Herfstblaadjes als mulch gebruiken

Ga snel naar...

  Veel dode blaadjes in je moestuin? Je hoeft ze zeker niet weg te halen! In een natuurlijke moestuin zijn ze meer dan welkom. We weten allemaal dat egeltjes graag onder een berg met blaadjes schuilen, maar er zijn ook veel voordelen voor jou en je keukenplanten. Gebruik herfstblaadjes als mulchlaag voor je moestuin!

  Waarom blaadjes laten liggen?

  De blaadjes in je moestuin vormen een natuurlijke laag over de grond heen. Dat heeft heel veel voordelen. Niet alleen voor de beestjes die eronder schuilen, zoals egels, maar ook voor jouw hele moestuin en keukenplanten.

  Egeltjes eten slakken

  De egel heeft een favoriete maaltijd: slakjes! Dus heb je veel slakken in je moestuin? Gooi dan een berg blaadjes neer. De egel schuilt daar graag onder. Ondertussen eet hij de slakjes op die in je moestuin leven. Dan worden na de winter jouw plantjes minder snel opgegeten door slakken.

  Goed voor het bodemleven

  De beestjes die in en op jouw grond leven, schuilen ook onder de blaadjes. Als je de blaadjes laat liggen hebben de beestjes een schuilplaats. Jouw natuurlijke moestuin heeft dan straks meer natuurlijke vijanden. Tussen deze beestjes leven namelijk ook de bestrijders van plaagdiertjes.

  Voedzame moestuingrond

  De blaadjes vergaan langzaam gedurende de herfst. Eenmaal vergaan komt het materiaal in de bodem terecht. Daar komen voedingsstoffen vrij. De blaadjes verbeteren ook de structuur van de grond. En omdat de grond een stuk fijner is geworden, kweek je volgend jaar nog blijere planten!

  Grond bewerken met blaadjes

  Misschien moeten de blaadjes toch weg, omdat je de grond wilt bewerken. Je wilt bijvoorbeeld een kweekkas plaatsen, een fruitboom planten of struik uitgraven. Het kan geen kwaad als je de blaadjes dan begraaft. Zo laten ze toch nog goede stofjes achter in de grond. Je kunt ze ook op een hoop gooien en ze later weer terugleggen, rondom je nieuwe kweekkas of fruitboom.

  • Gemaakt: 23-11-2023
  • Bijgewerkt: 18-01-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49