Pronkbonen

Phaseolus ciccineus

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 10

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pronkboon

Variëteiten

Pronkbonen lijken op snijbonen maar zijn wat langer. De bonen zijn er in veel verschillende kleuren. Gele en paarse pronkbonen zijn al heel gebruikelijk. Groene zijn ook in de meeste winkels tekoop.

Ontkiemen

Pronkbonen kun je in de kas al vroeg voorzaaien in potjes, maar ook gewoon buiten in het voorjaar. Bij het uitplanten zijn er verder geen bijzonderheden, bij bonen gaat dit over het algemeen erg makkelijk.

Verzorging

Basis
Pronkbonen groeien net als stokslabonen. Eigenlijk zijn alle pronkbonen klimmende planten, waarbij de groeitop zich ergens omheen wil draaien. De pronkboon groeit dus het beste langs een lange stok van ten minste 2 meter lang (het liefst nog langer). Pronkbonen kunnen zeker gedurende een warme zomer erg snel groeien. Je kunt lange stokken in een piramidevorm tegen elkaar zetten en vastbinden. Aan de voet van iedere stok in de grond plant je dan 2-4 plantjes.

Pronkbonen lijken heel erg op snijbonen, maar zijn meestal langer dan de snijboon of stokslaboon. Pronkbonen hebben -in tegenstelling tot andere bonen- een ruwe schil. Je zet pronkbonen vooral op een warme en zonnige plek, in de volle zon dus. In principe groeit de pronkboon op de zelfde plek en op de zelfde manier als de stokslaboon. Wat de verzorging betreft verschillen de twee praktisch niets en je kunt ze dus dicht bij elkaar kweken, in het zelfde vak.

Bodem
De grond is voor pronkbonen ideaal als deze licht vochtig is en een goede doorlaatbaarheid heeft. De grond mag zeker niet te nat zijn of te lang nat blijven. Het beste is om compost en organisch materiaal door de bodem te mengen. Dat hoeft niet heel diep, pronkbonen wortelen niet zo diep in de grond. Ook hoeft de bodem niet erg voedzaam te zijn.

Voeding
Pronkbonen staan als peulgewas niet voor niets als laatste in het cirkeltje van de wisselteelt. Peulgewassen hebben maar weinig voeding nodig. Als je dan toch voeding geeft, zorg dan vooral voor wat extra kalium en geen stikstof. Pronkbonen zijn goed in staat om te groeien met wat ze hebben en hebben niet veel extra's nodig. Extra voeding is zeker geen vereiste.

Gevaren
echte en valse meeldauw kunnen bij pronkbonen opduiken. Je herkent het aan de witte, poederachtige schimmel op of onder het blad. Op het blad heet dit echte meeldauw, onder het blad wordt het valse meeldauw genoemd. Beiden zijn de zelfde soort schimmel. Je kunt de schimmel bestrijden met een oplossing van water en melk, of een biologisch bestrijdingsmiddel van kruidenextracten. Hiermee is meeldauw trouwens ook goed preventief te bestrijden en voorkomen.

Oogsten

Je kunt de jonge bonen oogsten voor je gerecht maar als je hier wat langer mee wacht, dan worden de bonen groter en dikker. Ook dan zijn ze nog eetbaar alleen worden ze dan vaak opengemaakt en worden de boontjes die in de peulvrucht zitten gebruikt.

Gebruiken

De jonge boontjes worden vaak in z'n geheel gekookt en gegeten. De oudere en grotere bonen worden opengemaakt en dan eet men de boontjes zelf die erin zitten.

Bewaren

Pronkbonen blijven een week goed in de koeling en kunnen -net als de meeste bonen- ook worden ingevroren. In het vriesvak blijven pronkbonen nog een jaar houdbaar.

Pronkboon (Painted Lady) Buzzy Seeds

Pronkboon (Painted Lady) Buzzy Seeds

Pronkbonen zijn hele mooie en lekkere boontjes die vaak -net als slabonen- ..

€ 1,99 Excl. BTW:€ 1,64

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Romberg Zaai- en stekgrond BIO 5L

Deze biologische zaai- en stekgrond is zeer fijn en luchtig van struct..

€ 5,50 Excl. BTW:€ 4,55