Planten fotograferen

 • Eloy M. Gotjé
 • 28 January, 2023

Ga snel naar...

  Misschien ben ik geen (beroeps)fotograaf meer, maar hobbymatig fotografeer ik nog erg graag. Vaak fotografeer ik de planten in mijn moestuin. Iedere stap wil ik vastleggen, ook om straks alle keukenplanten in de zaaikalender herkenbaar te laten zien. Zo weet je van elke plant hoe de kiemblaadjes eruit zien, hoe de volgroeide plant eruit ziet en zelfs hoe de oogst eruit ziet.

  Foto's in de moestuin

  Eindeloos veel kan ik erover vertellen. Hoe planten eruit zien, wanneer je iets wel of niet kunt oogsten, maar ik laat het veel liever zien met een foto. Dan is het direct duidelijk. Je kunt erover lezen, maar beeld komt gewoon veel beter over. Je kunt aan een foto dingen zien die je bij je eigen planten misschien ook ziet en herkent. Dat maakt het gewoon veel makkelijker!

  Zo vertel ik wel eens hoe een romanesco kegelvormige roosjes maakt. Hoe de groene kleur afwijkt van een witte bloemkool terwijl dit nagenoeg dezelfde plant is. Ik vertel wel eens over hoe de vorm van romanesco lijkt op een fractal. Je wordt aangekeken alsof ze water zien branden: wat is nu weer een fractal? Lang niet iedereen weet dat. Tot ik een foto laat zien:

  romanesco groene fractal bloemkool

  Wat een mooie plant is dat toch! Je vraagt je af hoe zo iets ontstaat. Dit was absoluut niet over gekomen met enkel platte tekst. Dat geldt ook voor de uitleg over het oogsten van bruine bonen. Wist jij dat bruine bonen eigenlijk gewoon wit zijn, tot ze beginnen te drogen? Bruine bonen oogst je pas als de peulenschil bruin en droog is geworden. De meesten kunnen zich daar wel een voorstelling bij maken. Toch komt niets zo duidelijk over als een foto van de oogst:

  wanneer bruine bonen oogsten plukken

  Bruine bonen worden pas bruin in de laatste fase. Voor die tijd zijn ze groen als het nog heel vroeg is, of anders gewoon wit. Je plukt ze pas in de laatste fase, dan zijn ze ook veel makkelijker open te maken. Was dit overgekomen met platte tekst? Zeker weten. Was het net zo duidelijk geweest? Dat betwijfel ik. Mijn foto's zijn niet vrij te gebruiken, voor wie het zich afvraagt. Dit geldt voor alle media en andere inhoud op Keukenplanten.nl.

  Foto's van producten

  In een studio met drie geweldige studiolampen maak ik foto's van de producten in onze webshop. Ook foto's hoor je niet te stelen. Nu zijn sommige foto's van anderen wel vrij te gebruiken, maar maak ik ze toch liever zelf. Dat vind ik leuk om te doen. Zo kan ik het product op mijn manier laten zien of heb ik een foto in hogere resolutie van het product. Dan kan ik het beter laten zien!

  Tips voor plantenfoto's

  Wil je zelf foto's maken van je moestuin? Hier nog een aantal tips die ik kan geven. Laat bewust bepaalde dingen weg uit het beeld. Probeer verschillende hoeken uit. Fotografeer je planten eens van dichtbij en bekijk het resultaat. Let ook goed op het licht. Gek genoeg kan je planten veel beter fotograferen als het een beetje bewolkt is. De schaduwen leiden dan niet zo af en je ziet alles veel beter.

  • Eloy M. Gotjé
  • 28 January, 2023

  Meer lezen?

  Kalium voor planten

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Mijn eerste moestuintje

  Dit is hoe het eruit zag, mijn eerste moestuintje. Een balkonmoestuin van plastic potten en bakken, gevuld met moestuinaarde uit het tuincentrum. Ik stopte voor de lol wat zaadjes in potten en bak..

  Moestuin in bakken

  Wil je een moestuin beginnen? Dan heb je natuurlijk niet per se een grote tuin nodig. Je kunt makkelijk een moestuin in bakken beginnen. Het voordeel is dat dit overzichtelijk is, en veel makkelij..

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Fosfaat mestkorrel (NP 7-15). Beendermeel van Culvita is een organische mes..

  € 6,99 € 5,78

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Lavendel meststof van Culvita is een..

  € 6,99 € 5,78

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen v..

  € 6,99 € 5,78

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 6,99 € 5,78

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Druiven meststof van Culvita is een ..

  € 6,99 € 5,78

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Stikstof mestkorrel (N 12). Bloedmeel van Culvita is een organische meststo..

  € 7,99 € 6,60

  Compostmaker 1500g Culvita BIO

  Compostmaker 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 3-2-3). Compostmaker van Culvita is een organische..

  € 6,99 € 5,78

  Mediterrane meststof 1500g Culvita BIO

  Mediterrane meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Mediterrane meststof van Culvita is ..

  € 6,99 € 5,78

  footer wave afbeelding