Andijvie

Cichorium endivia

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten andijvie zaden keukenplanten andijvie zaailing keukenplanten andijvie kropvorming keukenplanten andijvie volwassen planten keukenplanten andijvie volgroeide planten

 

planten in de volle zon
matig vochtig
matige grondsoort of leemgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender andijvie

Variëteiten

Andijvie kent slechts een paar variëteiten, waarvan de bekendste toch wel krulandijvie en gewone andijvie zullen zijn. De krulandijvie is vaak wat stugger, wat knapperiger en kan soms wat bitterder zijn van smaak. De gewone andijvie met het gewone blad is zachter van smaak. Verder zijn er veel rassen die dan wel eerder of later in het jaar beter geschikt zijn om te zaaien. Dit heeft voornamelijk te maken met de kans op doorschieten (bloeien) van de plant. Dit wil je bij de teelt voor het andijvie blad zien te voorkomen.

Ontkiemen

Andijvie kun je direct op de bestemde plek zaaien als het warm genoeg is buiten. Zaai liever niet voor in kweekbakjes want de kleine plantjes zijn nogal kwetsbaar en lastig te verspenen. Let goed op het andijvie ras dat je hebt! Rassen die geschikt zijn voor de herfst en het najaar (de meeste soorten) zijn niet zo geschikt voor de teelt in het voorjaar. De planten zullen dan eerder doorschieten (gaan bloeien) en dat komt de smaak niet ten goede.

Verzorging

Basis
In de volle zon groeit andijvie het beste, het blad dient veel licht te kunnen opnemen voor de typische andijvie smaak. In de volle zon zal de krop altijd groter (vooral breder) worden, mits de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Bij voorkeur laat je meer ruimte tussen de planten dan de advies plantafstand bovenaan deze pagina, het advies is de minimale afstand. Om te voorkomen dat andijvie doorschiet kies je dus het juiste ras. Maar weet je niet welk ras je hebt? Kies dan voor de teelt in het najaar en vergeet andijvie in het voorjaar nog maar even.

Is je andijvie toch doorgeschoten? Geen ramp! De bloemen zijn namelijk schitterend, als je ervan houd natuurlijk. Als andijvie doorschiet maakt deze een lange bloeistengel met schitterende bloemen. Vaak hebben de bloemen van andijvie de kleur zoals op de foto hieronder, maar er zijn ook andere soorten met andere kleuren. Als de plant is uitgebloeid, gooi deze dan zeker niet direct weg maar laat de uitgebloeide stengels volledig opdrogen. Dan kan je de zaden namelijk oogsten en heb je genoeg zaden voor de volgende jaren. Leuk om ook eens te doen!

bloeiende andijvie bloei

Andijvie in de bloei

Bodem
Andijvie groeit op alle vochtige grondsoorten. Dat is dan wel extra belangrijk, de hoeveelheid vocht in de bodem. Andijvie zal namelijk bij het kleinste beetje uitdroging per direct slap gaan hangen. Als dit maar voor kort is zal het nog te herstellen zijn bij het water geven, maar gebeurd dit vaker en duren de droge periodes te lang? Dan heb je slappe planten die niet goed groeien, of zelfs overlijden. Voldoende vocht dus, en een beetje humus en doorlaatbaarheid kan nooit kwaad natuurlijk.

Voeding
Andijvie is een bladgewas, wat betekend dat je het blad eet en dus de vorming van bladeren erg belangrijk is. Stikstofrijke mestvoeding doet de planten daarom erg goed, omdat stikstof het blad extra doet groeien en het groenkleuren zal bevorderen. Het blad wordt door het toedienen van veel stikstof groter, mooier en bovenal smaakvoller. Stikstof kan je toedienen in de vorm van bloedmeel of een andere overwegend stikstofrijke meststof.

Oogsten

Andijvie oogst je als de krop volgroeid is, vóór de plant doorschiet. Je kunt blad oogsten maar dat is niet handig, gezien je vaak toch wel wat meer ervan nodig hebt. Bij kleinere variëteiten zelfs meerdere kroppen. Een krop andijvie snijd je bij de grond af met een mesje, of draai/trek je met wortel en al uit de grond. Dit tweede zorgt ervoor dat de andijvie wat langer goed blijft. Je kunt andijvie namelijk niet zo lang bewaren, maar als je deze met de kluit in een emmer water zet is de krop wat langer vers. Op die manier kun je een krop andijvie ook wat opfrissen voor gebruik.

Gebruiken

Andijvie wordt heel vaak gebruikt in stamppot andijvie. Stamppot andijvie is een heel bekend gerecht, maar je kunt andijvie ook door een frisse salade verwerken, roerbakken of door de ovenschotel doen.

Bewaren

Pas als je andijvie gaat gebruiken kan je de krop oogsten, lang blijft deze namelijk niet goed. Je kunt het maximaal 1 dag bewaren in de koelkast, in de groentelade, daarna wordt het slap en gaat de kwaliteit hard achteruit. Je kan de houdbaarheid iets rekken door de krop andijvie in een vochtige theedoek te wikkelen. Als je de wortel aan de krop laat zitten bij het oogsten blijft deze ook iets langer vers. Je kunt de krop in een emmer water zetten om de houdbaarheid hiermee ook nog iets te rekken.

Andijvie (de Meaux) Buzzy Seeds

Andijvie (de Meaux) Buzzy Seeds

Andijvie is een bladgroente die goed groeit op een zonnige plaats. De bodem..

€ 1,49 Excl. BTW:€ 1,23

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55