Komkommerkruid

Borago officinalis

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

 

halfschaduw
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender bieslook

Variëteiten

Bernagie kent niet veel verschillende rassen, meestal koop je een zakje zaden van éénjarige bernagie. Bernagie wordt ook vaak komkommerkruid genoemd en zo ken ik het plantje eigenlijk veel beter. De naam "Komkommerkruid" heeft vooral te maken met de licht naar komkommer neigende smaak van het plantje.

Vermeerderen

Komkommerkruid zaai je ergens in het voorjaar. Gedurende het hele moestuin-seizoen kan je dan oogsten, en in de zomer volgt direct de bloei. Het zaaien van komkommerkruid of bernagie kan direct op de bestemde plek. Je kunt bernagie ook eerst voorkweken in een ruim potje zoals het P7 of P9 formaat. Hoewel het plantje slechts éénjarig is zal deze zichzelf na de bloei uitzaaien. In het volgende jaar komt dan opnieuw komkommerkruid boven op de bezaaide plek.

Verzorging

Basis

Bernagie heet ook komkommerkruid vanwege de licht naar komkommer neigende smaak van het plantje. Komkommerkruid groeit vrij gemakkelijk op plekken met wat meer zonlicht. In de halfschaduw groeit bernagie ook uitstekend. Het plantje zelf heeft weinig onderhoud nodig.

Bodem

Komkommerkruid stelt weinig eisen aan de bodem en doet het op vrijwel alle grondsoorten goed, maar heeft wel een lichte voorkeur. Het kan helpen om een humusrijke bodem te creëren voor komkommerkruid, door compost en organisch materiaal toe te voegen. Een voedzame bodem is een leuk extra voor de plant, maar zeker niet vereist. Zo lang de grond licht vochtig blijft en een redelijke doorlaatbaarheid heeft zal het kruidje het beste groeien.

Voeding

Komkommerkruid hoef je niet tot weinig voeding te geven. Het helpt om de bodem wat voedzamer te maken, bijvoorbeeld met kruiden meststof of een algemene organische mestvoeding. Dien de meststof toe volgens de instructies op de verpakking.

Oogsten

Van komkommerkruid (bernagie of borage) kunnen zo wel de bloemen als de blaadjes worden geoogst. Beiden zijn namelijk te gebruiken in de keuken en hebben ongeveer de zelfde smaak. Je plukt de bloemen en blaadjes van de plant af, of gebruikt een (oogst)schaartje om deze los te knippen.

Gebruiken

Borage heet niet voor niets komkommerkruid, de blaadjes en de bloemen die je van deze plant kunt oogsten smaken namelijk licht naar komkommer. Je kan je dan natuurlijk goed voorstellen voor welk type gerechten de kruiden goed gebruikt kan worden.

Bewaren

Komkommerkruid is slecht te bewaren en kan eigenlijk alléén maar vers worden gebruikt. Je kunt de plant het beste pas oogsten wanneer je deze gaat gebruiken. Het kruid kan ook niet goed gedroogd worden.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Honingverbena

Honingverbena

In één oogopslag alle behoeften van aztekenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroenverbena

Citroenverbena

In één oogopslag alle behoeften van citroenverbena! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding