Dragon

Artemisia dracunculus

Minimale plantafstand (cm): 45
Minimale worteldiepte (cm): 45

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender dragon

Variëteiten

De meest bekende soorten dragon zijn de Franse en Russische dragon, maar er is ook nog een Mexicaanse dragon. Franse dragon is verreweg het meest gebruikte soort en heeft een aromatisch, anijs- en peperachtige smaak. Russische dragon heeft een iets minder sterke smaak en aroma's en is hierdoor meestal iets "veiliger" om te gebruiken. De smaak hiervan zal minder snel overheersen in een gerecht.

Vermeerderen

Dragon is prima te ontkiemen van zaden, maar het is ook mogelijk om de plant te stekken of deze te kopen bij tuincentra. De zaden kiemen het beste bij temperaturen net boven de 15 graden celcius. Bij het opkweken uit zaden duurt het mogelijk wat langer voor de plant klaar is om te worden geoogst. Als je dragon gaat (uit)planten, doe dit dan bij voorkeur na half mei, of iets eerder.

Verzorging

Basis
Dragon is een vaste (meerjarige) plant en staat graag een beetje beschut en beschermd tegen de wind. Op een plekje in de volle zon groeit dragon het beste. Dat komt doordat het plantje oorspronkelijk uit zuidelijk gelegen gebieden komt, en deze dus veel behoefte heeft aan zon en warmte.

Bodem
Voor het kweken van dragon is het belangrijk dat je een voedzame bodem hebt; Doorlaatbaar en humusrijk is ook erg belangrijk. Daar kan je voor zorgen door het toevoegen van extra veel compost en organisch materiaal aan de bodem. Het toevoegen van lavameel zorgt naast voor extra voeding ook voor een verbeterde bodemstructuur.

Voeding
De voeding voor dragon moet rijk zijn aan stikstof. Je kunt hiervoor een stikstof meststof gebruiken, zoals bloedmeel, wat rijk is aan stikstof. Je kunt tevens een iets algemenere organische meststof ter aanvulling van de andere voedingsstoffen geven.

Snoeien
Voor de winter snoei je dragon terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. De overgebleven stengels beschermen de plant nog een beetje tegen vorst, de rest groeit volgend jaar opnieuw aan.

keukenplanten dragon snoeitabel

Dragon snoeitabel

Gevaren
Vorst en winterkou zijn de grootste gevaren voor dit plantje. Gedurende de wintermaanden en iets ervoor (en erna) kan je dragon het beste een beetje beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door bladeren over de plant te leggen, die deze beschermen tegen de winterkou. Ook stro en ander organisch (planten)materiaal kan hiervoor gebruikt worden. Vrijwel altijd is dit voldoende om het plantje de winter door te helpen.

Oogsten

Bij dragon worden de blaadjes geoogst. Dit doe je het beste voor de plant gaat bloeien omdat de smaak in de bloeifase wat achteruit gaat. Je kunt dragon heel goed drogen of invriezen.

Gebruiken

Hoewel je dragon goed kunt invriezen of drogen blijft het blad vers toch het lekkerste. Gebruik het liever niet te veel. Het kan geen kwaad verder maar de smaak kan al snel gaan overheersen.

Bewaren

Dragon blijft het beste vers wanneer je het takje met blaadjes in een glas water zet. Dan kan je het tot maximaal een week bewaren, anders enkele dagen. Dragon kan je ook goed invriezen en dan blijft het tot een jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier