Kamille

Matricaria chamomilla

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 25

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kamille

Ontkiemen

Kamille is makkelijk te ontkiemen. Je kunt het binnen voorzaaien maar buiten terplekke zaaien is wat handiger. De zaadjes hoef je niet af te dekken met een laagje aarde, je kunt ze gewoon op de grond leggen en aandrukken.

Verzorging

Basis
Kamille groeit graag op een plekje in de volle zon. Kamille is een éénjarig plantje en stelt geen bijzondere eisen aan de bodem of voeding.

Bodem
Kamille groeit op nagenoeg alle soorten grond, behalve ècht dikke klei. Je hoeft geen extra toevoegingen te gebruiken om de bodem te verbeteren. De enige eis is dat kamille op een constant licht tot matig vochtige bodem staat.

Voeding
Kamille heeft eigenlijk geen extra voeding nodig en je hoeft het plantje dus niet te bemesten. Je kunt de bodem iets verrijken met organisch materiaal, groenbemesters of een kleine hoeveelheid algemene organische mestvoeding, al is dit geen vereiste.

Oogsten

Bij kamille worden de goed openstaande bloemen geoogst, meestal samen met de kroonblaadjes die eraan vast zitten. Je kunt de gewoon met de hand plukken.

Gebruiken

Kamille is heel geschikt om thee van te zetten. Vaak wordt beweerd dat kamille geneeskrachtige werkingen heeft. Gezond zal het zeker zijn, maar zoals bij alles geldt dat je er niet te veel van moet gebruiken.

Gebruiken

Kamille wordt vaak gedroogd en kan in deze staat nog minimaal 3 maanden en maximaal een half jaar goed te bewaren. Kamille wordt eigenlijk altijd eerst gedroogd.

Kamille Buzzy Seeds

Kamille Buzzy Seeds

Kamille is misschien het meest bekend van kamille thee. Zet kamille op een ..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55