Hazelnoot

Corylus avellana

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender hazelnoot

Variëteiten

Een plantensoort welke hazelnoten produceert wordt een hazelaar genoemd. Er zijn boom variëteiten en struik variëteiten. Deze worden de boomhazelaar en de struikhazelaar genoemd. De boomhazelaar heeft een recht opgaande stam en een vaak mooie, volle kroon. De struikhazelaar maakt direct boven de grond veel stengels welke in de richting van het licht groeien. De struikhazelaar doet het vooral goed aan bosranden. Verder zijn er variëteiten van beide hazelaarsoorten welke grotere of kleinere noten maken, productiever zijn of juist meer sierwaarde hebben.

Ontkiemen

De hazelnoot kan je het beste als plant kopen, maar wie het leuk vind om dingen uit te proberen kan natuurlijk een hazelnoot proberen te ontkiemen. Reken dan wel op enkele jaren voor de struik uiteindelijk nootjes kan gaan dragen, en dan zullen het er in het begin niet veel zijn. Je kunt de hazelnoot het beste 24 uur laten weken in water, en deze vervolgens in een bakje vochtig zand leggen om te ontkiemen. Voor het beste resultaat gebruik je relatief verse hazelnoten, dus geen hazelnoten die al een jaar droog liggen.

Verzorging

Basis
Hazelnoten zijn een van de weinige noten die hier in ons land weelderig kunnen groeien. Op vrijwel iedere plek aan de bosrand van een loofbos, doet de hazelnoot het goed. Op een plekje in de halfschaduw kan je een hazelaar goed planten, dat geldt zo wel voor de struik als boom variëteit. De boom maakt een mooie, recht opgaande stam met bovenin vertakkingen. De struikhazelaar maakt vanuit de kern in de grond veel verschillende vertakkingen. De takken zoeken naar licht en groeien in de richting van het licht omhoog. Onderschat de struikhazelaar niet, want ook deze kan heel erg groot worden.

Bodem
Zet een hazelaar (boom of struik) op een matig vochtige bodem. Hazelaars groeien vaak erg goed op de zelfde plekken waar brandnetels het ook goed doen. Het is hierbij vooral belangrijk dat de bodem humusrijk is. De humusrijke structuur krijg je door het plantgat en eventueel een grote ruimte rondom de hazelaar te voorzien van extra veel compost en organisch materiaal. De hazelaar, boom en struik, groeien beiden graag op een goed voedzame bodem.

Voeding
Dat brengt ons bij het volgende, want een hazelaar heeft regelmatig voeding nodig. Meestal is het voldoende om een algemene organische meststof te gebruiken. Geef dan vooral lekker gul, daar houd de hazelaar van.

Snoeien
Een boomhazelaar zal je regelmatig moeten snoeien, maar een struikhazelaar waarschijnlijk nog vaker. Zeker als je deze een beetje in toom probeert te houden, want de struikhazelaar kan erg weelderig groeien. Snoeien van de hazelaar gebeurd altijd in het vroege voorjaar, vlak voor de eerste nieuwe knoppen te zien zijn. Daarna is het niet meer aan te raden om te snoeien, omdat je dan mogelijk veel oogst wegsnoeit. Het is ook niet aan te raden om in de winter te snoeien. Wonden herstellen slecht tijdens de koude maanden en dat verwelkomt verschillende schimmels en infecties.

keukenplanten hazelnoten snoeitabel

Hazelnoot snoeitabel

Oogsten

Bij de struikhazelaar kun je trossen met nootjes plukken. Wanneer deze makkelijk loslaten zijn de nootjes goed rijp. Laten ze niet direct los? Forceer het dan niet, de nootjes zijn nog niet rijp genoeg. Om die reden kan je bij een hazelaar het beste aan de takken schudden. De nootjes die loslaten zijn goed rijp. Bij de boomhazelaar wacht je eigenlijk altijd tot de nootjes van de boom vallen, dan zijn deze zeker rijp. Ze hangen te hoog om ze met de hand te plukken. Je kunt de boom proberen te schudden om de nootjes eruit te laten vallen. In beide gevallen, zowel de boomhazelaar als de struikhazelaar, groeien de nootjes in trossen van meestal 2-5 nootjes per tros. Na het oogsten moeten de hazelnoten eerst een poos goed drogen.

Gebruiken

Hazelnoten zijn veelzijdig te gebruiken. De hazelnoot heeft een harde schil, dus je hebt wel een notenkraker nodig om de nootjes open te krijgen. De noot die in de harde schil zit kan, mits goed gedroogd, rauw worden gegeten. Hazelnoten zijn lekker bij groenten, vlees en door sommige salades. Wie van een uitdaging houd kan eens proberen likeur te maken van hazelnoten, en ook hazelnootmelk kan van hiervan worden gemaakt. Maar het lekkerste is misschien wel om de hazelnootjes te roosteren. Je doet ze even kort in een pan op middelhoog vuur, tot ze goudbruin zijn en lekker ruiken.

Bewaren

Hazelnootjes zijn gedroogd nog ten minste een jaar te bewaren, net als walnoten. Hazelnoten die zijn geroosterd eet je liever zo snel mogelijk op, omdat de nootjes na enige tijd de knapperige structuur en aroma's verliezen. Hazelnoten in salades en gerechten zijn net zo lang te bewaren als het gerecht zelf.