Munt

Mentha

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten pepermunt zaden keukenplanten pepermunt net opgekomen

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender munt

Variëteiten

Munt is er in verschillende soorten. Onder andere Marokkaanse munt (Mentha spicata), poleimunt (Mentha pulegium), watermunt (Mentha aquatica) en pepermunt (Mentha piperita). Ieder soort heeft een eigen, herkenbare smaak met munt als hoofdsmaak en -geur.

Ontkiemen

Munt kan je heel goed zelf zaaien, maar je kunt het vaak ook als plantje kopen. Zaai je het zelf? Doe dit dan altijd in een potje en niet in de volle grond, want munt kan woekeren als onkruid! De zaadjes zijn erg klein. Strooi wat zaadjes uit over de grond in het potje en dek het af met een heel dun laagje aarde, of nog beter: zaai- en stekgrond.

Verzorging

Basis
Munt ruikt lekker fris en is een zeer geliefde plant, zo wel in ons land als in andere landen. Toch zet je het plantje liever niet in de volle grond waar deze vrijwel onbeperkt kan groeien. Munt kan namelijk ontzettend gaan woekeren. Binnen een jaar kan het plantje de tuin hebben overwoekerd. Dat is niet zo fijn, tenzij je wel héél erg van munt houd natuurlijk. Dit maakt munt dan wel weer een goede bodembedekker, op plekken in de tuin die je snel wilt laten overgroeien. De wortels van munt kunnen over randen van perken groeien, over smalle tegelpaden, en elders in de grond een nieuwe plant op laten komen. Ook kan munt zichzelf makkelijk uitzaaien. De plant zal gaan bloeien, de zaden vallen van de plant en er ontstaan overal nieuwe muntplantjes.

Op een plekje in de halfschaduw groeit munt al erg goed. Wintergroen is het plantje alleen niet, maar winterhard is die zeker wel. Munt sterft aan het einde van het jaar boven de grond af. De wortels blijven dan in leven, en in het voorjaar komt munt opnieuw boven de grond. Waar munt zichzelf heeft uitgezaaid ontstaan ook jonge plantjes. De wortels kunnen in de tussentijd naar andere plekken zijn gekropen, waar vervolgens ook nieuwe planten ontstaan. In slechts enkele jaren tijd kan je opeens tien keer zo veel munt hebben staan. Als je munt in een pot kweekt, kies dan een ruime pot zodat de grond iets minder snel uitdroogt. En knip de bloemen natuurlijk af vóór de zaden eraf vallen, want anders zaait de plant zich snel overal uit.

Bodem
Echt veeleisend is munt niet, het groeit bijna overal. Het is wel belangrijk dat munt op een bodem staat die vochthoudend is. Een humusrijke, doorlaatbare bodem geeft je bonuspunten. Door veel compost en organisch materiaal toe te voegen zorg je dat het plantje goed kan wortelen. Een bijkomstigheid is, dat kan positief of negatief zijn, dat het plantje dan tevens beter kan woekeren als dat gewenst is. Op kleigrond gaat dat iets moeilijker, al kan munt ook daar behoorlijk woekeren. Een voedzame bodem is geen must, maar kan helpen bij het kweken van gezonde planten.

Voeding
Munt heeft niet veel voeding nodig om goed te groeien, maar voor mooie grote en sterke planten (geen lange stengels met wat blaadjes) kan je het beste toch wat extra's toedienen. Meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor de moes- en kruidentuin, of een organische mestvoeding speciaal voor (geurende) kruiden. Met extra stikstof bevorder je de vorming van het blad, het deel van de plant wat je graag gebruikt.

Gevaren
Zoals eerder al genoemd is het woekeren wel een dingetje. Je kunt munt aan de ene kant als een mooie en lekker geurende, nuttige bodembedekker gebruiken. Aan de andere kant, als de plant niet langer gewenst is, krijg je deze nog maar moeilijk weg. Restjes achtergebleven wortel kunnen opnieuw uitlopen en nieuwe planten vormen. Het woekeren is te voorkomen door de plant in een pot of bak te zetten en de bloemen vóór zaadvorming van de plant af te knippen.

Oogsten

Van munt worden de blaadjes geoogst en gebruikt als kruiden. Je kunt het blad oogsten zo lang dit aan de plant zit, bloei of geen bloei. Tot de plant in de winter weer afsterft kan je blijven plukken.

Gebruiken

Serveer een heerlijke cocktail met een paar blaadjes munt, of droog de blaadjes en zet er thee van. Kauw eens op een rauw blaadje om de smaak te ervaren en je merkt direct de frisse smaak en geur die doet denken aan pepermunt. Dat is ook niet zo gek, want van dit plantje wordt pepermunt uiteindelijk ook gemaakt. Om precies te zijn van de olie die wordt verkregen uit het blad.

Bewaren

Mits goed gedroogd is munt nog jaren te bewaren op een koele, donkere en droge plaats. Verse munt blijft maar enkele dagen vers en pluk je het liefst direct voor je het gaat gebruiken.

Munt (Pepermunt) Buzzy Seeds

Munt (Pepermunt) Buzzy Seeds

Munt (Pepermunt) is hèt plantje waar pepermuntjes van worden gemaakt. De ol..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55