Peterselie

Petroselinum crispum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten peterselie net opgekomen keukenplanten peterselie eerste blad keukenplanten peterselie grote plant

 

halfschaduw
matig vochtig
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender peterselie

Ontkiemen

Peterselie kiemt gemakkelijk bij temperaturen tussen de 10 en 20 graden celcius. Het plantje kan goed binnen worden voorgezaaid in het vroege seizoen, maar kan ook later direct buiten worden gezaaid. Verspenen gaat wel lastig, dus het is aan te raden om peterselie direct in een pot te zaaien.

Verzorging

Basis
Peterselie wordt als éénjarige gekweekt, maar het is eigenlijk een tweejarig plantje. In het tweede jaar en bij uitzondering in het eerste jaar al, zal het plantje bloeien. Vóór de bloei kan peterselie ook in het tweede jaar nog geoogst worden. Peterselie staat ideaal in de halfschaduw en niet in de volle zon. Dat komt omdat het plantje slecht tegen de zomerse hitte kan. Buiten dat het potje snel uitdroogt en het plantje het dan al snel laat afweten, is de volle zon zeker in de zomer te sterk voor de blaadjes.

Bodem
Peterselie staat het beste op een constant licht tot matig vochtige bodem, maar verder heeft deze plant geen eisen. Peterselie groeit op nagenoeg iedere grondsoort. Je kunt peterselie ook in kleigrond planten, maar op een humusrijke bodem doet peterselie het op z'n best. Je zou in het plantgat of in de pot een mengsel kunnen gebruiken van compost en organisch materiaal met potgrond.

Voeding
Peterselie is niet heel specifiek als we het over voeding hebben. Het plantje doet het prima met een algemene organische meststof, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Extra stikstof kan enorm helpen bij de bladvorming van peterselie, dit is het deel van de plant wat je natuurlijk wilt gaan oogsten. Hiermee krijg je een iets meer bossig plantje.

Oogsten

Je kunt voortdurend blaadjes van peterselie blijven plukken, zo lang peterselie blijft groeien. Laat dan wel genoeg blad zitten zodat het plantje nog wat voor zichzelf overhoud natuurlijk. Peterselie kan je zelfs in het tweede jaar nog oogsten vóór de bloei. Tijdens en na de bloei gaat de smaak achteruit. Je kunt ook het hele plantje in één keer oogsten.

Gebruiken

Peterselie is een keukenkruidje dat het lekkerste is als je het vers gebruikt. Je oogst het dus bij voorkeur direct voor je het gaat gebruiken. Zo wordt peterselie heel vaak door verschillende soepgerechten verwerkt, zoals bijvoorbeeld tomatensoep en groentesoep.

Bewaren

Peterselie blad is hooguit enkele dagen in de koeling te bewaren. Daarna wordt het slap en is het niet meer lekker. Door peterselie met wortel en al te oogsten blijft deze het langste vers. Je kunt het plantje dan op water zetten om de tijd dat het vers blijft nog iets te rekken. Daarnaast is peterselie ook goed in te vriezen. Leg het bij voorkeur eerst op een schoteltje in de vriezer, voor je het in een afgesloten bakje of zakje stopt. In de diepvries blijft peterselie nog ten minste een jaar goed.

Peterselie (Thujade) Buzzy Seeds

Peterselie (Thujade) Buzzy Seeds

Peterselie is een kwetsbaar plantje met de voorkeur voor een beschermde ple..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Peterselie (Bravour) Buzzy Seeds

Peterselie (Bravour) Buzzy Seeds

Peterselie is een kwetsbaar plantje met de voorkeur voor een beschermde ple..

€ 1,89 Excl. BTW:€ 1,56

Peterselie (Amsterdamse Snij) Buzzy Seeds

Peterselie (Amsterdamse Snij) Buzzy Seeds

Peterselie is een kwetsbaar plantje met de voorkeur voor een beschermde ple..

€ 1,49 Excl. BTW:€ 1,23

Buzzy Herb Grow Kit Peterselie

Buzzy Herb Grow Kit Peterselie

Peterselie is een kwetsbaar plantje met de voorkeur voor een beschermde ple..

€ 2,85 Excl. BTW:€ 2,36

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55