Overwinteren

Tomaten, paprika's en pepers zijn eigenlijk meerjarige planten, maar wij kweken ze vaak als éénjarige. Ieder jaar rond februari of maart staat de vensterbank weer helemaal vol met kweekkasjes, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Je kunt de planten namelijk overwinteren door ze in de herfst naar binnen te halen. Wanneer de temperaturen vooral 's nachts flink beginnen te dalen, kan je beter niet te lang meer wachten.

De 4 voordelen van overwinteren

Het overwinteren van je planten heeft een aantal hele leuke voordelen. Aan de ene kant moet je natuurlijk een plekje zien te vinden voor de planten in potten die je naar binnen wilt halen. Aan de andere kant geeft het overwinteren je nieuwe mogelijkheden in het volgende jaar:

1. Minder ruimte nodig

Omdat je al tomaten-, peper- of paprikaplanten hebt staan, hoef je deze dus niet (of minder) bij te zaaien in het nieuwe jaar. Dat scheelt veel ruimte in de vensterbank, die je kunt gebruiken voor al die éénjarige planten of andere planten die je binnen wilt voorzaaien. Minder kweekkasjes in de vensterbank dus!

2. Veel eerder oogsten

De planten die je de winter door helpt, zijn in het nieuwe jaar natuurlijk al direct groot. Ze hoeven dus alleen nog maar nieuwe blaadjes te maken en uiteindelijk natuurlijk ook vruchten. Je kunt er veel eerder van oogsten en je hebt dus ècht een grote voorsprong op gezaaide plantjes in het zelfde jaar.

3. Weinig verzorging nodig

Als je planten gaat overwinteren, hebben ze maar heel weinig verzorging nodig. Meestal snoei je de planten nog even een stukje terug. De kans is groot dat alle blaadjes van de planten vallen, dus licht daar hebben ze ook niet zo veel meer aan. Je kunt ze in de garage laten overwinteren en in het nieuwe jaar zet je ze weer buiten.

4. Vruchten rijpen verder

Zeker als het straks ook nog vaker gaat regenen, in combinatie met de lagere temperaturen, zullen de vruchten van exotische planten sneller gaan rotten. Door je planten naar binnen te halen kunnen de laatste vruchten nog een beetje (na)rijpen. Zo geniet je nog nèt even iets langer van je verse oogst!

Planten voorbereiden

In de herfst zijn de vensterbanken bijna helemaal leeg. Zet de planten die je wilt gaan overwinteren eerst even binnen in de vensterbank om de vruchten nog iets te laten rijpen. Naarmate het einde van het jaar steeds dichterbij komt, zullen de planten mogelijk blaadjes laten vallen. Je hoeft ze nu niet meer zo vaak water te geven. Ook wordt het tijd om te snoeien. Kort in ieder geval de langste takken flink in. In principe hoef je niet veel te laten zitten, zo lang er wel nog wat takjes (en als het lukt ook blaadjes) blijven zitten aan de plant is er niks aan de hand. Zelfs als er geen blaadjes meer aan zitten, is dat nog steeds geen ramp.

Tips voor overwinteren

Het beste kan je de planten op een lichte plek, in een serre of achter een dakraam, laten staan. Als er helemaal geen blaadjes meer aan zitten, raak dan niet in paniek, je kunt de planten dan zelfs in de (niet zo lichte) garage overwinteren. De plek maakt dan niet zo veel meer uit, gezien ze toch geen blaadjes meer hebben. Geef niet zo regelmatig water, maar kijk of de grond is opgedroogd en geef dan pas weer een klein beetje. Zorg dat de temperatuur in ieder geval altijd boven de 10 graden celcius blijft, maar liever nog hoger. Dit laatste is wel belangrijk, omdat de planten natuurlijk nog steeds exotisch blijven. Zij kunnen niet buiten staan omdat het daar ècht te koud zal worden, binnen blijft het bijna altijd aangenaam warm, zelfs in de garage waar de temperaturen vaak nog iets lager liggen. Ze staan daar beter dan buiten.

Als je ze hebt, gebruik dan kweeklampen. Dit is een echte aanrader, omdat je de planten hiermee toch nog een beetje extra licht kunt geven gedurende de winter. Op deze manier zal zelfs de groei niet volledig stil komen te staan gedurende de winter. Het gebruik van kweeklampen is geen vereiste, maar wel handig. Zo groeien de planten gestaag door. Zonder kweeklampen zal de groei waarschijnlijk stil komen te staan, maar dan groeien de planten in het voorjaar toch weer verder. Houd de planten in ieder geval goed in de gaten, en zorg voor de juiste omstandigheden binnenshuis (voor zo ver dat lukt). Zet ze nooit eerder dan half mei weer buiten, en laat ze in het voorjaar langzaam wennen aan meer licht en warmte. Wanneer de blaadjes weer beginnen te groeien, zet de planten dan zeker weer op een lichte plek.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie
footer wave afbeelding