Druif

Vitis vinifera

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 65

Afbeeldingen:

keukenplanten kleine druivenranken keukenplanten grote druivenrank keukenplanten druiven trossen

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender druif

Variëteiten

Druiven zijn er in veel verschillende kleuren en soorten. De bekende blauwe druif wordt ook vaak voor wijn gebruikt, waarbij de witte en rode druif lekkerder is om zo te eten. Zeker als het een pitloze druivensoort is, maar die zijn wel iets moeilijker te verkrijgen. Er zijn namelijk variëteiten met en zonder pit. De verschillende soorten druiven variëren tevens enorm in smaak, maar zijn vrijwel allemaal zoet.

Ontkiemen

Meestal koop je een druif als plantje of maak je stekjes van snoeiafval (wat ook erg goed lukt). Het opkweken uit zaden is helemaal niet gebruikelijk, omdat dit een ingewikkeld proces is. De zaden moeten eerst gestratificeerd worden, om een winter na te bootsen. Dit doe je door de zaden enkele maanden in de koelkast te leggen (in een zakje) en vervolgens buiten de koeling te laten kiemen. De zaden kiemen erg traag en het duurt daarna nog jaren voor je de eerste druiven kunt oogsten, als je geluk hebt.

Verzorging

Basis
Er zijn eigenlijk te veel soorten druiven om er één te moeten kiezen. Druiven groeien op veel plekken goed, maar in de volle zon krijg je meer druiven en groeit de plant het beste. Op schaduwrijke plekken zeker niet, kies de plek dus goed uit. Je hebt iets nodig waar de druif tegenaan zal kunnen klimmen. Dat moet dan wel iets stevigs zijn, zoals een pergola van houten balken, want een dun rozenboogje wordt zo vernield door de stevige takken van de druif.

keukenplanten druif nieuwe uitlopers

druif bladknoppen

In het begin zijn de jonge scheuten groen en zacht, maar na enige tijd zullen de takken van de druif verhouten en worden deze alleen maar dikker. Een oude druivelaar kan zelfs ontzettend dik worden, waarbij de stam onderaan de dikte heeft van de stam van een jonge boom of (tuin/schutting)paal. De jonge scheuten van de druif, vooral bovenop, zijn zeer geschikt om stekjes mee te maken.

Druiven zijn oorspronkelijk niet zo heel winterhard, maar de meeste rassen (vooral bij kwekers vandaan) kunnen aardig wat hebben. Bij twijfel kan je de druif beschermen door de dikste takken en de stam te bedekken met juten zakken of noppenfolie.

Bodem
Voor de druif is een doorlaatbare bodem het beste, omdat water hierin niet te lang aanwezig blijft. Tegelijk moet de bodem stevig (maar geen dikke klei) en voedzaam zijn. Met veel compost en organisch materiaal in de bodem, zorg je voor een goede structuur en doorlaatbaarheid. Kies bij voorkeur wel een alkalische grondsoort, omdat op zure grond de druif het niet zo goed zal doen.

Voeding
Voor druiven is het het beste om regelmatig kalk te strooien, omdat de druif van een kalkrijke bodem houd. Kalk maakt de bodem meer alkalisch (en dus minder zuur), maar zorgt ook voor een verbeterde opname van voedingsstoffen bij planten die van kalk houden. Met een meststof rijk aan kalium verbeter je de weerstand van de druif, bijvoorbeeld tegen vorst of meeldauw. Verder is het verstandig om regelmatig een algemenere mestvoeding toe te dienen, zoals moestuin meststof, meststoffen voor kleinfruit of speciale voeding voor druiven.

Snoeien
Aan het einde van het jaar of gedurende de winter kan je een druif het beste snoeien. De sapstroom is dan tot stilstand gekomen en de kans is klein dat de druif doodbloed, want dat kan namelijk gebeuren! Zaag je een dikke tak van de druif af wanneer de sappen stromen, dan kan de druif gaan bloeden. In het ergste geval betekend dit het afsterven van je druivelaar.

keukenplanten druiven snoeitabel

Druif snoeitabel

Je kunt de jonge scheuten, die veelal bovenop de druivenrank groeien, gebruiken om te stekken. Daar zijn de jonge scheuten bij uitstek erg geschikt voor. Je zet deze vervolgens (al dan niet met stekpoeder) in een pot met aarde, maar het beste is om de scheuten eerst enige tijd op water te zetten. De scheuten maken dan wortels. Wanneer de wortelstelsels enige omvang hebben gekregen, kan je deze planten. Het beste is om gedurende deze periode de stekken niet in de volle zon te zetten.

Gevaren
De druif is erg gevoelig voor echte meeldauw (op het blad) en valse meeldauw (onder het blad). Beiden zijn te voorkomen door het spuiten van een mengsel van kruidenextracten. Dit is een biologisch bestrijdingsmiddel tegen verschillende schimmels, dat 100% natuurlijk is en onschadelijk is voor mens en dier. Er wordt ook vaak beweerd dat meeldauw weg te werken is met een mengsel van water en melk.

keukenplanten bloemknoppen druivelaar

druif bloemtrossen

Oogsten

Een druif is typisch zomerfruit. Je oogst de trossen met druiven in de zomermaanden en ze zijn dan ook overal vol op verkrijgbaar in de winkels. Je knipt de tros gewoon los als de druiven goed rijp zijn. De druiven op een zelfde tros rijpen eigenlijk altijd tegelijk en dat maakt het oogsten makkelijk.

keukenplanten druif trossen bloemen

druif bloemtrossen

Gebruiken

Als je een blauwe druif hebt gekweekt dan kun je daar heerlijke wijn van maken! Daar gaat wel erg veel tijd in zitten en het kost ook wat moeite, maar dat zal het ongetwijfeld meer dan waard zijn. Druiven zijn ook heel geschikt om jam van te maken, met kaneel en vanille bijvoorbeeld. Of je kunt de druiven gewoon los eten.

Bewaren

Druiven kan je tot maximaal een week buiten de koeling bewaren. In de koelkast kan je dit rekken tot maximaal 2 weken. Je kunt druiven invriezen waardoor deze tot een jaar lang houdbaar blijven.