Bonenkruid

Satureja hortensis

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten bonenkruid zaden

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender bonenkruid

Variëteiten

Er zijn twee soorten bonenkruid, waarvan een éénjarige soort die dus maar 1 jaar leeft, en een meerjarige of overblijvende soort die nog jaren blijft staan. Heb je de meerjarige soort? Kies de plek waar de plant staat dan zorgvuldig uit, want daar zal de plant dan ook blijven staan.

Ontkiemen

Bonenkruid kiemt best makkelijk omstreeks de juiste tijd van het jaar. Je zaait het direct op de plek waar je het uiteindelijk wilt hebben. Zaai bij voorkeur op een zonnige plek en op voedzame grond, maar houd de grond licht vochtig.

Verzorging

Basis
Bonenkruid gaat goed samen met veel andere kruiden, zelfs met kruiden zoals tijm, lavendel, salie of rozemarijn. De meerjarige bonenkruid kan na verloop van tijd gaan verhouten. De dunne takjes worden dan iets steviger en houterig. Dat is geen probleem natuurlijk, maar dit onderscheid de meerjarige soort wel sterk van de éénjarige soort. Op een zonnig plekje in de tuin groeit bonenkruid het beste, maar ook de halfschaduw is goed te doen. Het plantje wordt iets korter dan een halve meter en is makkelijk te verzorgen.

Bodem
Bonenkruid kan de droogte goed verdragen, maar een voedzame en licht vochtige bodem is het beste voor het kweken van bonenkruid. Voor je bonenkruid gaat planten op een plekje in de tuin, voeg je wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem. Hiermee zorg je voor een luchtige en doorlaatbare structuur van de bodem. Wat de grondsoort betreft is bonenkruid niet heel kieskeurig en doet het plantje het vrijwel overal. De voorkeur gaat echter uit naar een bodem die niet al te zuur en voornamelijk erg voedzaam is.

Voeding
Bonenkruid heeft wel wat voedingsstoffen nodig. Een algemene organische meststof voldoet vaak. Voeg een handje kalk toe in het voor- of najaar voor een beter resultaat. Kalk zorgt er bij veel planten voor dat zij voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Op zure grondsoorten is het strooien van kalk ook aan te raden, omdat kalk de grond alkalischer maakt.

Oogsten

Bij bonenkruid oogst je het blad, maar meestal met de takjes erbij. Beiden zijn eetbaar en het blad losmaken van de takjes is best een gedoe. Bonenkruid is de hele zomer door te oogsten tot en met het vroege najaar.

Gebruiken

Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen.

Bewaren

Het bewaren van bonenkruid kan je als het goed gedroogd is, in een afgesloten potje of bakje, tot wel een jaar bewaren. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Vers bonenkruid is 1-2 dagen houdbaar in de koeling.

Bonenkruid Éénjarig Buzzy Seeds

Bonenkruid Éénjarig Buzzy Seeds

Bonenkruid doet het vrijwel overal in de halfschaduw goed. Er zijn twee soo..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55