Honingverbena

Phyla dulcis

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 30

 

volle zon
licht vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender honingverbena

Ontkiemen

Honingverbena wordt eigenlijk weinig gezaaid, terwijl het eigenlijk best makkelijk lukt! Je kunt ook kopstekken nemen van de plant, dat is minstens zo makkelijk, maar meestal koopt men een plantje in een tuincentrum om dit vervolgens zelf thuis verder te verzorgen. Wil je de zaden ontkiemen? Dan kan je daar al vroeg in het jaar mee beginnen, binnenshuis in de vensterbank. De zaden ontkiemen tamelijk traag, binnen 2-4 weken is dat meestal. Rond half mei pas kan het plantje naar buiten, omdat het eerder nog niet warm genoeg is en de kans op vorst aanwezig is.

Verzorging

Basis
Honingverbena wordt ook wel aztekenkruid genoemd. Aztekenkruid, of honingverbena, is beslist niet winterhard. Je zal het plantje dus gedurende de winter binnen moeten overwinteren. Honingverbena staat het beste op een plekje in de zon, warm en beschut. Rond oktober, uiterlijk begin november, kan je het plantje beter naar binnen halen in verband met het naderende herfst en winterweer. Het is daarom het makkelijkste om honingverbena in een pot te kweken. Het plantje maakt leuke, ronde bloemetjes. Naarmate de plant ouder en ouder wordt maakt deze steeds meer cilindervormige en langwerpigere bloemetjes. Deze bloemetjes ruiken heel licht zoet.

Bodem
Honingverbena groeit het beste op een goed doorlaatbare, luchtige bodem. Je kunt de bodem luchtiger maken met flink wat brekerzand, maar ook het mengen van vermiculiet door de potgrond draagt goed bij aan het behouden van de luchtige structuur die nodig is. In een pot is het niet handig om compost toe te voegen, maar als je fijne compost hebt kan je dit wel doen. Ook dit draagt bij aan de structuur.

Voeding
Honingverbena heeft baat bij genoeg extra voeding. Je kunt hiervoor een speciale meststof voor kruiden gebruiken, maar vaak is een algemene organische meststof voor de moestuin ook voldoende.

Snoeien
Je snoeit honingverbena (of aztekenkruid) rond het vroege voorjaar tot 20 centimeter boven de grond terug. Nieuwe groei wordt van onderen gestimuleerd. Knip de takjes dan tussen 2 ogen terug, zodat vanuit de groeipunten nieuwe takjes zullen ontstaan.

keukenplanten aztekenkruid honingverbena snoeitabel

Aztekenkruid/Honingverbena snoeitabel

Oogsten

Het blad van honingverbena wordt geoogst. Dit kan het hele jaar door, zo lang de plant groeit, maar laat dan wel voldoende blad zitten zodat de plant verder kan groeien. Je kunt ook oogsten wanneer je de plant gaat snoeien, dat is makkelijker. Aan het einde van het jaar zal de plant het blad verliezen en dan kun je de blaadjes allemaal plukken. Ook de bloemetjes kun je oogsten.

Gebruiken

Honingverbena wordt goed gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten en door de zoete smaak van honingverbena wordt de thee ook zoeter. Het plantje zal eerder worden gebruikt als zoetmaker dan op een andere manier. Ook de bloemetjes worden hiervoor gebruikt. Deze smaken ook zoet en zijn heel erg geschikt om thee van te zetten nadat deze goed zijn gedroogd. Je kunt ze daarna zo verpulveren.

Gebruiken

Honingverbena wordt bijna altijd eerst gedroogd en blijft dan nog makkelijk een jaar goed. Je kunt het zelfs langer bewaren, al kan de kwaliteit dan achteruit gaan.