Ananaskers

Physalis pruinosa

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 40

Afbeeldingen:

keukenplanten ananaskers zaden

 

planten in de volle zon
licht vochtig
lichte grondsoort of zandgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender ananaskers

Variëteiten

Natuurlijk is de ananaskers familie van andere lampionplanten. Soms zie je de sierlijke, oranje lampionnetjes bij mensen in de tuin staan als meerjarige plant. Ook zijn er veel verschillende soorten van de (eetbare) ananaskers. In smaak verschillen de soorten onderling niet zo heel veel. Veel lampionplanten (Physalis) maken besjes die ook eetbaar zijn, maar deze moeten dan wel goed rijp zijn. Het is dan ook extra goed oppassen geblazen bij de "Physalis alkekengi", want dit soort maakt aantrekkelijke, fel oranje lampionnetjes. De plant en de lampionnetjes zijn heel giftig, Het eten van de onrijpe besjes kan zelfs fatale gevolgen hebben, maar de goed gerijpte besjes zijn wel eetbaar en zelfs gezond. Het veiligste blijft het om het bij de "Physalis pruinosa" te houden en zaden in officiële verpakking te kopen. Dit is eigenlijk een meerjarige plant.

Vermeerderen

De ananaskers heeft veel warmte nodig en kiemt het beste bij temperaturen boven de 20 graden celcius. Je kunt ananaskers het beste in een kweekkasje voorzaaien in de vensterbank, in zaai- en stekgrond. Zeker gezien het moment in het jaar wanneer de zaden worden gezaaid. In een kweekkasje blijft het extra vochtig en warm.

Verzorging

Basis
De ananaskers is een lampionplant en officieel is het een meerjarige (vaste) plant. Hier wordt de ananaskers in de moestuin als éénjarige gekweekt, want in het zelfde jaar kun je er nog van oogsten en de plant is niet winterhard. Dat oogsten lukt dan alléén als het warm en zonnig genoeg is geweest en als de plant op de juiste bodem staat, anders kan de oogst wel eens gaan tegenvallen. Bij een slechte zomer pluk je mogelijk minder, maar dat is ook deels afhankelijk van het ras. De ananaskers staat graag op een beschut plekje, maar wel in de volle zon en zo warm mogelijk.

Bodem
Op een luchtige, humusrijke en voedzame bodem groeit de ananaskers het beste. Het is belangrijk dat de bodem niet te lang nat blijft en het beste is om de bodem constant licht vochtig te houden. Op vette klei groeit de plant meestal nogal slecht. Het is natuurlijk te proberen, maar echt aan te raden is het zeker niet. De zomer hoeft maar een beetje tegen te zitten en de plant verzuipt als overtollig water niet goed weg kan. Het toevoegen van compost en organisch materiaal aan de bodem helpt bij het creëren van een luchtige structuur en maakt de bodem iets voedzamer.

Voeding
Ananaskers heeft niet veel voeding nodig, maar het is toch verstandig om wel iets te geven. Een algemene organische moes- en kruidentuin meststof is vaak voldoende. Je mag dan best zuinig zijn door iets minder te geven dan het advies op de verpakking. Geef in ieder geval zeker geen stikstof! Waarschijnlijk is het al voldoende aanwezig in de bodem. Extra stikstof zorgt alleen maar voor veel blad en weinig lampionnetjes (en dus besjes).

Oogsten

De ananaskers, kaapse kruisbes of incabes zijn allemaal namen voor het besje dat zich in de lampion aan de plant ontwikkeld. De besjes zijn rijp als het lampionnetje van de plant is afgevallen en zeker niet eerder, geen dag eerder zelfs. Het is bij iedere Physalis-soort belangrijk om de besjes pas te oogsten als deze echt goed rijp zijn.

Gebruiken

Meestal worden de besjes van de ananaskers rauw gegeten. Het is lekker om deze direct van de plant te eten, maar je moet er wel van houden. De smaak kan nogal apart zijn als je de besjes nog nooit hebt gegeten. Persoonlijk vind ik het niet de lekkerste besjes die er zijn, maar het kan ermee door. Kwestie van smaak natuurlijk, er zijn mensen die er helemaal gek op zijn.

Bewaren

In principe is een ananaskers prima te bewaren buiten de koeling. Daar blijft de bes ten minste een week houdbaar, meestal zelfs nog langer. Daarna raken de besjes een beetje uitgedroogd en gaat de smaak en structuur achteruit. Het lekkerste is om de besjes direct van de plant te gebruiken (wel even wassen natuurlijk).