Lupine

Lupinus

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 35

 

volle zon
licht vochtig
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender lupine

Variëteiten

Er zijn veel verschillende lupines. De lupinesoorten die het meest geschikt zijn om te worden gegeten zijn de blauwe lupine (Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis). De meeste soorten lupine zijn éénjarig, maar sommigen zijn meerjarig en kunnen dus overblijven.

Ontkiemen

Lupine zaai je direct op de bestemde plaats, buiten in de volle grond. Dit doe je in het (vroege) voorjaar van maart tot en met mei, zodat de plant het hele seizoen kan groeien. Zo rond augustus zal de plant gaan bloeien, prachtige bloemen die ergens toch een beetje iets weg hebben van vingerhoedskruid, waarna je vanaf september ongeveer kunt gaan oogsten.

Verzorgen

Basis
Lupine is niet zo bekend als eetbare plant, eerder als groenbemester of als plant voor de bijtjes. De lupine maakt peulen die overigens goed eetbaar zijn, en in Mediterrane streken zelfs vaak worden gegeten. De lupine is een vrij makkelijk te kweken plant. Sommige soorten zijn eenjarig en andere zijn meerjarig. Lupine groeit bij voorkeur op een plekje in de volle zon. Als groenbemester kan je de zaden breedwerpig uitstrooien over het gebied waar je de planten wil laten groeien. Mocht je wisselteelt willen toepassen op de lupine, dan hoort deze thuis in het vak van de peulgewassen.

Bodem
Lupines zijn bij uitstek erg geschikt voor zandgrond en op plekken waar de grond constant licht vochtig blijft. Er is geen intensieve voorbewerking van de bodem nodig voor het kweken van lupines. Mocht je ze op een dikkere grondsoort willen kweken, zoals klei, dan is het voor die grondsoort in het bijzonder wel handig om grote hoeveelheden brekerzand toe te voegen. Hiermee breek je de grote klonten klei op in kleinere stukjes en maak je de bodem iets beter doorlaatbaar voor de lupines. Op aarde-achtige grondsoorten en zandgrond is dit niet nodig.

Voeding
Lupine doet het goed op armere grondsoorten en vraagt weinig tot geen extra voeding. Je kunt de bodem bedekken met een mulchlaag van organisch materiaal waarmee je deze onder andere vochtig houd. Compost en organisch materiaal laat hele kleine hoeveelheden voedingsstoffen los die door de lupine kunnen worden opgenomen.

Oogsten

Hoewel lupine iets minder bekend is als eetbare plant en vaker als groenbemester wordt gebruikt, kunnen van de lupine ook de peulvruchten worden geoogst na de bloei. Je oogst deze in het najaar door deze van de plant te plukken (of knippen). Uiteraard kan je de planten na het oogsten van de peulvruchten alsnog gebruiken als groenbemester door deze onder te spitten.

Gebruiken

De peulvruchten moeten worden gedopt en de zaden zijn eetbaar. Deze dienen altijd eerst te worden gekookt voor gebruik. Voor vee zijn de zaden giftig en ook niet lekker, door de bittere smaak. Voor mensen is het een gezonde peulvrucht. In het Middenlandse-Zeegebied is de lupine een bekend tussendoortje, deze wordt dan gezout gegeten.

Bewaren

De peulvruchten in schil zijn nog ongeveer een week houdbaar in de koeling. Als de zaden al gedopt zijn kan je deze het beste laten drogen, of (nog beter natuurlijk) pas oogsten als je deze gaat gebruiken, of deze direct gebruiken na het oogsten.

Blauwe Lupine (Lupines angustifolius) groenbemester Buzzy

Blauwe Lupine (Lupines angustifolius) groenbemester Buzzy

Blauwe Lupine is een éénjarige, snelgroeiende plant welke diepe wortels maa..

€ 3,79 Excl. BTW:€ 3,13

Florentus zaai- en stekgrond 10L

Florentus zaai- en stekgrond 10L

Florentus zaai- en stekgrond is een lichte potgrond welke uitstekend geschi..

€ 3,99 Excl. BTW:€ 3,30