https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-watering-1170x600.jpg
  • 12 Feb 2021
  • |   0 opmerkingen

Planten bewateren

Hoe veel water geef je aan de plant? In het kort is het meestal veilig om water te geven tot het laagje water de hele oppervlakte van de grond in de pot bedekt. Niet meer en niet minder. Voor iets grotere buitenplanten, die in de volle grond staan, is een glas van 200 mililiter per keer wel veilig. In de basis geef je een plant pas water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt. Je haalt dan de bovenste laag aarde een beetje weg en voelt of het daaronder ook droog is. Is dat het geval? Dan is het zeker tijd om water te geven.

Staat een plant in de zon, al is het maar even kort op de dag? Let dan goed op dat je nooit water op het blad van de plant laat komen! Het blad van een plant kan dan namelijk extra snel verbranden, de waterdruppeltjes werken als een vergrootglas in de zon: de lichtstralen worden gebundeld. Ook droogt de grond in de zon sneller uit. Planten die in de zon staan zal je daarom ook vaker water moeten geven. Door rekening te houden met de standplaats van een gewas kan je vaak al voorspellen hoeveel water je zou moeten geven.

Ook zou ik graag willen meegeven dat niemand je kan vertellen hoeveel water jouw planten precies moeten hebben. Het bovengenoemde advies is meestal veilig, maar jij kent je planten het beste, jij ziet wat ze doen en hoe ze reageren als je meer of minder water geeft.

Water tips!

Hieronder een aantal handige tips om te voorkomen dat je de planten te veel of te weinig water geeft. Als je hier goed op let dan heb je straks gezonde en sterke planten! Daar moet ik wel bij zeggen: water geven is heel belangrijk, maar water is niet alles! Als de plant signalen geeft dat er iets mis is, zijn wij vaak geneigd om water te geven alsof dit het probleem zal verhelpen. Vaak doet dit meer kwaad dan goed. Bij het verzorgen van planten komt ook het bepalen van de grondsoort en de bemesting om de hoek kijken, ofwel het voeding geven aan de plant en het zorgen voor de juiste bodem.

1. In de zon droogt de grond sneller uit

De grond droogt sneller uit wanneer de zon erop staat. Planten die in de zon staan hebben daarom meestal vaker water nodig dan planten die in de schaduw staan.

2. In de schaduw blijft het langer vochtig

De grond blijft langer vochtig in de schaduw. Omdat de zon er niet direct op schijnt verdampt water ook minder snel en hoef je meestal minder vaak water te geven.

3. In de wintermaanden geef je weinig water

In de winter houden veel planten ook een soort winterslaap. Daarnaast blijft de grond langer vochtig en is het in de winter natter. Je geeft dan ook heel weinig water.

4. Sommige planten hebben meer nodig

Er zijn veelverbruikers en zuinige planten. Sommige planten hebben eenmaal een grotere behoefte aan water en drinken meer, de grond droogt dan ook sneller uit.

5. Geef geen vaste hoeveelheid water

Dat je eens om de paar dagen een vaste hoeveelheid water zou moeten geven, klopt niet. De ene dag is de andere niet en soms blijft de grond langer nat, of juist niet.

6. Gebruik een schotel onder de potten

Planten in pot kun je van onder water geven, door de pot op een schotel met water te zetten. Dit heeft veel voordelen. Hieronder lees je welke voordelen dat zijn!

7. Gebruik potten met gaten onderin

Gebruik altijd potten met gaten onderin. Hiermee zorg je dat overtollig water uit de pot kan en dat de plant niet te lang met natte voeten blijft staan en gaat rotten.

8. Kies de juiste grond voor de planten

Door het gebruik van de juiste grond die bij de plant past zorg je voor een goede waterhuishouding: de grond droogt niet te snel en blijft ook niet te lang vochtig.

9. Gebruik kiezels onder in de pot

Door aarde kunnen de gaten onderin een pot dichtgeslibt raken. Wanneer je stenen of kiezels onderin de pot legt is deze kans kleiner en kan water goed uit de pot weg.

10. Potplanten drogen veel sneller uit

Planten die in pot staan drogen veel sneller uit. Dit komt vooral omdat de zon op de pot staat en potten over het algemeen warmer worden dan de volle grond.


