Kers

Prunus avium

Minimale plantafstand (m): 5
Minimale worteldiepte (m): 5

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender kers

Variëteiten

Als je kersen wilt kweken om te eten, zorg dan zeker dat je de Prunus avium hebt en niet de Prunus cerasus! Dit is namelijk een zure kers en de Prunus avium is zoet van smaak. Zeker als je een kersenboom gaat kopen voor op een eigen stukje land of in de eigen tuin, let daar dan goed op! Deze staat namelijk jaren op dezelfde plek en kun je niet zomaar even verwijderen.

Verzorging

Basis
Kersen zijn relatief kleine bomen, al is dat ook weer afhankelijk van het ras dat je hebt. In tegenstelling tot appels, zijn kersen niet erg geschikt om in een pot te worden gehouden. Een kers in de volle grond vereist zo nu en dan het nodige onderhoud, en het oogsten is ook nog best een uitdaging. Maar daar tegenover staat vaak een hoge opbrengst. Als je het juiste ras en de juiste omstandigheden hebt, ook heerlijk grote en zoete kersen. Voor het plukken van kersen heb je meestal een ladder nodig, of ander speciaal oogstgereedschap voor het plukken van kersen.

Bodem
Kersen staan graag op een vochtige bodem, die tevens goed doorlaatbaar is. Een grote hoeveelheid compost en organisch materiaal in het plantgat kan hierbij helpen. Een luchtige en humusrijke bodem is het beste voor het planten van een kersenboom.

Voeding
Voor kersen kan je speciale voeding geven die bedoeld is voor fruitbomen. Ook mestvoeding voor kleinfruit voldoet vaak, maar het gebruik van een algemene organische mestvoeding met extra kalium is ook aan te raden. Kalium helpt bij het verbeteren van de weerstand van planten en bomen, en dat heeft de kers hard nodig. Vooral omdat kersenbomen gevoelig zijn voor schimmel.

Snoeien
Een kersenboom snoei je liever zo min mogelijk, maar soms kom je er niet onderuit. Als je een kersenboom snoeit, verwijder dan enkel de takken die niet vruchtdragend zijn (waar geen vruchten aan zitten). Snoei deze takken dan ook helemaal terug tot aan de stam. Door dit te doen voorkom je schimmels en eventuele infecties als gevolg van open wonden door het snoeien. Bij de stam zullen wonden snel dichtgroeien, takken die voor de helft zijn weggesnoeid zullen vaak later alsnog afsterven.

keukenplanten kers snoeitabel

Kers snoeitabel

Gevaren
Vogels zijn dol op kersen, zij zullen je vaak een stapje voor zijn. Het enige wat hiertegen effectief is, is het plaatsen van een vogelnet rondom de kersenboom. Neem dan bij voorkeur een blauw vogelnet, omdat de kleur vogels afschrikt. Zij zullen niet zo snel op het net gaan zitten en raken er dus ook niet in verstrikt. Een ander groot gevaar is het vormen van schimmels na het snoeien, een kersenboom snoei je dus liever zo min mogelijk.

Oogsten

Als je kersen oogst, breek dan geen takken af en beschadig de boom niet! Er zijn veel bomen die dit kunnen hebben maar kersen zijn dan doorgaans sneller vatbaar voor ziekten en schimmels. Kersen pluk je gewoon van de boom. Als je ze in het wild plukt, wees er dan snel bij want de vogels zijn er net zo dol op.

Gebruiken

Kersen worden vooral vaak zo gegeten nadat deze goed zijn gewassen, maar waar zoete kersen (Prunis avium) ook heel erg geschikt voor zijn is het maken van een heerlijke kersenjam.

Gebruiken

Kersen zijn een week te bewaren. Daarna kunnen ze gaan schimmelen en gaat de smaak ook flink achteruit. Het verschil in houdbaarheid zit ook in het soort kers. Sappige en zachte kersen zijn korter houdbaar dan harde kersen. Je kunt kersen ook goed invriezen waardoor deze nog een jaar houdbaar blijven.