Meloen

Cucumis melo

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten meloen zaden keukenplanten meloen zaailingen keukenplanten meloen eerste blad keukenplanten meloen wordt groter keukenplanten meloen plant keukenplanten meloen vruchtdragend

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender meloen

Variëteiten

Met bijna ontelbaar veel verschillende soorten is de meloen een geweldige plant om eens te proberen, als je een kas hebt natuurlijk. In de buitenlucht maakt een meloen niet zo veel kans. Een paar soorten meloenen die best bekend zijn, dat zijn de Galiameloen, de Cantaloupe meloen, de Honingmeloen, de Piel de Sapo, de Oogmeloen, de Ananasmeloen en de Dinomeloen. Elk hebben zij een unieke smaak en eigen, unieke kleuren en patronen aan de buitenzijde. De vruchten zijn allen heerlijk sappig en zoet van smaak. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten meloenen. De watermeloen is trouwens een beetje een buitenbeentje. Het is niet ècht familie van de meloenen. Ze groeien het zelfde maar het blad ziet er heel anders uit.

Ontkiemen

Meloenen zaai je vroeg in het jaar, omdat de planten in ons klimaat echt de tijd nodig hebben om één of meer mooie vruchten te krijgen. Zelfs in een kas, want we hebben nu eenmaal minder lichturen en een kortere zomer dan daar in de tropen. De zaden van meloenen zaai je binnen voor, het liefst elk in een eigen potje. Hiermee voorkom je dat de wortels verstrengeld raken. Meloenen zijn een hechte familie van de komkommer. De jonge plantjes maken al snel een uitgebreid wortelstelsel. Zou je de plantjes in één bakje zaaien dan krijg je ze niet meer uit elkaar zonder de wortels stuk te trekken. Ieder in een eigen potje dus, bij voorkeur een P7 of nog liever een P9 potmaat.

De zaden van sommige meloenen uit de winkel zijn ook levensvatbaar. Het is dan wel altijd een wilde gok, want je weet niet welke meloen goed levensvatbare zaden heeft en welke juist niet. Zo heb ik eens uit verschillende meloenen de zaden bewaard. Van het ene soort kwam niets op, de zaden leken allemaal leeg te zijn. Het andere soort deed het uitstekend en waren van topkwaliteit. Het zal er misschien net aan liggen waar de zaden vandaan komen, hoe de planten gekweekt zijn, dat weet ik niet. Je kunt het eens proberen met zaden uit een meloen van de winkel, maar schep dan geen hoge verwachtingen.

keukenplanten cantaloupe meloen blad

Cantaloupe zaailing

Wees zeker erg voorzichtig als je de jonge meloenplantjes gaat uitplanten in de kas. Dat kan je het beste doen door de plantjes af te harden. Dat is het langzaam laten wennen aan de nieuwe omstandigheden. Vanaf half mei kunnen de plantjes de kas in (of naar buiten als je dat aandurft). De jonge plantjes zijn erg gevoelig voor zonnebrand, net als komkommers. Je kunt deze dus beter niet direct in de volle zon planten maar langzaam laten wennen. Dat doe je door ze eerst een paar uurtjes in de zon te zetten, vervolgens terug naar binnen te halen, na een paar dagen een paar uurtjes langer buiten te laten staan, net zo lang tot je ze dag en nacht buiten (in de kas) kan laten. Hiermee voorkom je zonnebrand.

Verzorging

Basis
Meloenen hebben als eerste veel warmte nodig, en veel zonlicht natuurlijk. Zoals hierboven genoemd, en ik benadruk het nog maar even, zijn meloenen net als komkommers gevoelig voor zonnebrand. De jonge plantjes kan je beter eerst afharden (lees hierboven bij het kopje "ontkiemen"). Meloenen staat graag op een plekje in de volle zon. Meestal staat de kas wel in de volle zon, maar wie het buiten de kas probeert kiest het beste de meest zonnige en warme plek in de tuin uit.

Eenmaal uitgeplant hebben meloenen iets nodig om langs omhoog te klimmen. In tegenstelling tot komkommers maken meloenen nog veel zwaardere vruchten. De steeltjes van deze vruchten kunnen knappen als de vrucht te zwaar wordt. Meloenen kweek je dus liever schuin omhoog, langs een schuin hekwerk, betongaas, trellis, een schuin muurtje of wat dan ook. Maar je kunt meloenen ook net als komkommers laten kruipen. Wees je ervan bewust dat kruipende planten de grond raken. Meloenen zijn hierdoor vatbaarder voor schimmels door het vocht dat ze op de bodem raken met het blad en de vruchten. Laat je de meloen toch recht omhoog klimmen? Bedenk je dan dat de vruchten zwaar worden. De vruchten kan je beter in een flexibel netje wikkelen en met een draad aan het dak van de kas binden. Hiermee geef je de meloenen extra ondersteuning zodat deze niet van de plant knappen en stukvallen.

