https://www.keukenplanten.nl/image/cache/catalog/pages/blogs/blog-waterfrost-1170x600.jpg
  • 17 Feb 2021
  • |   0 opmerkingen

Beschermen tegen vorst... met water!

Nu de winter nog een laatste keer van zich laat horen, begin je je misschien zorgen te maken over de jonge knoppen aan de appelboom of bessenstruik. Dat is nergens voor nodig, want je kunt je fruitboom of -struik heel goed beschermen tegen vorst. Daar zijn veel verschillende manieren voor.

Zo kan je je struik in een beschermhoes zetten. De hoes doe je om de struik heen, zo zorg je dat deze uit de snijdende wind blijft en dus minder vatbaar is voor schade door vorst. Je kunt noppenfolie gebruiken om planten en (kleine) struiken tegen vorst te beschermen. Noppenfolie dat is het klassieke "bubbeltjesplastic" zoals we dat kennen. Het folie isoleert erg goed! Genoeg manieren dus, maar eigenlijk wilde ik het hebben over een opmerkelijke methode, gebruikt door fruittelers. Je kunt je fruitboom of -struik namelijk beschermen tegen vorst... met water!

Water als bescherming tegen vorst?

Maar water bevriest toch juist? Ja zeker, en dat is precies wat je wil. Toen ik dit voor het eerst hoorde keek ik of ik water zag branden, maar de uitleg die volgde maakte al snel duidelijk waarom water juist zo goed beschermt tegen vorst. Een iglo is gemaakt van ijs, maar in de iglo blijft het juist lekker warm. Door de fruitboom of -struik te besproeien met water, ontstaat er een laagje ijs rondom de knoppen. Dit laagje ijs werkt het zelfde als een iglo. Binnen in het ijs zijn de knopen beschermd tegen de kou. Mocht er geen laagje ijs rondom de knoppen zitten, dan bevriest het vocht dat in de knoppen en takken van de boom of struik zit. En dat heeft natuurlijk veel grotere gevolgen! Probeer het gebruik van water rondom schimmelgevoelige bomen en planten te beperken. Een kersenboom kan je beter niet besproeien met water, omdat deze gevoelig zijn voor schimmel. In ieder geval een stuk gevoeliger dan bijvoorbeeld een appelboom of perenboom.

Hoe zit het met sneeuw bij planten?

Ook sneeuw rondom je planten vormt een geschikte isolatie. Heb je net tuinbonen of kapucijners geplant? Die kunnen echt wel wat hebben. Zelfs tegen lichte en matige vorst zijn de planten goed bestand. De voorwaarde is dat je je zaailingen nu niet gaat uitplanten. Het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten is namelijk te groot, daar kunnen de plantjes niet aan wennen. Staan je zaailingen al enige tijd buiten? Perfect, dan hoef je niets te doen. Eigenlijk hoef je kapucijners en tuinbonen alleen maar te beschermen bij zeer strenge vorst. Het kan dus verstandig zijn om iets rondom je gezaaide plantjes te zetten als de temperatuur daalt tot ver onder de 5┬░ celcius. Maar sneeuw? Daar hoef je je in ieder geval geen zorgen om te maken.