Paprika

Capsicum annuum

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 25

Afbeeldingen:

keukenplanten paprika zaden keukenplanten paprika zaailingen keukenplanten jonge paprika planten keukenplanten paprika planten keukenplanten paprika volwassen planten keukenplanten vruchtdragende paprika

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender paprika

Variëteiten

Paprika en peper zijn eigenlijk exact het zelfde plantje. Het verschil? De peper is heet en de paprika niet. Je verzorgt paprika's en pepers dus ongeveer het zelfde, geeft ze de zelfde voeding en zet ze op de zelfde plek. En natuurlijk heel belangrijk: Weet welk soort je kweekt. Je hebt een Capsicum annuum, maar welke heb je precies? Is het een peper of paprika, en welke peper of paprika is het? Is die heet, zo ja hoe heet? Dat maakt niets uit voor de standplaats, alleen als je na het oogsten een flinke hap neemt uit iets dat lijkt op een hele kleine rode paprika, dan kan je wel eens heel onaangenaam verrast worden.

Ontkiemen

Paprika's zal je binnen moeten voorzaaien. De plantjes komen oorspronkelijk uit warmere streken. Je kunt zaaien in turfpotjes of andere (grotere) potjes, zaaitrays en wat je maar wilt. Het makkelijkste is toch echt een kweekkasje of verwarmde propagator, want peperzaden ontkiemen absoluut niet onder de 20 graden celcius. Zo wel warmte als vocht worden door het deksel van een kweekkasje of propagator goed vastgehouden. Dat betekend dat je minder water hoeft te geven en zo een klein beetje minder omkijken hebt naar de plantjes.

Verzorging

Basis
Paprika's zijn leuke plantjes om te kweken. Vooral omdat je ze in iedere tuin, op ieder balkon of dakterras en elk ander plekje kunt kweken. Zo lang daar maar een flinke hoeveelheid zonlicht en warmte krijgen, doen ze het er vast erg goed. Paprika's zijn uitstekende planten voor in (dan wel ruime) potten en bakken en de planten kunnen, afhankelijk van het soort, erg groot en bossig worden.

Een leuk feitje is dat de heetheid van peper wordt gemeten in SHU, ofwel Scoville Heat Units. Voor paprika's is dat niet zo heel relevant, maar het is toch leuk om naar te kijken. Op de Scoville schaal staat paprika namelijk helemaal onderaan, deze zijn helemaal niet heet. In het Engels heet de paprika trouwens ook "pepper", maar om de verwarring met hete peper weg te nemen wordt paprika ook wel "bell pepper" genoemd. Deze staat dus onderaan de Scoville Heat Units schaal. Bovenaan staan een paar van de heetste pepers ter wereld. Habanero, Madame Jeanette, Bhut Jolokia en diverse andere soorten.

Paprika's en bestuiving, dat is nog wel even een dingetje. Paprika's zal je zeker moeten bestuiven. Insecten en de wind doen veel voor je, maar niet alles. Net als bij tomaten kan je paprika's voorzichtig tegen de stam tikken met een stokje, of de plant voorzichtig schudden. Paprika's zijn zelfbestuivend, maar hebben wel hulp nodig van de wind. Zeker als je de planten in een kas kweekt (wat sterk is aan te raden, maar geen vereiste is), is het nodig om de bestuiving zelf in handen te nemen. Normaalgesproken schud de wind de planten heen en weer, in de kas zal jij dat even moeten doen. Bloemen die niet (goed) zijn bestoven, vallen van de plant af en worden zo teruggegeven aan de natuur.

Bodem
Paprika's groeien eigenlijk op alle grondsoorten wel. De enige eis die ze stellen is dat de grond doorlaatbaar is. Het ideale is een bodem die constant licht vochtig blijft en soms een beetje naar droog neigt (maar zeker nooit volledig uitdroogt). Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan de grond om deze een luchtigere en doorlaatbare structuur te geven.

Voeding
Voeding is voor paprika's niet héél belangrijk. Probeer niet te veel extra voeding te geven en zeker geen stikstof. De planten gaan hierdoor veel blad maken en dat gaat ten koste van het vormen van de vruchten. Geef vooral wèl regelmatig kalium voor een goede weerstand, bijvoorbeeld tegen schimmels en weersomstandigheden, zoals extreme warmte of kou en een periode van hevige regenval. Daarnaast bevordert kalium ook de aanmaak van bloemknoppen en daarmee dus ook paprika's.

Snoeien
Paprika's toppen en dieven, dat zijn 2 dingen die vaak worden genoemd als het gaat om paprika's en pepers. Toppen is het verwijderen van de groeitop van de plant. Op de plek waar je de top van de plant groeit deze niet meer verder als één stengel. De top splitst in twee stengels en dat zou volgens sommigen voor een hoge opbrengst zorgen. Want je hebt immers 2 stengels waar bloemen en dus vruchten aan groeien, en niet maar één.

