Erwten

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten erwten zaden keukenplanten erwten zaailingen keukenplanten erwtenplantjes keukenplanten erwten grotere planten keukenplanten grote erwtenplanten

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender erwten

Variëteiten

Erwten zijn er in diverse variëteiten waaronder zeer productieve rassen, klimmende rassen en laagblijvers. Er zijn ook rassen die extreem rankend zijn. Het nadeel hiervan is dat ze niet meer uit elkaar te krijgen zijn, want de rankjes hechten zich aan alles dat los en vast zit rondom de planten. Minder rankende rassen hebben daar niet zo'n last van. Erwten en peulen zijn overigens de zelfde plant. Het verschil? Dat is de dikte van de erwten en de draadvorming van de peulvrucht. Rassen die geschikt zijn om als erwt te worden gekweekt maken dikke zaden in de peulvrucht, maar de peul zelf geeft vaak erg veel draad. Rassen die geschikt zijn om als peulen te worden gekweekt maken iets kleinere zaden, maar de peulen hebben weinig draad of maken helemaal geen draad.

Ontkiemen

Doperwten kun je binnen voorzaaien of later direct op de bestemde plek zaaien. Gewoonlijk ontkiemen deze dan binnen twee weken. Als je binnen hebt voorgezaaid kun je ze als ze groot genoeg zijn buiten uitplanten rond april.

Verzorging

Basis
Erwten (of doperwten) zijn eigenlijk de zaden van peulen wanneer deze dik zijn geworden. Erwten zijn erg makkelijk te kweken. Je kunt er al vroeg in het jaar mee beginnen, omdat de planten erg goed tegen kou kunnen. Kweek je een laagblijvend ras? Dan is het niet nodig. Voor klimmende rassen heb je iets nodig waar de erwten plantjes tegenop kunnen klimmen. Dat kunnen draden zijn, betongaas, een grof net, maar het makkelijkste is om gewoon wat bamboe stokken neer te zetten. Als deze lang genoeg zijn heb je verder weinig omkijken naar de plantjes.

keukenplanten erwten hechtrankjes

Erwten hechtrankjes

Bodem
De bodem hoeft niet diep te zijn, erwten wortelen niet zo diep, maar het is wel belangrijk dat de bodem doorlaatbaar is. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen en de plantjes moeten makkelijk kunnen wortelen. Op kleigrond doen erwten het niet goed. Voeg altijd wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze beter doorlaatbaar te maken. Doe dat vooral op kleigrond, je mag dan best gul zijn.

Voeding
Erwten hebben geen voeding nodig, de planten doen het ook uitstekend op armere grondsoorten en hebben geen eisen voor een voedzame bodem. Mede hierom staan erwten in de vruchtwisseling (wisselteelt) als laatste op het lijstje.

Oogsten

Het oogsten van doperwten is wel een gedoe want je oogst dus de peulvruchten, maar je eet alleen wat er in de peulvruchten zit. Je zult ze daarom dus allemaal open moeten maken (doppen) zodat je de inhoud van de boontjes kunt gebruiken. Hier zijn in fabrieken speciale methodes voor waardoor het sneller gaat maar bij de gemiddelde moestuin zal het toch echt handwerk zijn. Daarom kan je het beste wachten tot de peulvruchten op springen staan. Wanneer deze dik en geel zijn geworden kan je ze plukken. Vaak wordt zelfs de hele plant uit de grond getrokken, waarna deze ondersteboven ergens aan wordt opgehangen om te drogen. Het voordeel hiervan is dat de droge plant makkelijk te bewerken is. De peulvruchten gaan makkelijker open en zijn beter van de plant af te plukken. Wanneer de peulvruchten geel zijn geworden kan je ze ook beter zien zitten, want zoeken naar een groene peul tussen groene blaadjes en hechtrankjes is een stuk lastiger, waardoor je er meestal een aantal over het hoofd ziet.

Gebruiken

Doperwten worden eerst gedopt, de erwtjes worden uit de peulvrucht gehaald. Vaak worden erwten in roerbakgerecht verwerkt, in combinatie met gekookte worteltjes of andere groenten. Je kunt ze ook los eten, alleen niet rauw. Kook ze ook niet te lang, de erwtjes barsten dan open. Een minuut of 4-5 is meestal voldoende.

Bewaren

Erwten die langdurig bewaard moeten blijven, worden gedroogd en blijven dan nog jaren goed. Er kan dan ook weinig mee gebeuren. Je kunt erwten dan ook nog steeds invriezen. Zorg in ieder geval dat je de erwten niet op plekken legt waar muizen en vogels erbij kunnen.