Lavas

Levisticum officinale

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 60

Afbeeldingen:

keukenplanten lavas zaden keukenplanten lavas zaailingen keukenplanten lavas eerste blad keukenplanten klein lavas plantje

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender lavas

Ontkiemen

Lavas zaaien doe je het beste binnenshuis, dan kan je namelijk eerder zaaien en heeft de plant meer tijd om te groeien voor je deze buiten zet. Deze kleine voorsprong zorgt ervoor dat je meer kunt oogsten. Je kunt lavas best met meerdere zaadjes in één potje zaaien. Zo rond mei kan je het plantje buiten in de volle grond zetten, of in een grote pot.

Verzorging

Basis
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd. Gek genoeg heeft maggi niets met lavas te maken, maar lavas ruikt en smaakt wel een beetje naar maggi. Daar is waarschijnlijk ook de tweede naam ontstaan. Schrik trouwens niet als lavas boven de grond volledig is afgestorven aan het einde van het jaar. Dit gebeurd gewoon, lavas is een meerjarige (vaste) plant en matig winterhard. Soms kan de plant overlijden door zeer strenge vorst, maar bijna altijd loopt de plant in het voorjaar opnieuw uit. Bovengronds sterft deze af, de wortel blijft gewoon in leven.

In de volle grond kan lavas of maggiplant behoorlijk groot worden, soms wel ruim anderhalve meter! In een pot blijft lavas natuurlijk een stukje kleiner. Kies je een ruime pot, dan krijg je een aardige plant met groot blad waar je behoorlijk veel van kunt oogsten. Geef hiervoor wel voldoende water, dit heeft de plant extra hard nodig om het blad en met name de steel van het blad mee te voeden. Zoals je misschien al weet maakt lavas blad met een wat dikkere steel. Hier wordt veel vocht in opgeslagen.

Bodem
Lavas of maggiplant staat goed op een luchtige en voedzame bodem. Door veel compost en organisch materiaal aan de grond toe te voegen zorg je voor de humusrijke bodem waar lavas het beste op groeit. Zorg tevens voor voldoende water voor het voeden van de stelen en het blad. Een licht tot (uiterlijk) matig vochtige bodem is goed, drijfnat is voor lavas een stapje te ver. Een goede afwatering is dus belangrijk. Houd er rekening mee dat de grond in potten sneller uitdroogt dan de volle grond, zeker als de pot in de zon staat.

Voeding
Met wat extra compost maak je de bodem voedzaam, maar het toevoegen van extra mestvoeding zorgt voor een geweldige groei. Een algemene organische mestvoeding is vaak voldoende, maar wil je het echt goed doen? Geef dan zeker wat extra stikstof, al dan niet in de vorm van bloedmeel. Dit is sterk aan te raden, omdat stikstof de aanmaak van blad bevordert. Je maggiplant krijgt hierdoor grotere, mooi groene bladeren. Het gebruik van een stikstofrijke mest is eigenlijk altijd aan te raden bij gewassen die je voor het blad kweekt.

Oogsten

Bij lavas worden de blaadjes met eventuele stelen geoogst. Wanneer je de bladsteel kneust komt een sterke geur vrij. Je kunt het blad met steel en al van de plant plukken maar het is beter om het bij de grond af te knippen en een klein stukje steel te laten zitten. Dan trek je geen delen van de plant uit de grond en voorkom je infecties in het hart van de plant.

Gebruiken

Lavas is een kruid dat goed door de soep gebuikt kan worden. Persoonlijk vind ik dat dit een erg lekkere bijsmaak geeft aan bijna ieder soort soep, maar in het bijzonder tomatensoep. Het wordt vaak als basis voor bouillon gebruikt maar ook in veel stoofschotels zit lavas verwerkt of is het een populair ingrediënt. Er worden daarnaast veel sauzen met lavas versterkt. De smaak van de maggiplant is licht zout.

Bewaren

Lavas kan je in de koelkast enkele dagen bewaren en in de diepvries tot ongeveer 3-4 maanden. Om lavas goed in te vriezen kan je het blad het beste eerst fijn snijden en op een bord invriezen voor je het in een afgesloten zakje of bakje stopt. Wanneer je ingevroren lavas nodig hebt kan je het direct uit de vriezer gebruiken. Zoals met alles eigenlijk, smaakt ook lavas natuurlijk vers het lekkerste.

Lavas (Maggiplant) Buzzy Seeds

Lavas (Maggiplant) Buzzy Seeds

Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd. Bij kneuzing van het blad of de bla..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55