Peulen

Pisum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten peulen net opgekomen keukenplanten peulen eerste blaadjes keukenplanten groeiende peulen keukenplanten peulen volwassen planten keukenplanten klimmende peulen

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender peulen

Variëteiten

Naast de bekende peulen zijn er ook sugarsnaps. Dit is het zelfde soort plant en dus eigenlijk ook gewoon peulen, maar dan iets dikker. De smaak is ook zoeter, vandaar de naam "sugarsnaps". Ook de gewone peul is er in diverse variëteiten die elk unieke eigenschappen hebben, zoals zeer productieve rassen, minder hechtende rassen, laagblijvers en klimmers. Het leuke aan klimmende peulen is dat je ze net als slabonen tegen stokken, netten of gaas kunt laten klimmen en je hebt er minder van nodig per vierkante meter. Peulen en erwten zijn beiden ook de zelfde plant. Rassen die voor doperwten worden gekweekt hebben vaak meer draadvorming, maar de erwten worden dikker. Rassen die voor peulen worden gekweekt hebben kleinere erwtjes en weinig draadvorming, en zijn dus uiterst geschikt voor het kweken als peulen.

keukenplanten sugarsnaps

Sugarsnaps

Ontkiemen

Peultjes kun je al vroeg zaaien en peulen groeien tamelijk snel. Dat betekend dat je als een van de eerste gewassen de peulen kunt oogsten als je vroeg zaait. Het liefst zaai je peultjes direct in de grond omdat je er nogal veel van moet zaaien voor een redelijke oogst. Dat is anders geen doen om het allemaal te verspenen. Alleen bij strenge nachtvorst dienen de zaailingen beschermd te worden tegen de vrieskou. Binnen voorzaaien kan ook wel, je kunt dan iets eerder beginnen en ze laten zich makkelijk verspenen als je er wat minder van zaait.

Verzorging

Basis
Erwten en peulen zijn exact het zelfde plantje. Bij peulen oogst je de peulvruchten jong en als deze nog niet zijn opgezwollen. Bij erwten oogst je de peulvruchten juist als deze heel dik zijn geworden. Er zijn rassen die beter geschikt zijn als peul of juist als erwt (zie ook het kopje "variëteiten"). Voor peulen is het beter om een ras te kiezen dat ook echt als peul wordt gekweekt.

Peulen zijn geen veeleisende planten. Wel zet je ze graag in de volle zon en kweek je ze eigenlijk niet als het warmer begint te worden. Net als erwten dus hebben peulen verder weinig verzorging nodig. Je kan al vroeg in het jaar beginnen met het kweken van peulen, want de planten kunnen samen met erwten (rassen) en kapucijners erg goed tegen kou. Peulen kunnen ongeveer in maart buiten worden neergezet (gezaaid of geplant). De groei verloopt in het begin nog erg traag, maar naarmate er meer zon schijnt groeien ze steeds harder.

Peulen hebben meestal iets nodig om langs omhoog te klimmen, ze maken vaak veel hechtrankjes. Laagblijvende rassen zijn vooral als erwt geschikt, peulen zijn eerder klimmers. Je kunt (bamboe) stokken in de grond steken in een piramidevorm om de peulen langs omhoog te laten klimmen. Kies dan wel lange stokken van ongeveer twee meter hoog. De meeste peulen klimmen tot ongeveer 150 centimeter, iets hoger of lager.

keukenplanten peulen bloei

Peultjes in de bloei

Bodem
Peulen zijn niet kieskeurig, ze groeien op nagenoeg ieder soort grond en zelfs wanneer de bodem erg arm is. De grond hoeft overigens ook niet diep te zijn, peulen wortelen vaak niet heel diep. Je kunt ze in een ruime pot of bak ook al kweken, maar bedenk je dat je wel wat meer dan één plantje nodig hebt. Op kleigrond doen peulen het minder goed. Het toevoegen van compost en organisch materiaal is altijd aan te raden, zeker op kleigrond.

Voeding
Peulen hebben niet veel voeding nodig. Ook op armere grondsoorten doen peulen het meestal uitstekend. Peulgewassen staan niet voor niets als laatste in het cirkeltje van de wisselteelt natuurlijk.

Oogsten

Er wordt wel vaker gezegd dat je peultjes jong moet oogsten. De plant zal meer bloemen (en dus peultjes) maken als je ze in een vroeg stadium van de plant af haalt. Jong zijn de peultjes lekker zacht, en als ze groter worden zijn ze iets harder. Beiden kunnen erg lekker zijn, dat is een kwestie van voorkeur. Wacht alleen niet te lang, dan kan je ze beter als doperwt oogsten.

keukenplanten kleine peulvrucht

Kleine peulvrucht

Het overkomt iedereen die peulen kweekt. Je ziet er wel eens een paar over het hoofd en die worden naar verloop van tijd erg dik, of zelfs geel van kleur. Je kunt de dikkere peulen ook nog steeds eten, geel zou ik dat zelf niet meer proberen. Hieronder kan je goed zien wanneer je peultjes kunt oogsten. Persoonlijk vind ik de eerste of tweede peul het lekkerste, nog heel dun en zonder dat de erwten zich hebben ontwikkeld. Als je iets langer wacht dan krijg je een peultje zoals de derde of vierde op de foto hieronder. Wacht je nog langer dan worden de peulvruchten geel en drogen ze soms zelfs uit.

keukenplanten peulen oogsten

Verschillende diktes

Gebruiken

Peultjes eet je nooit rauw, je kookt ze meestal om ze los te serveren bij het gerecht. Ook in combinatie met andere groenten zijn peultjes lekker, bijvoorbeeld door deze te roerbakken. Echte jonge peultjes smaken vaak zelfs licht zoet, dat kan erg lekker zijn door bepaalde gerechten of om te koken voor los op je bord.

Bewaren

Peulen blijven ongeveer een week houdbaar in de koelkast en kunnen ook worden ingevroren. In de vriezer zijn peultjes nog een jaar houdbaar, maar zoals met alle groenten, fruit en kruiden zijn peulen het lekkerste als je ze vers van de plant gebruikt in de keuken.

Peulen (Grijse Roodbloeiende) Buzzy Seeds

Peulen (Grijse Roodbloeiende) Buzzy Seeds

Dit ras wordt ongeveer 120 centimeter hoog en heeft iets nodig om tegenop t..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55