Daarnaast is het ook goed om te weten dat je bomen minder vaak water hoeft te geven als deze in de volle grond staan. De wortels van je appelboom rijken veel dieper dan de wortels van andere planten. Zij kunnen op plekken komen waar nog een veel langere tijd water te vinden is. Regenwater zakt diep de grond in. Dit brengt mij nog even bij het volgende: planten hebben veel liever regenwater dan water uit de kraan. Regenwater zit vol mineralen, gezonde stoffen die de plant hard nodig heeft. Daarnaast is kraanwater, afhankelijk van je locatie, vaak heel hard. Dat betekend: er zit erg veel kalk in.

Hulpmiddelen

Regenwater

De makkelijkste manier om water te geven lukt alleen bij buitenplanten die zichzelf wel redden in de tuin. Regenwater! Het is super goed voor planten want het zit vol mineralen waar zij van houden. Regenwater kun je ook prima opvangen en gebruiken voor andere planten binnen of in de kas. Dit is toch echt het beste water voor elke plant, het zit vol mineralen die niet in bijvoorbeeld kraanwater of gefilterd water zitten.

watering method

Gevallen regenwaterSchoteltje

Deze manier van water geven is ook zeer geschikt voor planten waarvan je wilt dat deze diepe, sterke wortels maken! Tomatenplanten in pot kun je daarom ook prima op een schotel onder de pot water geven. Als er gaten onder in de pot zitten kun je er een schotel onder zetten en water op de schotel gieten. Het voordeel is dat de aarde wat vochtiger blijft zo lang er water op de schotel ligt. Omdat je water geeft van onderen zal je ook niet zo snel te veel water geven maar de plant moet wel van vocht houden. Bij een cactus kun je dit beter niet doen, de grond blijft dan te vochtig. Een schoteltje heeft het voordeel dat de grond wat langer vochtig blijft, maar je moet wel goed opletten dat het schoteltje niet uitdroogt.

watering method

Watergeven van onderenGieter

Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte hulpmiddel voor het bewateren van de planten. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en doen wat ze moeten doen, heel eenvoudig. Er zit vaak een sproeikop bij om het water wat breder te laten sproeien. Het is aan te raden om deze te gebruiken waar dat kan, zodat je vooral bij plantenpotten geen gat in de grond sproeit met de waterstraal, waardoor wortels van de plant bloot komen te liggen. Dit geldt vooral bij de wat grotere gieters waar veel water in één keer uit komt en bij planten die nèt onder de oppervlakte wortelen of een ondiep wortelstelsel hebben.

Water geven van boven heeft een aantal nadelen. Tuurlijk, in het wild gebeurd dit ook, maar in het wild betaal je niet voor mestvoeding van de planten. Als je van boven watergeeft dan spoel je veel voedingsstoffen weg uit de bodem. Bij één gieterbeurt zal dit niet zo snel gaan, maar doe je dit vaker... Daarbij komt nog dat het water bij hele droge grond van bijvoorbeeld een cactus direct naar beneden stroomt. Dat is iets om rekening mee te houden. Soms blijft het water boven op de aarde in een pot liggen en dat is ideaal voor muggen en vliegjes die daar larven in leggen. Water in een schoteltje onder de pot kun je verversen.

watering method

Bewateren met gieterTuinslang

Een tuinslang is veelzijdig. Mits lang genoeg kun je er de hele (moes)tuin mee besproeien. Vooral erg handig omdat de tuinslang een sproeikop heeft die je kunt aanpassen en je daarmee ook de plant van boven kunt benevelen alszijnde fijne regen. Sommige planten vinden dat fijn, en dan vooral planten die een hogere luchtvochtigheid nodig hebben. Je kunt tuinslangen ook gebruiken voor de volgende manier van watergeven die overigens ook veel zorgen wegneemt.

Sprinklerinstallatie

Een sprinkler is perfect voor wie een grote buitenruimte heeft water te geven. De sprinkler wordt vooral gebruikt bij grasvelden maar is ook geschikt om de gewassen op een zomeravond wat af te koelen. Doe dit wel ècht alléén in de avond, want 's ochtends vroeg kan de zon alweer op het blad staan. Met water op het blad kunnen planten verbranden en dat wil je natuurlijk niet. Vaak kun je sprinklerinstallaties op de tuinslang aansluiten en ook meerdere tuinslangen aan elkaar koppelen om het bereik groter te maken.

