Linzen

Lens culinaris

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

Afbeeldingen:

keukenplanten linzen zaden

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender linzen

Variëteiten

Linzen zijn er in verschillende kleuren en groottes, waarvan in Nederland de meest bekende de groene linzen zijn. Ook zijn hier en daar in winkels wel oranjerode linzen te vinden. De linze is een kleine peulvrucht, welke aan een klein plantje groeit. De peulvruchten kunnen worden gedopt en de zaden zijn eetbaar. Deze worden gedroogd.

Ontkiemen

Linzen kun je zaaien halverwege het voorjaar, wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Zaai dan direct op de bestemde plek. Je hebt er wel meer van nodig voor een opbrengst groot genoeg voor een goede maaltijd. Zaai dus niet maar één zaadje, maar zaai er een aantal. Ontkiemen doen ze meestal na 1 à 2 weken. Gebruik alléén gedroogde linzen zonder toevoegingen. In principe zijn de gedroogde linzen uit een zakje van de supermarkt ook te gebruiken.

Verzorging

Basis
Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin, maar de plantjes zijn erg makkelijk zelf te kweken. Je kunt het al proberen met een zakje gedroogde (belangrijk: onbewerkte) linzen uit de supermarkt! Linzen zijn onderhoudsarm. Wel heb je er flink wat van nodig voor een lekkere maaltijd. Net als lage slabonen of stamslabonen, heb je in een veldje van een vierkante meter een aardige opbrengst waar je met het gezin van kunt eten. Van één plantje krijg je amper genoeg voor jezelf.

Linzen zijn peulvruchten, zoals je misschien al vermoedde bij het zien van de linzen uit de winkels. De plantjes blijven vrij laag en hebben weinig verzorging nodig. Kies voor het kweken van linzen een warm plekje uit in de volle zon, of als het niet anders kan in de halfschaduw. Linzen geef je met enige regelmaat water. Je laat ze natuurlijk niet verzuipen, maar kurkdroog is ook niet prettig. Het beste is om de grond constant licht vochtig te houden.

Bodem
Op een doorlaatbare en voedzame bodem groeien linzen het beste. In principe hebben linzen geen voorkeur voor een bepaalde grondsoort (zuur of juist alkalisch) en groeien de planten vrijwel overal. Voeg compost en organisch materiaal toe aan de bodem om deze een luchtige en doorlaatbare structuur te geven. Linzen wortelen over het algemeen niet erg diep. Dat maakt de planten ook geschikt om in potten en bakken te kweken. Zo werken bijvoorbeeld langwerpige balkonbakken erg goed. Zelf vind ik de langwerpige bakken erg handig, omdat je deze makkelijk in rijen kunt zetten. Ze zijn helaas vaak te ondiep voor de meeste planten. Bij linzen is dat echter niet het geval.

Voeding
Een voedzame bodem hoef je niet zo heel erg te overschatten. Het blijven uiteindelijk een soort peulvruchten, maar wat extra voeding kan linzen net dat setje in de rug geven. Juist in ons klimaat is dat handig. Geef dan vooral niets bijzonders, meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor moes- en kruidentuin, of een universele mestvoeding. Je hoeft niet veel te geven, een kleine gift is voldoende.

Oogsten

Linzen (planten) zijn peul-achtige planten. De planten maken peulvruchten waarvan de zaadjes in de peul worden gebruikt. Dit zijn de linzen die je in de supermarkt kunt kopen. Een gebruikelijke manier om linzen te oogsten is door de hele plant uit de grond te trekken en ondersteboven te hangen om te drogen. Wanneer deze droog is zijn de linzen klaar om te worden gebruikt in de keuken.

Gebruiken

Linzen zijn gezond, ze bevatten veel vitamine B en diverse bestanddelen zoals zink, ijzer, vezels, calcium, maar ook koolhydraten. Linzen bevatten in verhouding tot andere (vergelijkbare) gewassen erg weinig calorieën.

Bewaren

Om verse linzen te bewaren moeten ze eerst worden gedroogd. Gedroogde linzen blijven erg lang, ten minste een jaar, houdbaar. Je kunt linzen, of een gerecht waarin linzen zijn verwerkt, ook invriezen. In principe kunnen gedroogde linzen niet bederven.