Daslook

Allium ursinum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

 

schaduwrijk
natte grond
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender daslook

Ontkiemen

Daslook is goed te ontkiemen vanaf zaadjes. Dan heb je alleen wel een engelengeduld nodig, want het kan even duren voor de zaden ontkiemen. Het makkelijkste is om, als dat lukt, aan bolletjes daslook te komen en deze te planten. Zaaien doe je in maart of april, de knolletjes planten kan in principe het hele jaar door (maar bij voorkeur ook in het voorjaar).

Verzorging

Basis
Daslook groeit in het bijzonder vooral niet in de volle zon, en doet het op z'n best op een schaduwrijk plekje. Bijvoorbeeld in de schaduw van een grote boom of een andere grote plant, of in het bos (loofbos en geen naaldbos). Je mag daslook niet altijd en overal plukken, let dus goed op waar en wanneer je het plantje plukt als je dit in het wild doet. In de volle grond, als de plant het naar de zin heeft, kan daslook behoorlijk woekeren. Daslook "leeft" maar erg kort, want nadat de plant gebloeid heeft sterft het blad af.

bodem
De bodem voor daslook behoort goed vochtig tot zelfs een beetje nat te zijn. De plant heeft veel water nodig. Een doorlaatbare grond kan handig zijn bij het kweken van daslook. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze te verbeteren voor het kweken.

Voeding
Daslook heeft baat bij een enigszins voedzame bodem. Naast het toevoegen van compost en organisch materiaal kan je eens in het jaar een organische meststof toevoegen, een algemeen gebruikte mestvoeding. Dit is echter geen vereiste om daslook te kweken en draagt maar een klein beetje bij aan de groei hiervan.

Gevaren
In veel landen is het verboden om daslook te plukken, omdat het een beschermde plant is. Ook in ons land is dat een tijd zo geweest. Het zou zomaar kunnen dat de plant binnenkort weer op een lijst met beschermde planten komt te staan. In het wild kijk je liever goed uit bij het plukken van daslook, als dat dan al is toegestaan. Het blad lijkt namelijk ook erg op het giftige meiklokje. Daarvan wil je het blad dus absoluut niet eten. Je kunt het verschil goed herkennen aan de ui-achtige geur van het blad.

Oogsten

Het hele jaar door kun je de knolletjes van daslook oogsten. Het blad laat zich echter pas begin april zien en is ook te gebruiken in de keuken. Wanneer het boven de grond is kun je het oogsten, maar dit moet je dan wel nog de zelfde dag nog gebruiken. De knolletjes kun je wat langer bewaren als dat nodig is, maar liever eet je deze ook zo snel mogelijk. Zelfs de bloemen zijn eetbaar en hebben een zachtere smaak. Pluk daslook in het wild alléén als dat is toegestaan.

Gebruiken

Daslook is op vrijwel elke manier te gebruiken waarop je knoflook ook kunt gebruiken. De knollen, het blad en de bloemen zijn eetbaar. Als het om smaak gaat is daslook de mildere variant van knoflook, en de bloemen een nòg mildere variant. Je kunt het naast verwerken in gerechten ook gebruiken om pesto van te maken.

Bewaren

Verwerkt in pesto is daslook langer houdbaar, maar het wordt ook vaak gedroogd. Gedroogde daslook kan je het hele jaar door nog gebruiken. Verse daslook gebruik je het liefst wel direct, of je oogst daslook pas wanneer je het wilt gaan gebruiken.