https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-location-1170x600.jpg
  • 12 Feb 2021
  • |   0 opmerkingen

Alles over standplaatsen

De plaats waar een plant staat is belangrijk voor de groei van de plant. Sommige planten zijn heel tolerant, zij kunnen overal groeien. Andere planten zijn juist erg kieskeurig en doen het niet op plekken die niet voldoen. Om te voorkomen dat je je straks afvraagt waarom de plant het niet goed doet, is het verstandig om een goede standplaats te kiezen!

Daarbij zijn een aantal zaken belangrijk om rekening mee te houden. Een plant die graag in de volle zon groeit of het daar het beste doet, hoort niet op een plek in de schaduw te staan. Sommige planten, zoals worteltjes en spinazie, doen het juist op een schaduwrijke plaats erg goed. Het beste kan je per plant bekijken wat de behoeften zijn en daar het plan van de (moes)tuin op aanpassen.

Wil je weten op welke standplaats een plant het goed doet? Bekijk het in onze zaaikalender!

Naast de hoeveelheid en sterkte van het zonlicht is het ook belangrijk om rekening te houden met de grondsoort waarin een plant staat. Dit heeft namelijk ook te maken met de standplaats van een plant. Is de grond alkalisch of juist erg zuur? Veel planten hebben een voorkeur of zelfs een afschuw voor een bepaald type grond. Daarnaast moet een grond misschien doorlatend en luchtig zijn, bijvoorbeeld met veel zand en compost, of juist heel stevig en vast, denk daarbij aan kleigrond.

De vochthuishouding van de bodem speelt hierbij een belangrijke rol. Houd de grond voedingsstoffen en water gedurende een langere tijd vast? Kleigrond heeft deze eigenschap. De grond blijft langer vochtig en droogt minder snel uit. Op zandgrond spoelen water en voedingsstoffen sneller door naar beneden. Zandgronden zijn vaak ook een stuk armer, maar ook daar zijn weer planten voor die daar gek op zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld lavendel. Deze groeit het liefste op iets drogere en armere zandgrond. Zorg voor een goede bewatering naar de behoefte van de plant.

De volgende eigenschap heb je volledig zelf in de hand. Sommige planten groeien namelijk alleen om grond welke zeer rijk is aan voeding. Denk daarbij aan bloemkolen die snel groot worden en veel voeding en water gebruiken. De vlezige stelen ontstaan niet zomaar! Gelukkig kan je zelf veel voeding toevoegen aan de grond. Wil je weten hoe? Dat kun je lezen op de pagina over bemesting.

Je kunt de bodem ook verrijken door compost toe te voegen. Compost verbetert de structuur van de bodem en omdat dit langzaam verteert laat het gedurende een langere tijd een aantal voedingsstoffen los. Je kunt voor het verbeteren van de structuur ook lavameel gebruiken. Naast dat dit de structuur van de bodem bevordert, draagt het ook heel sterk bij aan een verbeterde weerstand bij je planten.