermee herstel je de balans in de plant en zorg je dat een deel van de plant niet afsterft. De plant blijft er ondanks het wortelverlies mooi(er) uit zien en heeft een grotere kans op herstel als er geen voedingsstoffen worden getransporteerd naar delen die het wortelverlies toch niet zullen overleven. Je versnelt het proces van de plant om overtollige plantendelen af te stoten.

Aan het einde van het jaar, wanneer de oogst van de struik of boom af is, snoei je om de plant weer mooi in vorm te krijgen voor volgend jaar. Zo groeit jouw boom of struik niet buiten proporties en beschaduwd deze ook niet alle andere planten in de (moes)tuin. Snoei takken weg wanneer takken dicht op elkaar groeien. Hiermee zorg je dat er volgend jaar ook licht binnen in de plant komt en dat vruchten niet zo snel worden overgroeid met heel veel groen. Deze snoei wordt jaarlijks herhaald zo lang de plant er is.

Je kunt voorzichtig takken en blad weghalen tijdens de groei wanneer er niet genoeg licht komt bij de vruchten. Je zorgt hiermee dat de vruchten beter kunnen rijpen doordat zonlicht beter bij de vruchten kan komen. Dit is de enige keer dat er midden in het seizoen gesnoeid mag worden. Deze snoei is zo nu en dan nodig, maar het is niet precies te voorspellen wanneer deze snoei nodig is. Naast meer licht zorg je bij het snoeien ook voor meer lucht. Oudere takken schimmelen minder snel omdat er wind bij kan komen.

Zieke delen van een plant kan je beter snel wegsnoeien. Denk hierbij aan beschimmelde delen of takken die er al uit zien alsof deze bijna zijn afgestorven, of dode takken in de boom of struik. Zo zorg je niet alleen dat de plant er mooi uit blijft zien, maar ook dat deze niet onnodig energie transporteert naar delen die de plant straks toch weer laat vallen. Een helpende hand voor de plant!

Hoe snoei je het beste?

Bij het snoeien let je ten eerste op dat je, tenzij dit de bedoeling is, nooit vruchten of knoppen wegsnoeit. Dit kan namelijk betekenen dat je dit jaar niets meer te oogsten hebt. Het is dus belangrijk hier goed op te letten. Daarnaast snoei je de boom of struik altijd net iets verder terug dan je eigenlijk zou doen. Zo houd je ruimte voor de boom of struik om volgend jaar verder te groeien zonder dat deze buiten proporties groeit. Snoei ook nooit knoppen door de helft maar zorg dat je altijd een tak tussen twee knoppen of bladeren afknipt. Gebruik een stevige snoeischaar!

appelboom snoeien, hoe snoei je een appelboom?

Knoppen en uitlopers appelboom

Dit laatste is bij kruiden zoals basilicum extra van toepassing! Door een tak tussen twee blaadjes af te knippen zorg je dat er op de plaats waar de tak is afgeknipt een vermeerdering ontstaat. Je snoeit dus 1 takje weg en krijgt er straks 2 voor terug. Door op deze manier te snoeien maak je de kruiden zoals basilicum, maar ook andere struiken en bomen, voller en meer bossig.

Snoei je dikke takken weg? Dan doe je er altijd goed aan om de wond af te dekken. Dit kan met speciaal materiaal voor het afdekken van wonden bij planten. Hiermee voorkom je dat ziektes de plant via de wond binnendringen of dat de plant geïnfecteerd raakt met een schimmel. Of dat ongedierte de plant via de wond binnendringt! Dat wil je natuurlijk ten aller tijde voorkomen.

Tags: