Kapucijners

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten kapucijners zaden keukenplanten kapucijners ontkiemen keukenplanten kapucijners eerste blad

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender kapucijners

Ontkiemen

Kapucijners kan je direct op de plek van bestemming zaaien vanaf februari, maar ook al eerder binnen voorzaaien, of in een kweekkas (onder glas) in een zaaibak. Je zal bij het voorzaaien de planten later moeten verspenen. De (jonge) planten kunnen zeer goed tegen kou.

Verzorging

Basis
Kapucijners kan je als een van de eerste in het jaar zaaien, want de planten kunnen goed tegen de kou en eventuele vorst. Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon.

Bodem
Bij kapucijners gaat de voorkeur uit naar een doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk kan worden afgevoerd. Dat is belangrijk omdat je vroeg in het jaar nog veel regen kunt verwachten. De kapucijners mogen dan niet onder water komen te staan. Een (tijdelijk) afdakje boven de planten kan hierbij helpen, maar ook het planten op heuveltjes zorgt dat water direct aan de zijkanten wegstroomt.

Voeding
Kapucijners vallen onder de peulgewassen en hebben dus, net als erwten en bonen, weinig voeding nodig. Je kweekt ze als laatste in het lijstje van de wisselteelt.

Oogsten

Je kunt kapucijners in het begin van de zomer oogsten wanneer de peulen nog jong maar wel al wat dikker zijn. Je kunt de peulvruchten gewoon afknippen of plukken met de hand.

Gebruiken

capucijners worden vaak in combinatie met spekjes gegeten. Je kunt ze ongeveer het zelfde gebruiken als doperwten, ze worden uit de peul gehaald (gedopt) en daarna gebruikt in de keuken.

Bewaren

Niet gedopte kapucijners zijn in de koelkast, in een plastic zak met veel gaatjes, ongeveer 3 dagen te bewaren. Je kan de ongedopte peulvruchten ook invriezen waardoor deze tot een jaar goed blijven. Je kunt kapucijners ook aan de plant laten drogen. Gedroogde kapucijners kunnen ook een jaar houdbaar blijven.

Capucijners Buzzy Seeds

Capucijners Buzzy Seeds

Kapucijners kunnen erg goed tegen kou en vorst. Je kan ze daarom al heel vr..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55