Irrigatiesysteem

Dit is een professioneel hulpmiddel voor het bewateren van planten. Het wordt vooral gebruikt in de grootschalige productie omdat dit anders niet te doen is. Het kàn een prima uitkomst bieden in jouw moestuin of kas. Als dit eenmaal is geïnstalleerd wordt het lastig om nog potten en bakken te verplaatsen dus daar zou ik zeker rekening mee houden. Een irrigatiesysteem kan eens in een periode wat water sproeien, maar je hebt ook druppelirrigatie. Dit systeem laat langzaam en in een constante hoeveelheid waterdruppeltjes vallen in de bakken van jouw planten. Zo blijft de grond vochtig en dat is perfect voor planten die graag een beetje vochtig blijven staan. Is een irrigatiesysteem te ingewikkeld en ga je binnenkort een weekje weg op vakantie? Bekijk de methode hieronder dan zeker ook eens!

Omgekeerde fles

Er zijn opzetstukken die je op een grote fles met water kunt draaien. Deze steek je vervolgens ondersteboven in de pot van jouw kamerplant, draait het kraantje open en de fles laat langzaam waterdruppeltjes vallen. Gebruik deze methode niet voor langere perioden, want een fles is sneller leeg dan je denkt. Ook zal je waarschijnlijk een opening moeten maken in de onderkant van de fles, om het water goed door te laten stromen. Zet de fles met irrigatiedop liever niet in de volle zon, tenzij dit niet anders kan.

Plantenspuit

Je kent ze wel, van die plantenspuiten die je kunt verstellen. Aan de ene kant heb je een dun straaltje en aan de andere kant een zeer fijne nevel. Plantenspuiten zijn geschikt om hele kleine hoeveelheden water te geven en ook heel gedoseerd. Een plantenspuit gebruik je beter niet voor de moestuin, dan blijf je heen en weer lopen om te hervullen. Wat je met een plantenspuit heel goed kan is water vernevelen. Sommige planten doen het beter als je ze regelmatig bestuift met een waternevel over het blad. Dit geldt vooral bij tropische plantensoorten waarbij de luchtvochtigheid wat hoger moet zijn dan bij andere planten. Een plantenspuit is ook zeer geschikt om bestrijdingsmiddelen mee over de plant te spuiten. Zelf gebruik ik geen (chemische) bestrijdingsmiddelen en probeer ik planten liever te helpen met natuurlijke vijanden, zoals het lieveheersbeestje om van bladluis af te komen.

watering method

Plantenspuit

Grond mengsel

Hydrokorrels

In de winkel kan je hydrokorrels of kleikorrels kopen. Dit zijn luchtige (vaak ronde) korrels die bekend zijn om het opnemen van water en het langzaam loslaten hiervan. Hydrokorrels zijn te gebruiken bij vrijwel alle planten, maar bij voorkeur in potplanten die minder water nodig hebben. Overtollig water wordt door de kleikorrels opgenomen en wanneer de grond opdroogt wordt het vocht weer langzaam afgegeven.

Vermiculiet

Deze stof is eigenlijk een gesteente dat bij verhitting uitzet tot lichte en luchtige korreltjes. De korreltjes nemen vocht en voedingsstoffen op, net als hydrokorrels, en geven deze over een langere periode langzaam weer af. Een bijkomend voordeel is dat deze korrels de grond tegelijk luchtig en zuurstofrijk houden. Vermiculiet is heel geschikt voor planten die een doorlatende grond nodig hebben en bij voorkeur in potten.

Perliet

Ook perliet staat erom bekend om de grond beter doorlaatbaar te maken. Vocht kan zo beter ontsnappen uit de grond en de grond blijft minder lang en minder extreem nat. Bij voorkeur wordt perliet gebruikt in potten en door zaai- en stekgrond voor jonge plantjes. Perliet is dus ook goed voor de waterhuishouding.

Planten in pot

Bij planten die in pot staan kan je de pot in de zon zetten om deze sneller te laten opdrogen. Je kunt de potplanten makkelijk verplaatsen naar een droge plek, bijvoorbeeld onder een dak. Zo zorg je dat de planten (bijvoorbeeld tomaten) niet te nat komen te staan en daar last van krijgen.