Moestuin in bakken

 • 28-01-2023

Ga snel naar...

  Wil je een moestuin beginnen? Dan heb je natuurlijk niet per se een grote tuin nodig. Je kunt makkelijk een moestuin in bakken beginnen. Het voordeel is dat dit overzichtelijk is, en veel makkelijker dan een moestuin in de vollegrond. Een moestuin in bakken is minder werk en je kunt deze overal neerzetten. Je kunt een moestuin in bakken zelfs verplaatsen als dat nodig is.

  Tips voor kweken in bakken

  De meeste planten die je in de moestuin zet kunnen ook in potten of bakken worden gekweekt. Dit maakt een moestuin in bakken ideaal voor iedereen die wil starten. Houd er rekening mee dat potten en bakken snel uitdrogen. Je zal een moestuin in bakken dus regelmatig water moeten geven. Vergeet ook niet om te bemesten, want voedingsstoffen spoelen uit als het regent of je de moestuin water geeft. Zorg ook dat alle bakken gaatjes onderin hebben, zodat overtollig water makkelijk weg kan. Het laatste wat je wilt is dat je plantjes verdrinken.

  Wat heb je nodig?

  Om een moestuin in bakken te starten heb je een aantal dingen nodig. Zorg dat je passende bakken hebt voor jouw locatie. Als je een balkon hebt kan je balkonbakken met ophanghaken nemen. Langs een muur kan je betongaas bevestigen en hier bakken aan ophangen. Je kunt ook potten en bakken op het terras zetten en hier een moestuintje in maken. Voor een moestuin in bakken heb je ten minste het volgende nodig:

  • Potten of bakken
  • Zaden van planten
  • Toegang tot water
  • Moestuin mest

  Verder zou je nog kunnen denken aan bamboe stokken voor klimmende planten zoals boontjes. Houd er rekening mee dat slabonen wat meer ruimte nodig hebben. Sommige planten hebben wel iets grotere potten nodig. In onze handige zaaikalender zie je per plant hoeveel ruimte deze nodig heeft om goed te kunnen groeien. Je kunt dan bakken kiezen die groot genoeg zijn om je favoriete keukenplanten te kunnen kweken.

  Welke planten kies je?

  Niet alle planten groeien goed in potten of bakken. Je kunt je goed voorstellen dat je daar natuurlijk geen hele appelboom in kunt zetten. Een bessenstruik kan soms wel in een ruime pot staan. Denk aan een bosbes die in principe voldoende heeft aan een pot van ongeveer 10 tot 15 liter. Langwerpige balkonbakken zijn bijvoorbeeld uitstekend voor het kweken van kropsla, andijvie, baby paksoi, spinazie, radijsjes, bosuien, noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar kies wel de juiste planten (of zaden) voor je moestuin in bakken!

  Welke grond kies je?

  Doorgaans kies je bij een moestuin in bakken voor (biologische) moestuin aarde. Het is voor de meeste gewassen erg fijn om in te groeien. Niet te veel grove stukken, de juiste voedingsstoffen, vochthoudende eigenschappen voor bijvoorbeeld bladgewassen. Moestuin aarde heeft dit vaak allemaal. Dat betekend niet dat het ideaal is voor elke plant, maar ze kunnen erin groeien dus het doet wat het moet doen.

  Welke mest kies je?

  Voor een moestuin in bakken kies je het beste voor een algemene meststof voor moestuin en kruiden. Net als bij moestuin aarde is ook deze mest niet ideaal voor elke plant, maar ze groeien er goed op. Het werkt en de stoffen die de meeste keukenplanten nodig hebben zitten erin. Onze moestuin meststof (en ook alle andere meststoffen) zijn biologisch en 100% veilig voor gebruik bij eetbare planten.

  Kweek je vooral planten voor het blad, zoals kropsla en andijvie, kies dan voor een stikstofrijke mest zoals bloedmeel. Het stimuleert bladgroei en zorgt voor meer en grotere blaadjes bij je planten. Je kunt het als aanvulling gebruiken voor moestuin mest als je dat gebruikt. Als je er ruimte voor hebt, maak een compostbak of -bij weinig ruimte- een simpele compost emmer, om je planten iets extra te geven.

  Moestuin in houten bakken

  Je kunt ook zelf een aantal moestuinbakken maken van buitenhout. Maak een verhoogde kweekbak (of koop er een) als je niet door je knieën wilt hoeven gaan om je planten te verzorgen of te zaaien. Zet er wieltjes onder zodat je deze kunt verplaatsen of maak een houten moestuinbak op een vaste plaats in de tuin. Het voordeel is dat je een grotere bak kunt maken of kopen waar grotere planten in passen. Het nadeel is dat je zo'n moestuinbak meestal niet meer kunt verplaatsen. Het is een overweging waard natuurlijk.

  • Eloy M. Gotjé
  • 28-01-2023

  Meer lezen?

  Wat is NPK mest?

  Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Verpotten en verplanten

  Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..

  Wat is bestuiven?

  Hier lees je alles wat je wilt weten over bestuiven. De betekenis van bestuiven, hoe bestuiven werkt en welke soorten bestuiving er zijn. Wij werken met name in de moestuin met bestuiven, maar bes..

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen v..

  € 7,99 € 6,60

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 7,99 € 6,60

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Stikstof mestkorrel (N 12). Bloedmeel van Culvita is een organische meststo..

  € 8,99 € 7,43

  Compostmaker 1500g Culvita BIO

  Compostmaker 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 3-2-3). Compostmaker van Culvita is een organische..

  € 7,99 € 6,60