(Sweet) chilisaus

Het leuke aan pepers kweken is dat de planten je erg veel pepers kunnen geven! Als de plant het naar de zin heeft, heb je binnen de kortste keren mega veel pepers. Zo veel, dat je soms van gekkigheid niet meer weet waar je ze voor moet gebruiken. Nu kan je ze natuurlijk aan de buren geven, of invriezen, maar nog leuker is om er zelf (sweet) chilisaus van te maken. Je maakt deze zo zoet of zo heet als je zelf wilt. Wees vooral voorzichtig met de peper, je kunt later altijd nog meer toevoegen. Ook kan je verschillende ingrediënten gebruiken, maar in de basis heb je deze nodig:

  • 10 pepers naar keuze

  • 300 gram suiker

  • 6 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels gember

  • 100 mililiter azijn

  • 3 eetlepels maizena

  • 400 mililiter water

  • 1/2 theelepel zout

Voorbereiden

Je kunt alle pepersoorten voor dit recept gebruiken, maar wees je ervan bewust dat sommige soorten extreem heet kunnen zijn. In dit recept gaan we uit van een standaard peper die iedereen kent, de Spaanse cayenne peper. Als je een hele pittige saus wilt, kan je de zaden in de peper laten zitten. Je kunt de zaden ook verwijderen voor een iets mildere chilisaus. Pel ook de knoflooktenen zodat er geen velletje meer aan zit. Schil de gember en rasp deze in fijne stukjes. Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine, of snijd alles met de hand tot hele fijne stukjes.

Aan de kook

Doe het water, azijn en suiker in een steelpannetje en voeg alle fijngesneden ingrediënten toe. Breng het mengsel aan de kook en -eenmaal kokend- zet het vuur niet te hoog. Laat dit niet te lang koken, als de suiker goed is opgelost is dat voldoende. Je kunt tussendoor proeven of de saus pittig genoeg is en -indien gewenst- meer peper toevoegen. Hierom is het verstandig om met weinig pepers te beginnen.

Dikker maken

Neem een klein schoteltje of kommetje met water en voeg voorzichtig wat maizena toe. Voeg niet te veel maizena in één keer toe, dan wordt dit een groot hard blok. Maizena is een bindmiddel dat de saus straks iets dikker moet maken. Eenmaal tot een papje gemengd, kan je dit voorzichtig toevoegen aan de (nog hete) chilisaus in het steelpannetje. Roer dit met een garde goed door en zorg dat er geen klonten vormen in de saus. Het toevoegen van maizena maakt de chilisaus iets dikker en stroperiger. Door meer maizena toe te voegen verdik je de saus nog meer, maar gebruik liever niet te veel maizena. De saus moet nog wel lekker vloeibaar blijven.

Saus gebruiken

Door de chilisaus nog warm in een (weck)pot of (sap/saus)fles te gieten en deze direct af te sluiten, trekt de pot of fles vacuum van binnen. Hierdoor blijft de saus luchtdicht en nog langer houdbaar. Je kunt de chilisaus voor veel verschillende gerechten gebruiken die je pittig wilt maken. Zelf vind ik chilisaus erg lekker bij kipgerechten, zoals bijvoorbeeld kip met rijst, maar je kunt het heel divers gebruiken.

keukenplanten zelfgemaakte sweet chilisaus afbeelding

Sweet chilisaus

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Vlierbessensap

Vlierbessensap

Hoe maak je zelf vlierbessensap? Hier lees je alles over het zelf maken van vlierbessensap! Vlierbessen zijn kerngezond -mits goed verhit- en je kunt er sap van maken. Let goed op, want rauwe vlierbessen zijn licht giftig. Om de giftige stof onschadelijk

Lees meer  

Appelmoes

Appelmoes

Hoe maak je zelf appelmoes? Hier lees je alles over het zelf maken van appelmoes! Heb je een appelboom staan? Dan heb je misschien wel een appelmoestuin! Hoe lekker is het om zelf gekweekte appeltjes te verwerken tot appelmoes? Hier lees je alles over hoe

Lees meer  

footer wave afbeelding