Meloenen hebben een zeer goede bestuiving nodig om vruchten te maken. Zijn de vrouwelijke bloemen niet goed bestoven, dan laat de plant de bloemen met het vruchtbeginsel gewoon vallen. In tegenstelling tot de komkommer is de bestuiving voor een meloen dus onmisbaar. Je bestuift een meloen door het stuifmeel van de mannelijke bloemen over te brengen op de vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het kleine, ronde en groene vruchtbeginsel achter de bloem. De mannelijke bloemen hebben dit vruchtbeginsel niet. Je kunt een mannelijke bloem plukken en daarmee tot 3-5 vrouwelijke bloemen mee bestuiven door de bloemen tegen elkaar te drukken (uiteraard wel zachtjes). Maar je kunt ook een wattenstaafje of kwastje gebruiken om het stuifmeel over te brengen. Als het vruchtbeginsel er duidelijk geel gekleurd uitziet dan is het meestal al te laat, de bestuiving is dan niet gelukt. De groene vruchtbeginsels zijn nog volop in leven.

keukenplanten meloen vrouwelijke bloem

Meloen vrouwelijke bloem

Bodem
Meloenen groeien graag op een zeer voedzame en doorlaatbare, licht vochtige bodem. Natuurlijk houd een meloen niet van drijfnatte voeten, maar de vochthuishouding is wel belangrijk. Een droge grond is niet prettig! Je kunt de bodem verrijken met compost en organisch materiaal, of op dikkere grondsoorten zoals klei brekerzand mengen om de grond luchtiger te maken. Het is vooral belangrijk dat de planten er goed in kunnen wortelen. Dat de bodem voedzaam is, is extra belangrijk. En dat brengt ons bij de voeding:

Voeding
Een bodem die wordt verrijkt met compost en organisch materiaal is automatisch al wat voedzamer. Maar wie meloenen kweekt heeft aan dat kleine beetje compost niet voldoende, de planten hebben echt flink wat nodig om de vruchten goed te kunnen laten groeien. Een algemene organische mestvoeding voor vruchtgewassen, of voor de moes- en kruidentuin is erg geschikt voor het voeden van meloenen. Daarnaast is het erg belangrijk om extra kalium toe te dienen, want dit verbeterd de weerstand van de meloenplant. De meloen is namelijk nogal gevoelig voor verschillende schimmels en infecties, juist in ons klimaat waar de plant niet inheems is (zie ook het kopje "gevaren" hieronder). Wat je een meloen vooral niet moet geven is extra stikstof, daar gaat de plant alleen meer blad van maken en minder vruchten.

Snoeien
Ècht snoeien is bij meloenen niet nodig. Wie de plant mooi en recht opgaand, of geordend ergens langs wil laten klimmen, kan de zijscheuten hier en daar verwijderen. Meloenen maken net als komkommers veel zijscheuten die alle kanten op groeien. Het beste werkt dit als je 3-5 zijscheuten laat zitten waar de vruchten aan kunnen groeien. De rest kan probleemloos worden verwijderd, maar dit is uiteraard geen vereiste. Het verwijderen van zijscheuten kan handig zijn in een tuinkas met beperkte ruimte, waarin je de plant smal en rechtop wilt laten klimmen langs een stok of draad.

Gevaren
Net als de komkommer, waar de meloen familie van is, is ook de meloen erg vatbaar voor verschillende schimmels en infecties. Een van de meest beruchte virale infecties die de meloen kan krijgen is het komkommer-mozaïekvirus, dat ook bij meloenen voor kan komen. Maar ook echte meeldauw en valse meeldauw zijn een veelvoorkomend probleem bij meloenen. De meeste schimmels en infecties zijn goed te voorkomen door voor een goede weerstand te zorgen bij de plant. De weerstand wordt verbeterd door extra kalium toe te dienen, zoals onder het kopje "voeding" hierboven wordt genoemd. Kalium versterkt de plant en de weerstand tegen extreme warmte of kou, maar ook tegen schimmels en infecties.

Oogsten

En na lang wachten komt de tijd waarin de meloenen geoogst kunnen worden! Bij de meeste meloenen is dat gelukkig makkelijker te zien dan bij een watermeloen, want de vruchten zien er dan uit zoals ze eruit horen te zien: zoals ze er in de supermarkt ook uitzien. Welke kleuren de meloen dan heeft verschilt per soort.

Gebruiken

Meloenen zijn heerlijk zoet en sappig en daarmee ideaal als zomerfruit, door een frisse en gemengde fruitsalade of gewoon uit de hand. Er wordt wel eens gezegd dat meloenen lekkerder worden als ze lelijker worden. Dat klopt echt, tot op een zekere hoogte natuurlijk. Want ook meloenen worden na een tijdje overrijp, maar je kunt duidelijk proeven dat een meloen met lelijke vlekken erop een sterkere smaak heeft.

Bewaren

Een verse meloen blijft op de fruitschaal maximaal een maand houdbaar. Meloenen kan je ook in de fruitsalade in de koelkast bewaren en dan blijft het nog enkele dagen goed.

Meloen (Piel de Sapo) Buzzy Seeds

Meloen (Piel de Sapo) Buzzy Seeds

Meloenen hebben behoefte aan veel warmte en zonlicht. Eigenlijk kan je een ..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Meloen (Charentais) Buzzy Seeds

Meloen (Charentais) Buzzy Seeds

Meloenen hebben behoefte aan veel warmte en zonlicht. Eigenlijk kan je een ..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55