plant banner

Druif
Vitis vinifera - Vitaceae
Uitplanten kweken en oogsten

°C-15
CM175
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Druiven planten en oogsten

Druif draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Vitis vinifera en is een lid van de wijnstokfamilie, ook wel vitaceae.

Samenvatting

Druiven planten we in het voorjaar en in het najaar, wanneer het zeker niet vriest of gaat vriezen. In de vroege zomer beginnen druiven met bloeien en kan je druiven oogsten rond de herfst. Jaarlijks snoeien we de druif flink terug, want deze kan sterk groeien. De druif kweken we altijd langs een paal of een pergola, hekwerk of opgebonden langs betongaas.

Een druif kweken kan op bijna iedere grond, behalve als deze erg zuur is. Regelmatig maar niet te veel water geven, en ook regelmatig voeding geven horen bij de verzorging van een druif. Druiven zaaien is niet gebruikelijk, het duurt lang en is vrij ingewikkeld. Je kunt namelijk niet zomaar zaden planten en wachten. Je kunt druiven plukken als de hele tros een mooie kleur heeft gekregen.

Alles over druiven planten en eventueel ook druiven zaaien, lees je verderop.

Druif soorten

Welke soorten druiven zijn er? Blauwe druiven zijn in het algemeen erg geschikt om wijn mee te maken, maar in principe kan dit natuurlijk met elk soort druif. Naast blauwe druiven zijn er natuurlijk ook witte druiven en rode druiven, die ieder ook weer een eigen smaakvariant hebben. Witte druiven, die eigenlijk groen zijn, kunnen soms wat wrang zijn als de oogst niet goed is gelukt. Ook zijn er gecultiveerde pitloze druiven in dezelfde kleuren.

Belangrijk om te weten is dat pitloze druiven vaak met hormoonpoeder worden gekweekt om te voorkomen dat ze pitten maken. Vanuit deze druiven worden de beste geselecteerd met de minste pitjes of waar helemaal geen pitjes in worden gevonden. Deze worden vervolgens verkocht als pitloze druiven. De meest natuurlijke manier om druiven te kweken blijft door een druif met pit te kiezen.

Volgens sommigen is de Frankenthaler de koningin der druiven. Dit soort maakt heerlijk zoete, donkere paarsrode druiven, maar boven alles is dit ook een zeer snelgroeiende druivensoort.

Druif zaaien en planten


Wanneer kan je druif planten?
Druif planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei en van augustus tot oktober.

Wanneer kan je druiven planten? Druiven planten doe je niet in de zomer, maar in het voorjaar of tegen het najaar aan. Meestal is dit tussen maart en begin mei, of in het najaar van eind augustus tot oktober. In het najaar geplante druiven zullen pas volgend jaar te oogsten zijn. Druiven die je in het voorjaar plant oogst je vaak al hetzelfde jaar, als de druif oud genoeg is.

Kan je druiven opkweken uit zaden? Ja, maar dit is moeilijk en niet heel gebruikelijk. Zaden moet je eerst stratificeren, waarbij er een koele periode overheen gaat om de zaden te activeren. Dit doe je door de zaden enkele maanden in de koelkast te leggen (in een vochtig zakje) en vervolgens buiten de koeling weer te laten kiemen. De zaden kiemen erg traag en het duurt daarna nog jaren voor je de eerste druiven kunt oogsten.

Makkelijker is om druiven te stekken. De jonge scheuten die aan de druif groeien kunnen hier het beste voor worden gebruikt. Laat dan enkele blaadjes aan de scheut zitten en snijd de scheut schuin af, zoals je bij rozen doet om ze in een vaas te zetten. Druiven kan je stekken op water of in een potje met aarde. Zet druivenstekjes niet direct in de zon maar laat ze eerst goed wortelen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 druif planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 druif planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Druif standplaats en verzorgen

Hoe kweek je druiven? Druiven kweken lukt alleen op kalkrijke grondsoorten, en een plekje in de volle zon. Je hebt bovendien iets stevigs nodig waar de druif langs omhoog kan klimmen. Je kunt een druif langs een pergola laten klimmen of stevige palen gebruiken. Een rozenboog is sterk af te raden, deze zijn meestal niet sterk genoeg. Dit geldt ook voor bamboe stokken. Druivenranken kunnen erg groot worden.

Takken die lang op dezelfde plek groeien zullen gaan verhouten. De takken worden ieder jaar een stuk dikker en harder. Je kiest daarom zorgvuldig uit welke takken je waar laat groeien. De meeste druiven zijn slechts matig winterhard, maar gecultiveerde soorten kunnen tegenwoordig goed tegen vorst.

druif jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Druif is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Druif combinatieteelt en wisselteelt

Druiven worden gekweekt in gaarden, meestal in rijen langs palen waar draden tussen gespannen zijn. Voor de professionele teelt worden druiven vaak kort gehouden, in de breedte geleid en na de oogst volledig teruggesnoeid tot bij de hoofdstam.

