Pompoen

Curcubita pepo

Minimale plantafstand (cm): 75
Minimale worteldiepte (cm): 50

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pompoenen

Ontkiemen

Pompoen kan je al in het begin van het voorjaar zaaien, maar zaai je liever wat later in het jaar wanneer het al warmer is. Je kunt ze het beste in een ruime pot (minimaal P9) voorzaaien, want pompoenen worden in korte tijd erg groot. Zaai altijd in afzonderlijke potjes. De sterke groei gaat gepaard met een snel groeiend wortelstelsel. Je kunt plantjes die bij elkaar staan daarom niet meer uit elkaar halen zonder de wortels stuk te trekken. In grote, afzonderlijke potjes zaaien is dus het beste.

Verzorging

Basis
Pompoenen worden groot, maar vooral erg breed. Geef de plant dus voldoende ruimte door de plantafstand op te volgen (wordt bovenaan deze pagina genoemd). De plant wordt niet alleen erg groot maar groeit ook supersnel. Daarom kan je deze dus ook wat later in het jaar zaaien, maar het leukste is natuurlijk dat je ook snel kunt oogsten. Zet de pompoen op een warm en zonnig plekje in de tuin, in de volle zon, dan heb je weinig verdere zorgen. De planten hebben weinig verzorging nodig.

Bodem
Pompoenen groeien graag op een voedzame, doorlaatbare en humusrijke bodem. Zorg dat deze dus niet te lang nat blijft, pompoenen krijgen snel last van wortelrot door te veel vocht in de bodem. De afwatering kan je verbeteren door veel compost en organisch materiaal door de bodem te mengen, waardoor deze luchtiger van structuur wordt. Hiermee maak je de bodem tevens iets voedzamer, maar compost heeft nog een groot voordeel. Voor de pompoen is warmte belangrijk, en verterend plantenmateriaal produceert extra warmte.

Voeding
Geef een pompoen regelmatig een goede voeding. Bijvoorbeeld in de vorm van een universele organische meststof, of een organische meststof voor moes- en kruidentuin (is aan te raden). Geef vooral niet te veel stikstof, pompoenen hebben van zichzelf al een aardig weelderige bladgroei. Wel kunnen de planten in ons klimaat een betere weerstand gebruiken, tegen vocht of een hoge/lage temperatuur, schimmels en infecties. Daar is extra kalium wel handig voor. Heel weinig stikstof en iets meer kalium geef je dus aan de pompoen.

Gevaren
Pompoenen zijn makkelijke kruisbestuivers. Dat betekend dat als je een sierpompoen, sierkalebas of een ander giftig soort hebt staan in de tuin, dat deze voor kruisbestuiving met de eetbare pompoen kan zorgen. De pompoenen zijn dan nog steeds eetbaar, geen zorgen, maar gebruik de zaden uit deze pompoen liever niet opnieuw. Hieruit kan namelijk wèl een giftige kruising ontstaan. Dat weet je dus niet zeker want het is afhankelijk van hoe goed de kruisbestuiving is gelukt. Het zekere voor het onzekere nemen is in dit geval verstandig.

Oogsten

Een pompoen oogst je als deze groot, oranje en rijp is, in tegenstelling tot courgettes die je nog jong en klein oogst. Een pompoen is ècht rijp als de vrucht helemaal oranje gekleurd is en wanneer het steeltje dat eraan kurkachtig en droog aanvoelt.

Gebruiken

Even afgezien van eetbare gerechten kun je pompoenen ook tijdens halloween voor de sier neerzetten. Als je ze wilt eten kun je er uitstekend soep van maken! Zelf ben ik niet zo gek op pompoenen maar wie ervan houd kan ze gebruiken in een gerecht uit de oven, voor de quiche of zelfs cheesecake.

Bewaren

Een verse pompoen kan je op een koele plek (in de koelkast) nog wel twee maanden bewaren. Is de schil al gesneden dan blijft een pompoen in de koeling nog een week lang goed. In de soep kan je de soep invriezen, dan blijft pompoen nog een jaar goed. Je kunt ook de hele pompoen blancheren. Wanneer deze droog en afgekoeld is kan je deze invriezen en ook dan bewaar je de pompoen nog een jaar in de vriezer.

Pompoen (Rode van Etampes) Buzzy Seeds

Pompoen (Rode van Etampes) Buzzy Seeds

Rode van Etampes zijn traditionele, oranjerode, grote pompoenen die geschik..

€ 1,79 Excl. BTW:€ 1,48

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55