Palmkool

Brassica oleracea "palmifolia"

Minimale plantafstand (cm): 65
Minimale worteldiepte (cm): 50

Afbeeldingen:

keukenplanten palmkool zaden

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender palmkool

Ontkiemen

Palmkool, ook wel officieel "Cavolo Nero" of "Nero di Toscana" genoemd, zaai je binnen voor in kweekbakjes en dergelijke. Of natuurlijk buiten als het wat warmer wordt, want dat gaat prima. Eenmaal gegroeid is de plant goed winterhard voor de oogst. Het is de bedoeling dat je palmkool later uitplant op een plek naar keuze in de (moes)tuin. Let er dan wel op dat je palmkool voldoende ruimte geeft.

Verzorging

Basis
Palmkool, officieel Cavolo Nero of Nero di Toscana, is een koolsoort die de naam "palmkool" te danken heeft aan de vorm van het blad. Dit heeft namelijk veel weg van de vorm van het blad van een palmboom. Paksoi lijkt dus echt op een mini palmboompje, en zeker als je het onderste blad eerst oogst ziet het er echt zo uit. Palmkool wordt aardig groot, net als boerenkool en andere koolgewassen die voor het blad worden gekweekt. Het beste kan je dus zeker de geadviseerde plantafstand aanhouden, en tussen eventuele rijen zelfs een grotere afstand aanhouden.

Bodem
Palmkool is een stevige groeier en doet het daarom ook aardig op dikkere grondsoorten, zoals kleigrond. Het is aan te raden om compost en organisch materiaal toe te voegen aan de bodem, ongeacht op welke grondsoort je kweekt. Hiermee maak je deze doorlaatbaar, maar ook voedzaam. En vooral dit laatste is bij palmkool als koolgewas hard nodig.

Voeding
Palmkool houd dus van een voedzame bodem. Het is voldoende om een algemene organische mestvoeding, bijvoorbeeld organische moes- en kruidentuin voeding, te geven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bij palmkool in het bijzonder is veel extra stikstof handig, omdat dit voornamelijk de aanmaak en groei van het blad verbeterd. Dit is het deel van de plant waar je veel van wilt oogsten.

Gevaren
Bij palmkool, en eigenlijk ook alle andere koolgewassen, is het grootste gevaar vraat door rupsen van vlinders. Met name het koolwitje legt eitjes op en vooral onder het blad. Vaak zijn deze eitjes geel maar ze kunnen ook andere kleuren hebben. Als de eitjes uitkomen ontstaan daar rupsjes, die in grote aantallen de plant zelfs volledig kaal kunnen vreten. Zonder blad groeit de kool natuurlijk niet, maar buiten dat wil je natuurlijk juist van palmkool zelf het blad eten.

Oogsten

Bij palmkool oogsten we de bladeren. Je kunt deze op twee manieren oogsten. Wanneer de plant is volgroeid kun je de hele plant in één keer uit de grond trekken of lossnijden en het blad eraf halen. Dan is hierna weer ruimte voor een ander gewas op die plaats. Ook kun je gewoon het onderste blad oogsten en de plant verder laten groeien, dan heb je gedurende een langere tijd oogst van de plant en groeien de jongere blaadjes ook nog uit. De plant is zeer winterhard dus je kunt deze makkelijk oogsten als er vorst overheen is geweest, dan is het blad zelfs lekkerder.

Gebruiken

Palmkool of Cavolo Nero wordt vaak gekookt. Het is erg lekker door de groentesoep, stamppot, en je kunt er ook lekkere palmkoolpesto van maken voor over de pasta.

Bewaren

Cavolo Nero of "Nero di Toscana", beter bekend als palmkool, is vers en direct van de plant het lekkerste. In de koelkast blijft het blad van de palmkool tot maximaal 3 dagen vers en lekker.

Palmkool (Nero di Toscana) Buzzy Seeds

Palmkool (Nero di Toscana) Buzzy Seeds

Palmkool (Nero di Toscana of Cavolo Nero) heeft de naam te danken aan de gr..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55