Zuurkool

Zuurkool is één van de makkelijkste dingen om te maken, alleen zal je wel even enkele weken geduld moeten hebben. Zuurkool maak je door witte kool te fermenteren in grote vaten, of in het klein in (weck)potjes. In principe kan je heel veel verschillende ingrediënten toevoegen. Er is niet maar één soort zuurkool, maar hieronder volgt in ieder geval een heerlijk basisrecept. Daar heb je één of meerdere weckpotten voor nodig, afhankelijk van hoeveel zuurkool je wilt gaan maken. Dit zijn de ingrediënten voor het basisrecept:

Als het even kan, gebruik dan bijvoorbeeld ook zelf geoogst venkelzaad en andere ingrediënten uit eigen tuin. Alles smaakt lekkerder als je het zelf hebt gekweekt. En hoe meer eigen ingrediënten je hebt, hoe leuker het is natuurlijk! Voeg eventueel ook mosterdzaad, wortel of peper toe ter vervanging van -of in combinatie met- de huidige ingrediënten.

Voorbereiden

Je hebt één of meerdere witte kolen geoogst, welke je nu in kleine stukjes kunt gaan snijden. Haal eerst de buitenste, grootste bladeren van de witte kool af en leg deze even apart. Nu kan je de witte kool natuurlijk in kleine stukjes snijden, maar het hoort eigenlijk in dunne sliertjes. Snijd de kool door de helft en snijd deze met een scherp mes in de lengte in dunne reepjes. Pak als je klaar bent een grote soeplepel of een stamper (als deze in de weckpot past), dan ben je klaar voor de volgende stap.

Begin met het eerste laagje (toekomstige) zuurkool. Leg een laag witte kool reepjes op de bodem van de pot en druk deze stevig aan. Doe daarna wat zout over de laag witte kool, en voeg een beetje van de andere ingrediënten toe (karweizaad, venkelzaad, vlierbessen en wat je eventueel nog meer wilt toevoegen). Herhaal dit steeds met nog een laagje witte kool, druk dit stevig aan en voeg weer wat ingrediënten toe. Door de witte kool steeds heel stevig aan te drukken pers je vocht uit de kool. Het toegevoegde zout onttrekt nog meer vocht uit de aangedrukte kool.

Het is belangrijk om te zorgen dat de witte kool volledig onder z'n eigen vocht komt te staan (voeg dus voorlopig nog geen water toe). Ga door met het maken van laagjes tot de witte kool en de ingrediënten op zijn en de witte kool volledig onder z'n eigen vocht staat. Als het vocht uit de witte kool niet helemaal genoeg blijkt te zijn, dan kan je eventueel wat water toevoegen zodat de kool onder water komt te staan. Dit is een belangrijke stap bij het maken van zuurkool. Er kunnen stukjes witte kool gaan drijven, dat wil je voorkomen. Leg dan de buitenste bladeren, die je apart hebt gehouden, op de witte kool en druk deze aan met het deksel. Oorspronkelijk wordt de witte kool verzwaard met een grote, zware steen in het vat. Zo blijft de witte kool goed onder water staan.

Fermenteren

Nu is het tijd om de zuurkool te laten fermenteren! Als je de zuurkool in potten laat fermenteren die volledig afgesloten zijn, bijvoorbeeld met een rubberen rand, doe dan de eerste paar dagen regelmatig het deksel even open. Zo laat je de gassen ontsnappen die binnenin ontstaan. Na enkele dagen wordt de gasvorming minder en kan je de potten in principe dicht laten. Controleer het in dat geval na een week nog even, maar laat de potten verder staan. De zuurkool moet ten minste 3 weken blijven staan om goed te fermenteren, eerder is de zuurkool zeker nog niet klaar. Je kunt de zuurkool gerust op kamertemperatuur in de keuken laten staan. Er ontstaat soms een laagje schimmel-achtig spul bovenop het water in de pot. Dat is niets om je druk over te maken, je kunt het gewoon uit de pot scheppen en de zuurkool verder laten fermenteren.

Gebruiken

Na 3-4 weken is het eindelijk zo ver, de zuurkool is klaar om te worden gebruikt! Dat is even geduld hebben maar dan heb je wel èchte, zelfgemaakte zuurkool die je meteen kunt gaan gebruiken. Je kunt het overigens nog enkele maanden bewaren, maar zet dit dan wel op een donkere plek.

keukenplanten zelfgemaakte zuurkool afbeelding

Zuurkool fermenteren

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Appelmoes

Appelmoes

Hoe maak je zelf appelmoes? Hier lees je alles over het zelf maken van appelmoes! Heb je een appelboom staan? Dan heb je misschien wel een appelmoestuin! Hoe lekker is het om zelf gekweekte appeltjes te verwerken tot appelmoes? Hier lees je alles over hoe

Lees meer  

Vlierbessensap

Vlierbessensap

Hoe maak je zelf vlierbessensap? Hier lees je alles over het zelf maken van vlierbessensap! Vlierbessen zijn kerngezond -mits goed verhit- en je kunt er sap van maken. Let goed op, want rauwe vlierbessen zijn licht giftig. Om de giftige stof onschadelijk

Lees meer  

footer wave afbeelding