Mijn eerste moestuintje

 • 26-01-2023

Ga snel naar...

  Dit is hoe het eruit zag, mijn eerste moestuintje. Een balkonmoestuin van plastic potten en bakken, gevuld met moestuinaarde uit het tuincentrum. Ik stopte voor de lol wat zaadjes in potten en bakken. Dit groeide uit tot wat men soms noemde een "groene oase" vol groenten, fruit en kruiden. Met een fijn gevoel kijk ik terug op deze balkonmoestuin.

  Mijn eerste moestuintje

  Zo zag het eruit. Een paar balkonbakken op (en onder) een metalen etagere. Mijn balkonnetje lag aan het zuiden dus er was veel zon. Omringd door huizen van buren was het er vaak erg windstil. Warmte bleef enorm hangen. Er was een bakstenen muurtje dat warmte vasthield en er waren grote ramen die licht weerkaatsten. Planten die minder licht nodig hadden zoals spinazie, stopte ik een beetje weg achter of onder andere potten en bakken. Eigenlijk is een balkonmoestuin best makkelijk in te delen.

  balkonmoestuin plantenpotten plantenbakken

  Overzicht in de balkonmoestuin

  Ondanks deze niet zo ideale plek voor een fruitboom of -struik, in een pot, kweekte ik hier zelfs frambozen en appeltjes. Achter de grote potten, in de schaduw van de appelboom, stonden bijvoorbeeld bieslook en peterselie. Planten die de brandende zon 's zomers niet zo goed kunnen verdragen. Tegen het betonnen muurtje aan de zijkant van het balkon, daar stonden tomaten en pepers of komkommers. Het muurtje hield veel warmte vast. Zo was er voor ieder plantje een geschikte plek te vinden in mijn balkonmoestuin.

  Het leuke was, omdat je alles zo goed voor en achter elkaar kunt zetten, groeide het veel beter. Het toepassen van combinatieteelt ging bijna vanzelf. Omdat alle planten zo dicht op elkaar stonden was er een gigantische biodiversiteit te vinden. Dit lokte ook veel bestuivende insecten en natuurlijke vijanden naar mijn balkonmoestuin. Last van plagen heb je dus niet zo snel. En hoe meer verschillende dingen je kweekt, hoe minder je daar last van hebt.

  Planten op het balkon verzorgen

  Een "groene oase" werd het genoemd en ik begreep wel waarom dat was. Na een aantal jaar was er nog net genoeg plek om zijwaarts tussen de planten door te stappen. Erg vond ik dat niet, want een balkonmoestuin geeft je altijd een grote beloning voor je inspanning. Op het balkon was geen plek meer om potjes te vullen met aarde. Met een grote vuilniszak als ondergrond verspeende en verpotte ik de plantjes gewoon in huis. Voeding gaf ik regelmatig in de vorm van gedroogde mestkorrels.

  balkonmoestuin moestuin op balkon planten

  De balkonmoestuin onderhouden

  Regelmatig moest het balkon weer even schoongemaakt worden met de tuinslang. Helaas ontkom je er niet aan om dit ieder jaar weer even te doen. De appelboom laat blaadjes vallen en de éénjarige planten laten composteerbaar plantenmateriaal achter. Aan de andere kant van het balkonnetje stond een compostbak, maar het meeste verdween gewoon in de groene afvalbak. Dan trok ik weer een zak verse moestuinaarde open en vulde ik de potten en bakken weer even aan tot de rand. Op naar de volgende teelt!

  Wisselteelt? Toen ik pas begon wist ik nog niet wat het was, maar onbewust paste ik dit wel een beetje toe. Tot op zekere hoogte dan, want ik probeerde altijd iets anders te kweken in mijn potten en bakken. Soms leek de aarde echt helemaal te zijn uitgeleefd. Dan bracht ik dit weg en ging er nieuwe, verse aarde in zo'n pot of bak. Regelmatig voeding geven behoorde ook tot de taken. Ondanks alles is een balkonmoestuin helemaal niet zo veel werk. Zeker niet als je het vergelijkt met een moestuin in de vollegrond, achter het huis, of in grote moestuinbakken.

  Makkelijk om mee te beginnen

  Wie pas aan een moestuin begint en geen volkstuin huurt, raad ik zeker aan om te beginnen in potten en bakken. Natuurlijk moet je een balkonmoestuin ook gewoon onderhouden, maar het is een stuk minder werk dan een volkstuin. Het eist veel minder inspanning. Bovendien kan je potten en bakken makkelijk verplaatsen. Dat is anders als je planten in een grote moestuinbak staan, of in de vollegrond. Ze kunnen geen kant meer op als ze eenmaal op hun plekje staan. Een balkonmoestuin heeft veel voordelen.

  Een ander groot voordeel is dat je een balkonmoestuin natuurlijk ook verticaal kunt maken. Erg handig als je een muur hebt waar je bijvoorbeeld steunbalken of een stuk betongaas aan kunt bevestigen. Daar hang je makkelijk meerdere balkonbakken aan. Het enige nadeel wat ik heb ondervonden aan een balkonmoestuin, vooral omdat deze gelegen was aan het zuiden, is dat potten en bakken snel uitdrogen. Zeker in de zomer kostte dit erg veel water uit een kraan of regenton.

  • Eloy M. Gotjé
  • 26-01-2023

  Meer lezen?

  Kalium voor planten

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Koemestkorrels voor je moestuin

  Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..

  Verpotten en verplanten

  Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..

  Wortel Berlikumer 2 Winterwortel BIO Buzzy Organic Seeds

  Wortel Berlikumer 2 Winterwortel BIO Buzzy Organic Seeds

  Lang houdbare winterpeen. Berlikumer 2 is een lang houdbare winterpeen. Maa..

  € 2,19 € 2,01

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Kleine en rode trostomaatjes. Cerise is een klassieke, rode kerstomaat en g..

  € 2,79 € 2,56

  Kropsla Wonder der Vier Jaargetijden BIO Buzzy Organic Seeds

  Kropsla Wonder der Vier Jaargetijden BIO Buzzy Organic Seeds

  Zeer zachte botersla. Wonder der Vier Jaargetijden is een zeer zachte boter..

  € 1,99 € 2,79 € 1,83

  Tatsoi Japanse BIO Buzzy Organic Seeds

  Tatsoi Japanse BIO Buzzy Organic Seeds

  Variant van bekende paksoi. Tatsoi is een variant van de bekende paksoi. Va..

  € 2,79 € 2,56