https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-fruitjam-1170x600.jpg
 • 05 Feb 2021
 • |   0 opmerkingen

Zelf jam maken van bosfruit

Bramen, frambozen, aardbeien, heb je daar heel veel van over? Waarschijnlijk niet, want zelf eet ik dat ook altijd direct op. Het is te lekker om te laten liggen, kleinfruit. Maar voor de liefhebbers: Je kunt er natuurlijk ook jam van maken. Dus, heb je een ongebruikelijk grote oogst aardbeien, bramen, frambozen, aalbessen en andere bosvruchten? Bekijk het onderstaande recept!

 • Verse bosvruchten (100 gram)
 • Suiker of geleisuiker (75-100 gram)
 • Citroensap uit citroen (1 eetlepel)

Zo maak je het zelf!

Dit recept is bedoeld voor 100 gram gemengde bosvruchten. De vruchten en de verhoudingen tussen verschillende vruchten, die kies je gewoon naar smaak. Misschien vind je meer aardbeien lekkerder, of juist meer frambozen. Gebruik je bijvoorbeeld 200 gram bosvruchten? Gebruik dan ook 2x de hoeveelheden van andere ingrediënten.

 1. Maak de bosvruchten tot pulp met een staafmixer. Je kunt de pulp eventueel door een zeef halen om de pitjes te verwijderen, maar de pitjes kunnen geen kwaad als je deze er toch in laat zitten en kunnen zelfs structuur toevoegen aan de jam. Gebruik je geen vruchten met (grote) pitjes? Dan hoef je deze er niet uit te halen.

 2. Voeg suiker en citroensap toe en roer het door. Voeg per 100 gram vruchten 75-100 gram (gelei)suiker en 1 eetlepel citroensap toe aan het mengsel. Je kunt in plaats van geleisuiker ook geleisuiker speciaal gebruiken, dan heb je maar de helft van de hoeveelheid suiker nodig. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van hoe zoet het fruit is. Als je zure bramen hebt kan je het beste wat meer suiker toevoegen, maar met heel veel zoete vruchten heb je niet zo veel suiker nodig. Het is belangrijk dat het geheel goed wordt gemengd vóór je naar de volgende stap gaat. Je kunt ook kristalsuiker gebruiken, maar geleisuiker is bedoeld om jam te maken en daar beter geschikt voor.

 3. Breng het mengsel aan de kook op matig vuur. Doe het mengsel van bosvruchten, suiker en citroensap in een pan en breng dit aan de kook. Eenmaal kokend, laat het mengsel 2-4 minuten door koken en blijf constant roeren, heel belangrijk, óók terwijl het kookt!

 4. Verwarm potjes in kokend water vóór gebruik. Gebruik je glazen potjes zonder ijzer (geen weckpotten)? Dan kan je deze ook met een laagje water erin in de magnetron zetten. Voor alle andere potjes: zet deze een paar minuten in kokend water, zo krijg je deze het beste goed schoon.

 5. Doe het mengsel in de pot en zet deze op de kop. Terwijl de potjes en het bosvruchten mengsel nog goed warm zijn, schenk het mengsel in de potjes en draai de deksel hier direct op vast. Zet de potjes dan op z'n kop op het aanrecht. Door dit te doen terwijl het mengsel nog warm is, zorg je dat de pot vacuum trekt wanneer het afkoelt. Zo blijft de jam nog ten minste een heel jaar houdbaar als je deze niet open maakt!

 6. Laat de pot zo staan tot deze goed is afgekoeld. Wacht tot de potjes met het mengsel goed zijn afgekoeld. Je kunt dit versnellen door de potjes met het mengsel in (ijs)koud water te zetten. Vaak blijft het mengsel nog erg vloeibaar, maar wanneer het afkoelt zal het steeds dikker worden. Eenmaal afgekoeld is de jam klaar voor gebruik! Let wel op, want wanneer je de vacuum getrokken potjes open maakt is de jam nog maar één tot enkele weken houdbaar in de koelkast. Bewaar de potjes altijd koel en donker.

Wat overblijft is een heerlijk potje verse, zelf geoogste, zelf gekookte bosvruchten jam!

bosvruchten confituur

Zelf gemaakte bosvruchten jam