Kropsla

Lactuca

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten kropsla zaden keukenplanten kropsla zaailingen keukenplanten jonge kropsla planten keukenplanten kropsla plantjes keukenplanten kropsla volwassen planten keukenplanten kropsla volgroeide kroppen

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kropsla

Variëteiten

Onder kropsla vallen veel verschillende soorten sla. Ijsbergsla, botersla en lollo rosso groeien allemaal in dikke kroppen en vallen onder kropsla. Sommige soorten zijn iets zoeter, bitterder, knapperiger of juist zachter. Het verschil tussen al deze soorten zit in de smaak en structuur. Krulsla, de varieteit met licht groen en rozerode krulblaadjes, is vaak iets bitterder van smaak. Ijsbergsla is heerlijk knapperig en botersla is boterzacht.

Ontkiemen

Kropsla zijn hele kleine zaadjes en de kiemplantjes hiervan zijn ook erg klein. Daarom is het handiger om kropsla te zaaien in potjes als je ze voorzaait. Per potje gewoon 2 à 3 zaadjes en dan de beste laten staan. Nog beter is om te wachten tot de juiste zaaitijd om kropsla buiten te zaaien. In dit geval zaai je 2 à 3 zaadjes en laat je ook weer de beste staan. Kropsla ontkiemt èn groeit het beste als de temperatuur zo rond de 15 graden celcius ligt. Is het kouder? Dan kiemt de sla trager en is het heel erg warm dan gaat het blad zeer snel hangen. Kropsla groeit verder heel snel en kan meerdere keren per jaar worden gezaaid. Wat belangrijker is bij het zaaien is dat je de zaden niet bedekt met een dikke laag aarde. Wel is het goed om er fijne aarde of zand overheen te strooien. Kropsla heeft direct na het kiemen licht nodig, of de plantjes doen het gewoon niet. In een ander geval kunnen de plantjes ook heel snel erg lang worden en vallen zij om. Het beste resultaat wordt behaald bij kropsla zaadjes direct op de aarde, zonder dekgrond (laagje aarde over de zaden).

Verzorging

Basis
Kropsla is, zeker voor beginners, een makkelijk te kweken plantje. Of je nu één krop neerzet, of een heel veld met kroppen, kropsla komt altijd wel ergens van pas. In een salade, op een broodje gezond, etc. Het is dus altijd leuk om kropsla in de tuin te hebben, en gelukkig kan dit ook (bijna) altijd. Als je een kas hebt is kropsla het hele jaar door te kweken. Bij temperaturen rond de 15 graden celcius groeit deze het beste, bij zomerse hitte doet de plant het minder goed. Je kunt kropsla in potten of bakken kweken, maar ook in de volle grond. Zet de planten vooral op een plekje in de halfschaduw als de planten door de zomer heen groeien. In het voorjaar volstaat een plekje in de volle zon ook, maar let dan bij zonnig weer heel goed op uitdroging en geef regelmatig water.

Bodem
Kropsla mag zeker niet uitdrogen. De bodem dient dus licht tot matig vochtig te blijven, en niet drijfnat natuurlijk. Kropsla maakt relatief weinig wortels en een grote krop in verhouding. Ondanks dit gegeven heeft kropsla veel baat bij een voedzame en doorlaatbare bodem. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om de structuur te verbeteren en de bodem enigszins voedzamer te maken. Zeker op zanderige grondsoorten is het toevoegen van extra compost aan te raden. Op kleigrond is vooral het toevoegen van brekerzand erg handig, om de grote klonten op te breken in kleinere en hapklare stukjes (voor de wortels van de kropsla dan).

Voeding
Veel voeding is belangrijk voor het kweken van kropsla. Hoewel de meeste grondsoorten best voldoen, is het verstandig om wat extra's te geven. Vooral stikstof is erg belangrijk. Zoals bij alle bladgewassen, gebruikt kropsla veel stikstof om groen aan te maken en groot blad te vormen. Maar ook andere mestvoeding is verstandig om te geven, zoals een organische moes- en kruidentuin meststof (voor algemeen gebruik), in combinatie met een stikstofrijke meststof. Volg vooral de instructies op de verpakking, indien beschikbaar speciale instructies voor bladgewassen.

Zelf ben ik heel erg tevreden over Culvita plantenvoeding. Ik merk namelijk echt dat mijn planten er beter van gaan groeien. Hoe dat is in verhouding tot andere merken weet ik niet, ik ben niet anders gewend. Zo gebruik ik bloedmeel zeer regelmatig voor bladgewassen, die op hun beurt flinke kroppen en flink blad te oogsten geven. Bloedmeel is een stikstofrijke mestvoeding.

Gevaren
Bij kropsla zijn er veel grote gevaren die vooral te maken hebben met ongedierte. De krop groeit direct op de grond en is hiermee vatbaar voor vraat door onder andere slakken. Nu kan ik natuurlijk adviseren om biologische slakkenkorrels te strooien, deze werken uitstekend, maar nog beter is om de slakken gewoon even op te pakken en elders neer te zetten. Houd de natuur te vriend! Door egels naar de tuin te lokken kan je de slakkenpopulatie enigszins uitdunnen. Egels zijn namelijk dol op de beestjes en zien het als een ware delicatesse.

Ook bladluis is een veelvoorkomend probleem bij kropsla. De luizen eten graag van het blad en verstoppen zich diep tussen de over elkaar groeiende kroppen, tot in het hart van de plant. Voor gebruik kan je kropsla dus beter even goed wassen. Het helpt om de hele krop onder te dompelen in zout water. De diertjes komen vanzelf boven drijven. Je kunt de losse bladeren ook afzonderlijk wassen, zo weet je zeker dat alle diertjes eruit zijn verdwenen.

Oogsten

Kropsla oogst je als de krop is volgroeid, maar als je de krop niet in één keer op krijgt kan je ook het onderste blad steeds plukken. Je snijd de krop bij de grond af of pakt de krop van onderen vast en trekt deze omhoog met een draaiende beweging. Als je de hele krop uit de grond trekt zal de krop iets langer houdbaar zijn omdat de wortels er nog (deels) aan zitten. Kropsla is te bewaren in de groentelade van de koelkast en blijft dan iets langer goed, maar ook dan is kropsla niet lang te bewaren. De bladeren verliezen al snel de structuur en na een korte tijd is de krop helemaal niet lekker meer.

Gebruiken

Kropsla gebruik je vooral door de salade. Soms ook met verschillende soorten tegelijk en vaak in combinatie met andere bladgroenten zoals spinazie of veldsla. Ook in combinatie met tomaat is het erg lekker op een hamburger, op een gebakken ei of een broodje gezond en dan samen met andere rauwe groenten.

Bewaren

Een verse krop sla blijft tot maximaal 3 dagen houdbaar in de koeling. Kropsla is vers het lekkerste en kan je het beste pas oogsten wanneer je het daarna ook direct gaat gebruiken.

Kropsla (Meikoningin) Buzzy Seeds

Kropsla (Meikoningin) Buzzy Seeds

Kropsla kan meerdere keren in het jaar worden gekweekt omdat het snel groei..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Kropsla (Wonder der Vier Jaargetijden) Buzzy Seeds

Kropsla (Wonder der Vier Jaargetijden) Buzzy Seeds

Kropsla kan meerdere keren in het jaar worden gekweekt omdat het snel groei..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Kropsla (Zwart Duits) Buzzy Seeds

Kropsla (Zwart Duits) Buzzy Seeds

Kropsla kan meerdere keren in het jaar worden gekweekt omdat het snel groei..

€ 1,49 Excl. BTW:€ 1,23

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55