Dieven is het verwijderen van de zijscheuten van de plant. Deze groeien bij paprika's en pepers in de bladoksel. Het begint met een klein groen blaadje en het lijkt dan ook alsof er gewoon een extra blad groeit. Dit blad veranderd snel in een nieuwe zijtak en ook daar komen dan natuurlijk weer vruchten aan. Maar waarom zou je deze verwijderen? Sommigen beweren dat het grotere vruchten geeft, anderen zeggen dat het handig is omdat -net als bij tomaten- de zijtakken niet meer kunnen afbreken bij harde wind.

Wat ik zelf vind? Beiden vind ik het allemaal erg onnodig. Ik laat de zijtakken juist zitten, daar wordt de plant een beetje bossig en vol van. Dit zorgt tevens voor een aardige opbrengst, er zijn immers meer takken. Toppen is dan automatisch ook niet meer nodig, want de plant maakt zijtakken en heeft geen extra top nodig die boven de plant uit groeit. Wat ik wel doe, soms, is de bloemen verwijderen als de planten nog heel klein zijn en vroegtijdig gaan bloeien. Op dit moment wil ik vooral dat de plant groter wordt en nog geen vruchten gaat maken, daarom nijp ik de bloemetjes er dan uit. Dit is eigenlijk nooit nodig, maar sommige rassen maken gewoon sneller bloemen dan anderen.

Kijk dus vooral naar je planten en wat voor jou het beste werkt. Ik zeg niet dat toppen en dieven nadelig zijn, ik heb het zelf geprobeerd. Alleen zie ik de voordelen gewoon niet zo, of zijn deze niet groot genoeg om de plant daarvoor gehavend achter te laten in de moestuin. Wat mij betreft hoeft het niet, maar wie weet werkt het voor sommigen juist ontzettend goed en halen zij hier een mega opbrengst uit.

Gevaren
Paprika's zijn gevoelig voor zonnebrand, alleen dan niet zo zeer op het blad. Nee, integendeel, het blad kan de zon erg goed verdragen. De plant zal eerder slap gaan hangen door uitdroging in de volle zon, dan dat deze last krijgt van zonnebrand op het blad. Waar je beter wèl mee kunt uitkijken, dat zijn de vruchten zelf. De paprika's kunnen in de volle zon namelijk snel verbranden, zeker bij langdurig direct zonlicht tijdens een hete zomer. Dat ziet er dan zo uit (zie onderstaande foto) en maakt de vrucht lelijk en deels oneetbaar. Het nog niet verbrandde deel is natuurlijk nog steeds eetbaar, maar zonnebrand op je paprika's is wel zonde van de energie die jij en je plant steken in de opkweek. Gek genoeg komt dit verschijnsel weinig tot niet voor bij hete pepers. Komt dat doordat deze al heet zijn van zichzelf misschien?

keukenplanten paprika zonnebrand

Verbrande paprika

Oogsten

Paprika's zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en maten! Van zoete, rode puntpaprika tot paarse paprika, oranje, gele, gewone rode en zelfs groene paprika. Groene paprika's zijn eigenlijk gewoon onrijpe paprika's. Welke kleur jouw paprika uiteindelijk ook krijgt, ze zijn allemaal eerst groen en dan kun je ze dus ook plukken.

keukenplanten paprika oogst

Paprika oogst

Gebruiken

Paprika is heerlijk om te roerbakken en door gerechten heen te doen met knoflook of uien. Zelf vind ik paprika vooral heerlijk door de rauwkorst in combinatie met komkommer. Als je ze in de pan meebakt worden ze al snel slap en gaat dus de knapperige structuur verloren, wat ik juist zo lekker vind aan paprika.

keukenplanten puntpaprika oogst

Puntpaprika oogst

Bewaren

Paprika bewaar je zo'n 2 weken in de koeling. Je kunt ze door gerechten verwerken en deze gerechten vervolgens invriezen, dan is de paprika met het gerecht een langere tijd houdbaar (tot maximaal een jaar).

Paprika (Corno Rosso) Franchi Sementi

Paprika (Corno Rosso) Franchi Sementi

Zoete puntpaprika Peperone Corno Rosso, wiens naam 'Rode Hoorn' betekend (C..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Paprika (Naranja) Buzzy Seeds

Paprika (Naranja) Buzzy Seeds

Paprika heeft behoefte aan een hoge temperatuur. Plant paprika bij voorkeur..

€ 4,79 Excl. BTW:€ 3,96

Paprika (Giallo d' Asti) Franchi Sementi

Paprika (Giallo d' Asti) Franchi Sementi

Peperone Giallo d' Asti is een krachtig ras en een productieve plant welke ..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Paprika (Yolo Wonder) Buzzy Seeds

Paprika (Yolo Wonder) Buzzy Seeds

Paprika heeft behoefte aan een hoge temperatuur. Plant paprika bij voorkeur..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55