Citroenverbena

Aloysia citrodora

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 30

 

halfschaduw
licht vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender citroenverbena

Ontkiemen

Citroenverbena kun je eigenlijk op twee manieren vermeerderen. Je kunt ten eerste zaden ontkiemen bij hogere temperaturen boven de 20 graden celcius. Dan kun je dit het beste direct in een potje doen. Ten tweede kun je citroenverbena ook gewoon vermeerderen door de plant te stekken. Dit gaat over het algemeen best makkelijk en ook hiervoor kan het het beste iets warmer zijn. Citroenverbena kweek je eigenlijk altijd in een pot, waarbij een kleinere pot uiteraard zorgt voor een kleiner plantje. De pot is nodig om de plant in de wintermaanden binnen te kunnen zetten.

Verzorging

Basis
Citroenverbena komt voornamelijk uit warmere streken en heeft dus meer behoefte aan warmte (boven 25 graden celcius). Je kunt het plantje ook goed in een vensterbank kweken, in een klein potje. Dat maakt citroenverbena eigenlijk het ideale kruidje voor binnenshuis, maar ook in de tuin of op het balkon natuurlijk. De typerende en lekkere geur van citroenverbena is iets wat je eigenlijk niet wil missen. Op een zonnige plek, maar nog liever in de halfschaduw, groeit citroenverbena het beste.

keukenplanten citroenverbena

uitlopende citroenverbena

Op de bovenstaande foto zie je citroenverbena die net opnieuw uitloopt, in het begin van het voorjaar. Dit plantje is van vorig jaar overwinterd en de oudere blaadjes kan je ook nog zien zitten. In de winter lijkt het plantje soms volledig af te sterven, maar niets is minder waar. Als je het plantje goed de winter door kunt helpen blijft deze vaak uitstekend in leven, nog vele jaren!

De plant kan in de volle grond tot heel ruim een meter worden, zeker in de streken waar deze oorspronkelijk vandaan komt. Ook is citroenverbena erg geschikt voor in een pot, waar deze uiteraard minder groot wordt. In ons klimaat is het eigenlijk altijd lastig om de plant erg groot te laten worden. In de volle grond planten is niet erg handig, in verband met het overwinteren.

Bodem
Citroenverbena is een lastig plantje om te kweken, omdat deze op een zeer goed doorlaatbare bodem wilt staan maar ook niet mag uitdrogen. Dat betekend dat je bijvoorbeeld vermiculiet aan de aarde kunt toevoegen, maar dat je deze ook meermaals water moet geven. Tevens houd citroenverbena er niet van om drijfnatte voeten te krijgen. Het is dus altijd een beetje lastig, omdat citroenverbena (zeker in een klein potje) snel uitdroogt en dat juist niet mag gebeuren.

Voeding
Geef citroenverbena voldoende voeding. Dat kan in de vorm van een algemene organische meststof of (nog beter) een meststof speciaal voor kruiden. Een voedzame bodem bevordert de groei van citroenverbena. Extra stikstof helpt bij het vormen van het blad, het deel van het plantje dat je graag wilt gebruiken, en is dus aan te raden om erbij te gebruiken!

Snoeien
Citroenverbena snoei je in het voorjaar flink terug, het liefst enigszins voordat deze gaat uitlopen en niet als deze al is begonnen met uitlopen. Je snoeit dan vooral de takken van het vorige jaar terug. Bij voorkeur snoei je de takken tot 10-20 centimeter boven de grond af. Let wel goed op, doe dit absoluut niet tijdens de winter! Het niet inheemse plantje kan dan slecht overwinteren en open wonden herstellen niet (goed).

keukenplanten citroenverbena snoeien

Citroenverbena snoeitabel

Het leuke aan het snoeien van citroenverbena (en eigenlijk heel veel kruiden) is dat je takjes kunt laten "splitsen" in meerdere takjes. Knip de takjes hiervoor af op een plek net boven 2 blaadjes, dan zullen vanuit de bladoksels nieuwe takjes gaan groeien. Zo kan je het plantje heel vaak laten splitsen en van slechts één takje twee of drie takjes maken. Doe je dit te vaak, dan gaat de groei van het plantje achteruit. Probeer het eens uit, maar doe het niet te vaak.

keukenplanten citroenverbena snoeien

citroenverbena snoeipunt

Oogsten

Het blad van citroenverbena wordt geoogst. Dit kan het hele jaar door, maar laat dan wel voldoende blad zitten zodat de plant verder kan groeien. Je kunt ook oogsten wanneer je de plant gaat snoeien, dat is makkelijker. Aan het einde van het jaar zal de plant het blad verliezen en dan kun je de blaadjes allemaal plukken.

Gebruiken

Citroenverbena wordt eigenlijk altijd goed gedroogd. Dit doe je het beste door de hele takjes met blad en al onderste boven op te hangen want dan neemt het minder ruimte in. Je kunt het blad ook los leggen en spreiden. Als het blad goed droog is dan kan je daar thee van zetten en de geur van citroenverbena is ook erg lekker.

Bewaren

Citroenverbena wordt vrijwel altijd gedroogd bewaard. Gedroogde blaadjes van de citroenverbena kan je verpulveren of als hele blaadjes in een afgesloten potje bewaren. Het blijft dan nog ten minste een jaar goed.