Moestuin starten

Een moestuin beginnen of gewoon even opfrissen? Of je nu een moestuin in bakken hebt, de volle grond gebruikt of gewoon een paar potjes op het balkon zet, de basis blijft hetzelfde. Je planten hebben een aantal dingen nodig om goed te groeien. Door hier rekening mee te houden kweek je blije planten die meer geven. Dit hebben al jouw keukenplanten nodig:

  • Geschikte grond
  • Voldoende water
  • Voedingsstoffen
  • Zon- of kunstlicht

Over deze en andere belangrijke zaken vind je hier alles wat je nodig hebt. Lees bijvoorbeeld hoe je zaadjes kunt ontkiemen, waarom planten doorschieten, wat mulchen is en nog veel meer.


Wat is combinatieteelt?

Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de ene plant plaagdieren verjaagt die normaal op de andere plant..

Wat is doorschieten?

Wat is doorschieten? Doorschieten is het ongewenst bloeien van een plant. Bij sommige planten gaat het blad verwelken als ze in de bloei schieten. Bij andere planten krijgt de knol een harde kern, bijvoorbeeld bij prei of bosuien. Weer andere planten maken..

Wat is wisselteelt?

Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder andere het uitputten van de bodem voorkomen, maar wisseltee..

Fosfor voor planten

Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk door fosfor bevorderd. Jonge planten nemen het grootste deel ..

Gedroogde koemestkorrels

Wat zijn koemestkorrels? (Gedroogde) koemest is eigenlijk meer een bodemverbeteraar dan een meststof. Je maakt er de bodem natuurlijk iets voedzamer mee, maar ze activeren ook het bodemleven en werken bindend. Voedingsstoffen spoelen hierdoor minder snel u..

Kalium voor planten

Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage) temperaturen. Ook kunnen je planten beter tegen overtollig..

Kalk voor planten

Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure grond houden. Voor planten die graag op een kalkrijke grond sta..

Knollen en bollen planten

Hoe plant je bollen in de moestuin? Sommige planten vermeerderen zich niet door middel van zaden maar via de knollen die zij maken. Het kan ook zijn dat het planten van bollen meer zekerheid geeft. Zo kan je aardappelen ook zaaien. Dit geeft vreemde result..

Moestuin in bakken

Wil je een moestuin beginnen? Dan heb je natuurlijk niet per se een grote tuin nodig. Je kunt makkelijk een moestuin in bakken beginnen. Het voordeel is dat dit overzichtelijk is, en veel makkelijker dan een moestuin in de vollegrond. Een moestuin in bakke..

Moestuin op kleigrond

Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag op groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van kleigrond..

Moestuin op zandgrond

Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van zandgrond, maar somm..

Moestuin zaden ontkiemen

Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken kan je beter niet verspenen, die zaai je liever direct in de ..

Onkruid verwijderen

Onkruid is een oordeel, maar sommige planten kan je beter verwijderen. Lees hier alles over onkruid, hoe je het kunt verwijderen en voorkomen, en wat onkruid nu eigenlijk is...

Planten vermeerderen

Hoe vermeerder je planten? Misschien heb je een bessenstruik die wel hele lekkere bessen geeft. Soms zie je een plant in het wild die je graag mee naar huis zou nemen. Wat de reden ook is, je kunt planten op verschillende manieren vermeerderen. Zo kan je d..

Standplaats bepalen

Waar leg je een moestuin aan? Een moestuin heeft zonlicht nodig. Geen enkele plant kan zonder, maar dat betekent niet dat je in de schaduw geen moestuin kunt hebben. Sommige planten groeien daar juist weer erg goed. De standplaats bepalen doe je een klein ..

Stekken door afleggen

Hoe maak je afleggers? Sommige planten zijn lastig te stekken. Bijvoorbeeld omdat ze traag groeien en omdat de takken niet op eigen kracht kunnen wortelen. In dat geval is het maken van afleggers de uitkomst. Je buigt een tak af en laat deze aan de moederp..

Stekken maken van takken

Hoe maak je stekken van takken? Vooral meerjarige planten zoals fruitbomen en -struiken laten zich makkelijk stekken via takken. Je neemt een stuk van een tak en zet deze op water of in een potje schone aarde. Wanneer het takje wortels heeft gekregen kan j..

Stekken maken van wortels

Hoe maak je stekken van wortels? Sommige planten vermeerderen het makkelijkste via de wortels. De wortels groeien ondergronds verder en komen elders weer boven als een "nieuwe" plant. Zo is het maken van wortelstekken vooral bij bramen en frambozen erg mak..

1 - 18 van 29 (2 pagina's)

footer wave afbeelding