Komkommerkruid

Borago officinalis

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 5

 

halfschaduw
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender bieslook

Ontkiemen

Bernagie kan in het voor- en najaar worden gezaaid. Zowel in kleine (turf)potjes en zaaibakken als direct op de bestemde plaats is beiden goed mogelijk. De plantjes kiemen binnen hooguit enkele weken.

Verzorging

Basis
Komkommerkruid wordt ook wel bernagie genoemd, of eigenlijk andersom. Bernagie wordt komkommerkruid genoemd vanwege de licht naar komkommer smakende blaadjes en bloemen. In de volle zon, maar ook op een plekje in de halfschaduw doet bernagie het aardig. Bernagie of komkommerkruid wordt naast als kruidje ook vaak als groenbemester gebruikt.

Bodem
Komkommerkruid stelt weinig eisen aan de bodem en doet het op vrijwel alle grondsoorten goed, maar heeft wel een lichte voorkeur. Het kan helpen om een humusrijke bodem te creëren voor komkommerkruid, door compost en organisch materiaal toe te voegen. Een voedzame bodem is een leuk extra voor de plant, maar zeker niet vereist. Zo lang de grond licht vochtig blijft en een redelijke doorlaatbaarheid heeft zal het kruidje het beste groeien.

Voeding
Komkommerkruid hoef je niet tot weinig voeding te geven. Het helpt om de bodem wat voedzamer te maken, bijvoorbeeld met kruiden meststof of een algemene organische mestvoeding. Dien de meststof toe volgens de instructies op de verpakking.

Oogsten

Van komkommerkruid (bernagie of borage) kunnen zo wel de bloemen als de blaadjes worden geoogst. Beiden zijn namelijk te gebruiken in de keuken en hebben ongeveer de zelfde smaak. Je plukt de bloemen en blaadjes van de plant af, of gebruikt een (oogst)schaartje om deze los te knippen.

Gebruiken

Borage heet niet voor niets komkommerkruid, de blaadjes en de bloemen die je van deze plant kunt oogsten smaken namelijk licht naar komkommer. Je kan je dan natuurlijk goed voorstellen voor welk type gerechten de kruiden goed gebruikt kan worden.

Bewaren

Komkommerkruid is slecht te bewaren en kan eigenlijk alléén maar vers worden gebruikt. Je kunt de plant het beste pas oogsten wanneer je deze gaat gebruiken. Het kruid kan ook niet goed gedroogd worden.

Komkommerkruid Buzzy Seeds

Komkommerkruid Buzzy Seeds

Komkommerkruid, ook wel bekend als bernagie, is een kruid dat goed in de ha..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55