Basilicum

Ocimum basilicum

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 15

 

planten in de volle zon
licht vochtig
lichte grondsoort of zandgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender basilicum

Variëteiten

Basilicum heb je in verschillende soorten die ook allemaal een unieke geur en smaak dragen. Zo heb je de bekende groene basilicum maar ook een paarse variant. Er is bijvoorbeeld ook citroenbasilicum met de zelfde uitgesproken smaak van de gewone basilicum met een vleugje citroen. Houtachtige basilicumsoorten zijn meerjarig, waar de niet-verhoutende basilicumsoorten éénjarig zijn.

Ontkiemen

Bij de juiste temperatuur boven de 20 graden celcius kiemt basilicum heel gemakkelijk! Dat kun je doen door middel van de denomethode of direct in een potje waar je de basilicum in wilt kweken. Je zaait dan het liefst 4-8 zaadjes in een potje en dit worden dan 4-8 plantjes. Deze kun je bij elkaar laten staan. De zaaiafstand geldt niet voor de zaden in dit geval, maar voor de groep met plantjes.

Verzorging

Basis
Basilicum heeft veel zonlicht nodig. Aan de zonnige zijde van het huis lukt het ook nog wel om het plantje in de serre te kweken, maar in de kas of gewoon in de buitenlucht gaat het vaak ook erg goed. Kies dus een zonnige en warme plek uit en zet basilicum pas na half mei buitenshuis op de bestemde plek. Je kunt basilicum proberen te overwinteren, want in ons klimaat sterft basilicum door de kou af in de winter. Basilicum is als kruidje erg geschikt voor in een pot op het terras. Let dan goed op dat deze niet uitdroogt, bij langdurige droogte gaat het plantje slap hangen.

Bodem
Basilicum houd van een luchtige en doorlaatbare bodem. Het toevoegen van vermiculiet aan de grond werkt meestal erg goed. Organisch materiaal in de bodem? Ook sterk aan te raden. De combinatie zorgt voor een goede waterhuishouding in de bodem, en een luchtige structuur. Beiden zijn voor basilicum erg belangrijk. Onderschat dit niet, basilicum groeit aanzienlijk veel beter dan wanneer je enkel potgrond gebruikt.

Voeding
Gebruik voor basilicum vooral stikstofrijke voeding, zoals bloedmeel. Hiermee bevorder je de aanmaak van blad, wat bij basilicum juist erg gewenst is. Je kunt dan namelijk nog meer blad oogsten. Naast extra stikstof zou je tevens een algemene organische mestvoeding kunnen toevoegen. Het belangrijkste is de stikstof, maar het gebruik van moes- en kruidentuin meststof zal de groei nog meer aanmoedigen.

Oogsten

Basilicum is een kruid waarvan je het blad oogst. Let goed op dat je voldoende blad laat zitten waarmee de plant verder kan groeien. Dan kan je namelijk gedurende een lange periode blijven oogsten. Je kunt het blad plukken of met een oogstschaartje van de plant knippen.

Gebruiken

Je kunt basilicum drogen en verpulveren, dan kun je het over gerechten strooien. Je kunt basilicum ook vers gebruiken en het is lekker bij Italiaanse gerechten. Als je echt te veel basilicum hebt geoogst dan kun je het ook invriezen. Dat gaat bij basilicum heel goed.

Bewaren

Basilicum kan je in de koelkast nog enkele dagen vers houden. In de diepvries is basilicum nog heel lang te bewaren, tot wel een jaar of zelfs nog langer.