Druif
Voor het kweken van druif hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Druif goede buren
Druif kweken kan goed samen met bieslook, munt, pronkboon, slaboon, tijm, rozemarijn, salie, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Druif slechte buren
Druif kweken gaat liever niet samen met tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

druif planten kweken keukenplanten

Druif water geven

Hoeveel water heeft een druif nodig? Druiven staan niet graag in een natte grond en ook niet op kurkdroge grond. Het beste is om pas water te geven bij droogte, zoals tijdens de zomermaanden. Voel met regelmaat of de bodem ook onder de oppervlakte een beetje is opgedroogd. Geef water als dit het geval is. Meestal geef je een druif eens per week water.

Druif grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor druiven? Gebruik een doorlaatbare bodem zodat overtollig water makkelijk weg kan. Tegelijk moet de bodem ook goed voedzaam zijn. Met veel compost en organisch materiaal in de bodem, zorg je voor een goede structuur en doorlaatbaarheid. Kies altijd voor een (licht) alkalische grondsoort. Druiven groeien slecht of zelfs helemaal niet op zure gronden.

pH

6.0
8.5

Druif tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Druif bemesten

Wat is de beste mest voor druiven? Er zijn speciale meststoffen voor druiven, maar je kunt ook zelf een meststof samenstellen (NPK). Strooi regelmatig kalk, zeker op een bodem die van nature misschien licht zuur is. Dit zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen, doordat het de bodem alkalischer maakt. Gebruik als meststof in elk geval een die rijk is aan kalium, voor de weerstand van je druif.

N10
P10
K12

Voor het bemesten van druif adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-10-12 of 10-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Druif bloei en bestuiven

Wanneer bloeit druif? Druif bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet een druif worden bestoven? Ja, druiven moeten worden bestoven om vruchten te kunnen maken. Echter zijn druiven zelfbestuivend en krijgen ze hulp van insecten zoals bijtjes en hommels. Je hoeft dus zelf niet actief met bestuiven bezig te zijn.

druiven bloemen

Wanneer druif oogsten

Wanneer kan je druif oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot oktober.

Je kunt druiven oogsten door de hele tros af te knippen, wanneer alle druiven aan de tros rijp zijn. De rijpe druiven herken je aan de kleur. Trossen met matgroene druiven kan je nog niet afknippen.

onrijpe druiven

De kleur van rijpe druiven verschilt natuurlijk per soort druif. Blauwe druiven zijn blauw, rode druiven zijn rood en witte druiven zijn lichtgroen van kleur. Je kunt bij witte druiven (groene dus) zien dat ze rijp zijn aan de textuur. Onrijpe druiven zijn matgroen en rijpe witte druiven zijn glanzend lichtgroen van kleur.

druif oogsten plukken keukenplanten

Druif gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je druiven in de keuken? Als je een blauwe druif hebt gekweekt dan kun je daar zelf wijn van maken. Dat is natuurlijk niet makkelijk, maar druiven staan het meest bekend om de wijn die ervan wordt gemaakt. Druiven zijn ook heel geschikt om jam van te maken, met kaneel en vanille bijvoorbeeld. Of je kunt de druiven gewoon los eten, door fruitsalades of met yoghurt als ontbijt of tussendoortje.

Druif houdbaarheid

Hoelang zijn druiven houdbaar? Een klein beetje afhankelijk van het ras, kan je druiven ongeveer een week buiten de koeling bewaren. Sommige iets korter, sommige iets langer (maar niet veel langer). In de koeling kan je druiven nog enkele dagen langer bewaren. Druiven kunnen ook (net als veel ander kleinfruit) worden ingevroren om ze tot een jaar te kunnen bewaren.

Druif snoeien

Wanneer kan je druif snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot januari.

Wanneer moet je druiven snoeien? Druiven snoei je het beste aan het einde van het jaar of in de winter. De sapstroom is dan tot stilstand gekomen. Druiven kunnen door het snoeien (vooral van dikke takken) doodbloeden als de sappen nog aan het stromen zijn. Scherm eventuele grote snoeiwonden direct af door met bijvoorbeeld keukenpapier een soort verband te maken. Beperk je liever tot het snoeien van enkel de jonge scheuten.

Druif ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij druiven? Druiven kunnen bij vochtig weer last krijgen van de schimmel meeldauw. Meestal blijft aantasting beperkt. Met name zwakkere druivensoorten hebben hier last van. Ook kunnen druiven last krijgen van luizen zoals de druifluis. Dit is te voorkomen met biodiversiteit in de moestuin en door natuurlijke vijanden te lokken. Bijvoorbeeld door verschillende bloeiende planten neer te zetten.

Druif kweken informatie

Naam en familie
Naam Druif
Familie Wijnstokfamilie
Wetenschappelijke naam Vitis vinifera
Familie (wetenschappelijk) Vitaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten maart - mei
augustus - oktober
Oogsten september - oktober
Snoeien november - januari
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 175CM
Regelafstand 262.5CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-10-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bieslook, munt, pronkboon, slaboon, tijm, rozemarijn, salie,
Combinatieteelt
Slechte buren
tomaat,
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 65CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klimplant (rankend)

Nieuwe planten...