Vlierbessensap

Vlierbessen zijn kerngezond -mits goed verhit- en je kunt er sap van maken. Let goed op, want rauwe vlierbessen zijn licht giftig. Om de giftige stof onschadelijk te maken dien je de bessen goed te verhitten. Dat komt goed, want dat leg ik later in dit recept uit! Je dient er ook rekening mee te houden dat vlierbessensap een zeer uitgesproken smaak heeft, waar je maar net van moet houden. Niet iedereen vind het even lekker, en daarom wordt vlierbessensap ook vaak in combinatie met appelsap gedronken. Je kunt ook vlierbessensiroop maken, ook daar lees je verderop meer over. Dit is een soort geconcentreerde en veel zoetere versie van gewoon vlierbessensap. Dit artikel gaat alléén over het maken van sap, en dit heb je ervoor nodig:

  • Verse geoogste vlierbessen

  • Schoon drinkwater

  • Optioneel: suiker (voor het maken van siroop)

De hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel vlierbessen je hebt geoogst. Het kan lastig zijn om ècht veel vlierbessen te oogsten, maar als je een halve kilo of zelfs meer hebt dan zit je altijd goed. Dat is ongeveer één derde van een emmer met een inhoud van 10 liter. De hoeveelheid water is weer afhankelijk van hoeveel vlierbessen je hebt, maar dat lees je verderop.

Voorbereiden

De voorbereiding voor het maken van vlierbessensap is een behoorlijke klus. Eerst zal je de vlierbessen goed moeten wassen. Om eventueel aanwezig ongedierte te verwijderen laat je de vlierbessen eerst in een kom, bak of emmer met water staan voor ongeveer een uur. Laat de vlierbessen (met of zonder water) nooit te lang staan, ze gaan namelijk vanzelf gisten. Tenzij je zelf vlierwijn wilt maken is dit niet aan te raden om te laten gebeuren. Na het weken van de vlierbessen spoel je ze grondig meerdere keren af, bij voorkeur in een vergiet onder stromend water.

Na het wassen moeten alle besjes van de trossen worden gehaald. Zorg dat er geen takjes aan de bessen blijven zitten, of in ieder geval zo min mogelijk. Vervolgens zoek je alle groene of (lichtgekleurde) rode besjes eruit en die gooi je weg. Dat kan op de composthoop, je hebt ze niet meer nodig. De donkere bessen die overblijven ga je straks verwerken tot een sap. Je hebt daarbij een pannetje nodig met water, waar je de vlierbessen in opwarmt.

Aan de kook

Alle donkere vlierbessen -zonder takjes- kunnen in een pannetje worden gedaan. Vul het pannetje met water tot alle vlierbessen nèt onder water staan. Verhit de vlierbessen en het water goed, maar zorg dat dit niet helemaal gaat koken. Na ongeveer een kwartiertje is het een mengsel geworden van enigszins schuimend, donkerrood sap met vlierbessen. Dat is goed, je kunt door naar de volgende stap!

Zeef het sap

Giet het pannetje door een zeef leeg in een grote kom, bak, pot of iets anders waar het geheel in past. Vervolgens giet je de vlierbessen in de zeef. De bessen in de zeef kan je boven de kom houden om uit te lekken, terwijl je de bessen nog eens stevig aandrukt met een soeplepel. Dat mag ook iets anders zijn. Druk de bessen goed plat in de zeef zodat al het sap in de kom terecht komt. Je hebt nu vlierbessensap gemaakt!

Siroop maken

Wil je van dit sap liever siroop maken? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor moet het mengsel ná het zeven nog één keer aan de kook worden gebracht. Dit maal voeg je suiker toe zodat dit oplost in het sap. De hoeveelheid suiker is doorgaans tussen 250-500 gram per halve kilo vlierbessen. Je kunt hiermee spelen om het zoeter of minder zoet te maken naar wens. Als je de siroop vooral wilt gebruiken om door andere drankjes te mengen, zoals appelsap (aanrader), dan heb je niet zo veel suiker nodig. Veel drankjes zijn namelijk al gezoet van zichzelf. Als de suiker is opgelost kan je door naar de laatste stap, het af laten koelen en gebruiken.

Siroop/sap gebruiken

Door het sap warm in een goed uitgekookte (weck)pot of glazen (sap)fles te gieten en deze direct af te sluiten, zorg je dat de pot of fles bij het afkoelen vacuum trekt. Zo blijft het sap nog heel lang houdbaar! Je kunt het sap zo drinken, maar doe dit altijd met mate en in kleine hoeveelheden. Vlierbessensap is supergezond, maar iets minder goed voor je als je er veel van drinkt. Je kunt vlierbessensiroop ook mengen met een ander drankje zoals appelsap. Dit wordt vaak gedaan omdat het sap zelf een nogal sterke smaak heeft, die niet iedereen even goed kan waarderen. Als je ervan houd heb je een geweldig en gezond sap of siroop dat erg goed is voor de weerstand.

keukenplanten zelfgemaakte vlierbessensap afbeelding

Vlierbessensap

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Vlier

Vlier

In één oogopslag alle behoeften van de (gewone) vlier! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Jeneverbes

Jeneverbes

In één oogopslag alle behoeften van de jeneverbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

footer wave afbeelding