https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-applesauce-1170x600.jpg
 • 05 Feb 2021
 • |   0 opmerkingen

Zelf heerlijke appelmoes maken

Misschien heb je een erg productieve appelboom in de achtertuin, of ga je wel appeltjes plukken in het wild. Heel gezellig, maar ook heel lekker! Je kunt er namelijk zelf appelmoes van maken en dat kan op verschillende manieren. Met de onderstaande ingrediënten kan je zelf heerlijke appelcompote of appelmoes maken! Je hebt nodig:

 • Vers geoogste appeltjes (5 stuks)
 • Suiker (2 el)
 • Citroensap (2 el)
 • Kaneelpoeder (1 tl)
 • Water

En verder niet vereist, maar wel heel erg lekker om ook eens te proberen:

 • Witte wijn (250 ml)
 • Witte rozijnen (2 e

Zo maak je het zelf!

Je kan natuurlijk meer appelmoes maken door meer appels te gebruiken. Voeg dan ook een in verhouding gelijke hoeveelheid van de overige ingrediënten toe (naar smaak).

 1. Schil alle appels en snijd deze in grote blokjes. Voor zowel appelmoes als appel compote is het voldoende om de appels in grote blokjes te snijden. Tijdens het koken van het straks gemaakte mengsel bepaal je of je er moes of compote van maakt. Zorg dat de appeltjes goed geschild zijn, verwijder eventuele beurse plekjes  (dit komt vaak voor bij wild geplukte appeltjes) en verwijder ook het klokhuis met alle pitjes

 2. Week de rozijnen in witte wijn voor ten minste 3 uur. Als je liever geen rozijnen in de appelmoes hebt dan kan je deze stap overslaan en direct doorgaan naar stap 2. Vind je het wel lekker? Week de rozijnen dan ten minste 3 uur in witte wijn. Zorg dat alle rozijnen ondergedompeld worden in de wijn en dat er geen rozijnen boven uitsteken.

 3. Gooi alle ingrediënten in een grote pan. De gesneden appels, de in witte wijn geweekte rozijntjes, kaneel, suiker en citroensap gooi je in een grote pan en je voegt water toe aan het mengsel. Zorg dat het mengsel in de pan niet helemaal onder water staat, heel belangrijk! Kook het hele mengsel vervolgens op een hoge stand en blijf goed roeren. Voeg opnieuw water toe wanneer het water niet meer te zien is, maar voeg niet te veel water toe. Doe dit op gevoel.

 4. Kook langer door naar eigen behoefte. Wil je compote maken? Zet dan het vuur uit wanneer het mengsel een grove moes is geworden en er nog herkenbare stukken appel in zitten. Wil je liever moes maken? Kook dan langer door en blijf roeren tot het mengsel volledig in moes is veranderd. Eenmaal klaar dan kan je de compote of moes warm serveren, maar ook laten afkoelen om het in de koelkast te bewaren en later op te eten.

Wil je de compote of moes een langere tijd bewaren? Zorg dan voor een goed uitgekookte pot, doe de nog warme moes of compote in de pot en draai de deksel erop. Wanneer dit afkoelt trekt het vacuum en is het nog lang houdbaar.