Koriander

Anthriscus cerefolium

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten koriander zaden keukenplanten koriander net opgekomen

 

halfschaduw
matig vochtig
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender koriander

Ontkiemen

Koriander kun je beter binnen voorzaaien en je kunt het plantje prima in een pot houden. In de volle grond is het wat gevoeliger voor ongedierte en ziektes. Zaai de zaden bij voorkeur direct in een potje dat groot genoeg is en niet in een zaaitray of turfpotjes, dan hoef je namelijk niet te verspenen.

Verzorging

Basis
Koriander is slechts éénjarig. Eigenlijk is koriander een beetje een kieskeurig en iets te gevoelig plantje. In de volle zon wordt het blad geel, droogt de grond uit, en zal het plantje het heel snel laten afweten. Het blad wordt dan geel, gaat slap hangen en het plantje sterft af. Voor koriander is het dus heel belangrijk dat de omstandigheden constant (ongeveer) gelijk blijven. Dit geldt zo wel voor de temperatuur als het vocht in de bodem, de standplaats, etc. In de halfschaduw groeit het plantje daarom het beste, zeker in de zomer doet meer schaduw het plantje goed. Koriander schiet tevens snel door bij grote schommelingen in de omstandigheden. Het beste is om het plantje gedurende de zomer naar de koelste plek te verplaatsen, zo lang daar nog een beetje zonlicht bij komt.

Bodem
De grond waar koriander in staat is op z'n best constant matig vochtig, met zo min mogelijk schommelingen. Koriander groeit het beste op een voedzame bodem. Een humusrijke structuur, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, of door het gebruik van verse (tuin)aarde, draagt bij aan een sterkere groei.

Voeding
Voor koriander gebruik je bijvoorbeeld een algemene organische mestvoeding voor de moestuin, of een speciale meststof voor kruiden (niet voor lavendel, etc.). Extra stikstof helpt bij de aanmaak en groei van het blad, wat je later natuurlijk erg graag wilt gaan oogsten.

Oogsten

De blaadjes van koriander kun je gedurende het hele kweekseizoen van de plant plukken. Knip ze liever af zodat je niet de hele plant uit de grond trekt. Het plantje zal gewoon verder groeien en als je het tot de grond aan hebt afgeknipt is de kans groot dat koriander weer opnieuw opkomt. Je kunt even later als de plant gaat bloeien ook de zaden van koriander oogsten, maar laat ze dan zeker wel eerst goed aan de plant drogen want dat maakt het oogsten een flink stuk makkelijker! Ook de iets minder bekende wortel van koriander is te oogsten.

Gebruiken

Korianderblad is in heel erg veel verschillende gerechten wereldwijd te gebruiken. Het is vooral bekend in diverse curry's en bijzonder bekend in oosterse gerechten. De zaden en het blad smaken wel erg verschillend en het kan zijn dat je het ene lekker vind en het andere totaal niet. De wortel is ook in diverse gerechten te gebruiken maar is vaak iets minder bekend bij veel mensen.

Bewaren

Koriander kan je maar tot maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, maar je moet het dan wel afgedekt hebben. Koriander mag je niet in een zakje bewaren omdat het dan veel sneller bederft. Je kunt koriander invriezen, dan blijven de blaadjes tot maximaal 3 maanden houdbaar.

Koriander Buzzy Seeds

Koriander Buzzy Seeds

Koriander is een kwetsbaar plantje dat niet in de volle zon kan staan. Zaai..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Buzzy Herb Grow Kit Koriander

Buzzy Herb Grow Kit Koriander

Koriander is een kwetsbaar plantje dat eigenlijk niet in de volle zon kan s..

€ 2,85 Excl. BTW:€ 2,36

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55