Paksoi

Brassica pekinensis

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten paksoi zaden keukenplanten paksoi zaailingen keukenplanten paksoi eerste blad keukenplanten paksoi jonge planten keukenplanten paksoi volwassen plant keukenplanten paksoi oogst

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender paksoi

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten paksoi, waaronder kleinblijvende (mini/baby)paksoi. Deze kan makkelijk in potten en bakken worden gekweekt. Er zijn ook grotere soorten paksoi, waarbij de planten gigantisch kunnen worden. Een exacte plantafstand is hierdoor moeilijk te bepalen. De meeste soorten paksoi zijn grote soorten en hebben veel ruimte nodig in de volle grond.

Ontkiemen

Paksoi, bok choy, pak soy, pak choy, allemaal namen voor deze zelfde plant. Paksoi ontkiem je in potjes, bij voorkeur P7 of zelfs P9, in de vensterbank. Net als andere koolgewassen kan paksoi snel groeien. Als het warm genoeg is kan je paksoi ook direct buiten zaaien, op de tijden die in de zaaikalender staan aangegeven. Het beste is toch om pas later in het jaar paksoi te zaaien, omdat deze bij warmer en langer wordende dagen sneller doorschiet. De plant zal vroegtijdig gaan bloeien en dan is deze niet meer lekker om te eten.

Verzorging

Basis
Paksoi is officieel een koolgewas, voor wie wisselteelt toepast in de moestuin. De plant maakt dikke, lichtgroen en naar wit neigende, sappige bladstelen en grote bladeren. Afhankelijk van het soort paksoi natuurlijk, want er is ook baby paksoi. Dat is een soort mini paksoi die veel minder ruimte nodig heeft. De gewone paksoi wordt erg groot.

Bodem
Paksoi groeit graag op een zeer voedzame bodem, rijk aan humus en tamelijk doorlaatbaar voor de wortels van de plant. Paksoi is een sterke groeier en je kunt deze dus ook op kleigrond planten. Bedenk je dan dat het toevoegen van extra compost en organisch materiaal wel handig is om de bodem een wat fijnere structuur te geven. Door brekerzand door de kleigrond te mengen maak je deze ook luchtiger. Als de bodem drijfnat wordt en dat lang blijft, zoals bij kleigrond vaak het geval is, is dit niet zo goed voor paksoi. Een licht tot matig vochtige bodem is ideaal. Je kunt paksoi dus op een soort heuveltje planten om te zorgen dat water snel langs de zijkanten wegstroomt.

Voeding
Voeding is belangrijk voor paksoi. Het is een koolgewas en dus een grootverbruiker. Geef daarom een algemene organische mestvoeding, bijvoorbeeld korrels voor moes- en kruidentuin. Het is daarnaast sterk aan te raden om extra stikstof te geven aan de plant. Hiermee bevorder je de aanmaak en groei van het blad, het deel van de plant wat je straks zal gebruiken.

Gevaren
Paksoi is een heel erg gewild hapje voor slakken en andere diertjes. Als je daar niets tegen doet zal je regelmatig half kaalgevreten paksoi blad vinden aan de planten. Met name in het hart van de plant zal veel ongedierte schuilen. Dat kan een gevaar vormen omdat het hart van de plant verantwoordelijk is voor de aanmaak van nieuw blad. Als dat niet meer gebeurd groeit de plant dus nog maar erg moeizaam verder.

Het is sterk aan te raden om combinatieteelt toe te passen om voor natuurlijke vijanden te zorgen. Egels zijn dol op slakken. Lok je hen naar de tuin dan houden zij de populatie slakken een beetje in toom. Je kunt overwegen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken als de nood hoog is, of om een insectengaas rondom de planten te plaatsen. Met name dit laatste is handig bij overlast door rupsen van vlinders.

Oogsten

Van paksoi oogst je de hele plant voor het blad met de lekkere dikke stelen. Je trekt de hele plant uit de grond en bewaart deze bij voorkeur met wortel en al, dan blijft deze wat langer vers. Je kunt de plant ook net boven de grond afsnijden als je deze direct gebruikt. Het leuke van het afsnijden van paksoi, is dat het hart van de plant in leven blijft. Vanuit het stompje zal nieuw blad groeien en zo kan je later nog een keer paksoi oogsten. Al zal het nieuwe blad natuurlijk wel veel kleiner blijven, dus de oogst iets minder.

Gebruiken

Paksoi is veelzijdig maar vooral heerlijk om mee te roerbakken. Je kunt er ook een ovenschotel mee bereiden. Paksoi is erg lekker in combinatie met bosuitjes en allerlei andere groenten in de roerbak. In Aziatische gerechten wordt paksoi vaak verwerkt.

Bewaren

Paksoi gebruik je zo snel mogelijk na de oogst, omdat het plantje al snel zal gaan verleppen en minder zal gaan smaken. In de koeling is paksoi enkele dagen houdbaar, daarna wordt het blad en de steel slap. Paksoi is dan nog steeds te gebruiken, maar de kwaliteit gaat snel en sterk achteruit. Paksoi is ook goed in te vriezen en blijft dan nog ten minste een jaar lang houdbaar.

Paksoi (Pekinensis) Buzzy Xotica

Paksoi (Pekinensis) Buzzy Xotica

Paksoi is een koolsoort en gebruikt dus veel voeding. Je kunt het vanaf het..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55